Nainen, joka pelasti Kotkan ortodoksikirkon Krimin sodan tuholta

Kotkan opas Pirjo Tikanoja on muuntautunut leskieverstinna Maria Purpuriksi jo 15 vuotta. Roolihahmo valikoitui kiinnostuksesta historiaan.

”Keitäs vieraita te olette? Varmasti kaukaa tulette kun olette noin erikoisesti pukeutuneet…”, vanha harmaatukkainen nainen sanoo kuuluvalla äänellä. Keppiä pitelevä käsi tärisee asiaankuuluvasti.

”Minulla on ikää jo yli sata vuotta! Ne sotilaat olivat herrasmiehiä ja kunnioittivat vanhaa naista. Minä olin saanut näyn Pyhältä Nikolaokselta suojella tätä kirkkoa…”

Kotkan Isopuistossa sijaitseva ortodoksinen Pyhän Nikolaoksen kirkko valmistui vuonna 1801 ja se on Kotkan vanhin rakennus, joka kuin ihmeen kautta säilyi Krimin sodan tulipalolta ja tuholta vuonna 1855. Kirkon säilymisestä on useita versioita mutta tarinoiden mukaan kirkko säilyi Maria Purpurin ansiosta. Pirjo Tikanojan versio tapahtuneesta on yksi teoria:

”Minä sanoin sotilaille, että vain minun kuolleen ruumiini yli hävitätte kirkon. Niin minä ja kirkko säästyimme”.

Tikanoja tekee Maria Purpur -roolihahmonsa uskottavasti ja huolella pieniä puvun ja asusteiden yksityiskohtia myöten. Tarinat ovat sekoitus historiallisia faktoja ja fiktiota.

– Historia on kiinnostanut minua aina. Halusin luoda roolioppaana jonkun historiallisesti kiinnostavan naishahmon ja kehitin oman versioni Maria Purpurista. Lisäsin olemassa oleviin tarinoihin hiukan mystiikkaa, Tikanoja kertoo.

Hän on iloinnut hahmonsa saamasta vastaanotosta.

– On hyvin antoisaa kun ihmiset lähtevät mukaan ja syntyy vuorovaikutusta ja keskustelua. Historian faktatkin jäävät silloin paremmin matkailijoiden mieleen.

Tikanoja on asunut Kotkassa yli 40 vuotta ja muutti Kotkaan Vaasasta puolisonsa työn vuoksi. Häntä pyydettiin mukaan opaskurssille ja vuonna 1980 hän valmistui matkailuoppaaksi. Oppaan työ oli 40 vuotta sitten hyvin erilaista kuin nykyään.

– Ennen opas seisoi bussissa ja puhui, matkailijat näkivät vain vähän bussin ikkunoista. Nyt pysähdellään enemmän ja ihmiset ottavat ennakkoon paljon selvää asioista ja kuuntelevat kiinnostuneena opasta.

Viime vuonna 80 täyttänyt Tikanoja tekee nykyään vain rooliopastuksia Maria Purpurina ja niitäkin harvakseltaan. Vuosikymmenten kokemuksella hän suosittelee matkailijoille etenkin Kotkan puistoja.

– Teollisuushistoria on kiinnostavaa. Alvar Aallon Sunila on suurin yhtenäinen Aallon suunnittelema asuinalue. Meidän näkökulmastamme kaksio vaikuttaa ahtaalta nelihenkiselle perheelle, mutta 1930-luvun Suomessa se oli jääkaappeineen ja vesijohtoineen suurta luksusta tehtaan työntekijöille.

Myös merenranta ja rannan kävely- ja pyöräilyreitit ovat Tikanojan suosituslistalla. – Kotka muodostuu noin 400 saaresta, ja vapaata rantaviivaa on paljon. Moni matkailija ihastuu kaupunkiin niin että alkaa katsella myytäviä ja vuokrattavia asuntoja, joiden hinnat Kotkassa ovat varsin kohtuulliset vaikkapa pääkaupunkiseutuun nähden, Tikanoja sanoo.