Patikoi tai maas­to­pyö­räi­le upeassa luonnossa Sal­pa­po­lul­la

Sykähdyttäviä maisemia, syksyn väriloistoa, metsälampia, kosken kuohuja ja nuotiopaikkoja – 50 kilometrin mittaisella Salpapolulla on jokaiselle jotakin. Polusta voi kulkea vain pätkiä ja poiketa reitiltä kiehtoviin kohteisiin.

Harjun Hovin alue kaikkine lehtipuineen, Vahtivuoren päältä avautuva maisema ja Pyyhinlampi, joka on erämaalampi, vinkkaa Virolahden Bunkkerimuseon opas Tiia Kimmo kohteita, joissa voi bongata upeimman syysruskan.

Myllylammen ulkoilu- ja virkistysalue sekä Sihkarinkallion alue palveluineen sekä Hauhian myllyn kunnostettu koskialue Galleria Sylvin sympaattisine patsaineen, vinkkaa Miehikkälän kunnan matkailu- ja markkinointisihteeri Katri Kotasaari.

Frisbeegolfrata, näkötorni ja teräsbetonikorsu

Salpapolku on 50 kilometrin mittainen. Sen kulkemiseen kuluu patikoijilta 2-3 vuorokautta ja maastopyöräilijöiltä 1-2 vuorokautta. Reitin varrella on keittokatoksia ja tulentekopaikkoja sekä laavuja ja tupia yöpymiseen.

Salpalinja-museon tuntumassa sijaitseva Myllylammen alue on saanut uuden hyppytornilla varustetun laiturin.

– Alueelta löytyy myös mm. 18-väyläinen frisbeegolfrata, luontokuntosali ja kuntorata, Kotasaari kertoo.

Myllylammen toisella laidalla on Sihkarinkallion alue, jonka laavu ja tulipaikka kylpevät ilta-auringossa. Alueella on myös näkötorni, varauskota, puucee sekä puuvarasto.

Myllylammen alueelle pääsee kätevästi poikkeamalla Salpapolulta lammen ympärillä risteileville poluille. Sihkarinkalliolle on opasteet sekä Salpapolulta että Hauhiantieltä. Jos haluaa tehdä vain päiväretken tai päästä autolla lähelle löytyy pysäköintitilaa myös Salpalinja-museolta osoitteesta Säästöpirtintie 70.

Salpapolun varrella sijaitsevat myös Virolahden Bunkkerimuseo ja Miehikkälän Salpalinja-museo, jotka esittelevät Suomen itsenäisyyden ajan suurinta rakennushanketta, 1200 kilometrin mittaista Suomen Salpa-puolustuslinjaa, joka rakennettiin vuosina 1940-1941 ja 1944. Museoissa pääsee tutustumaan teräbetonikorsuihin, sekä taistelu- ja yhdyshautoihin.

Kaakon elämykset yllättävät

Polkaise syyslomalla kaakkoisrajan metsien raikkaisiin tuuliin. Miehikkälän Salpalinja-museon fatbiket ja sotilaspyörät saat vuokralle ennakkovarauksesta museolta.

Kokeile retkeilyä mukavuuksilla. Salpalinja-museolla nukahdat kaminan huminaan puolijoukkueteltassa tai pääset kokeilemaan puumajoittumista tentsilessä. Ennakkotilauksesta saat ilta- ja aamupalaa museokahvilasta ja sauna lämpiää retkipäivän päätteeksi. Museoalueen sisiliskojahti ja geokätköpolku tarjoavat mukavaa tekemistä myös perheen pienimmille. Virolahden Bunkkerimuseolla pääset yöpymään betonikorsussa.

Molemmat museot ovat avoinna myös syyskaudella. Tarkista aukioloajat museoiden omilta verkkosivuilta. Ja muistathan, että Salpalinja-museo sijaitsee Miehikkälässä ja Bunkkerimuseo Virolahdella. Nämä omanlaisensa museot täydentävät toisiaan, joten käythän molemmissa!