Lo­vii­sa­lai­nen kalastaja Ben Henriksson jatkaa sukupolvien perinnettä

Ben Henriksson on kalastaja jo useammassa polvessa. Kalastuksen lisäksi intohimona on kalaan liittyvien tuotteiden kehittäminen. Henrikssonin kalatuotteita myydään maailmalle ja Helsingin huippuravintoloihin, mutta niillä voi herkutella myös Kotkan ja Loviisan seudun ravintoloissa.

Kalastaja Ben Henrikssonin työpäivä alkaa kahden tai kolmen aikaan yöllä. Silloin mies suuntaa kalanjalostamolle, josta lähtee savustettuja ja muita kalatuotteita myyntiin aamuyöllä parin autokuorman verran. Merellä kalastaja on illalla. Nukkumaanmenoaika on yhdeksältä.

– Kalastan veneestä käsin rysällä, joka on kolme ja puoli metriä korkea. Saalis on lohta, kuhaa, siikaa, haukea, ahvenia ja särkikaloja, Henriksson kertoo.

Rysä on katiskan sukuinen kalanpyydys, jollaisia on ollut Suomessa käytössä jo 1500-luvulta lähtien. Rysä mielletään ammattikalastajan välineeksi, mutta se käy myös harrastuskalastukseen. Rysä ei vahingoita kaloja ja siitä on helppoa päästää alimittaiset kalat pois.

Henriksson saa kalastaa työssään riittävästi, mutta joskus hän käy kalastamassa uistimella.

– Kymijoen Ahvenkoskella aivan voimalaitoksen kupeessa on hyvä uistelupaikka, josta saa lohta ja ongella siikaa, Henriksson vinkkaa.

Henriksson on ollut ammattikalastaja lähes koko ikänsä.

– En oikein mitään muuta osaa ajatella tekeväni, jo lapsena kuljin isän mukana kalastamassa, myös isän isä oli ammattikalastaja.

Ammattiperinne kuitenkin katkeaa Henrikssonin suvussa.

– Tyttäristäni ei tule kalastusihmisiä.

Meri on Henrikssonille tuttu ja rakas elementti ja erityisesti Suomenlahti on hänelle läheinen merialue.

– Merellä on mukava liikkua, ja olen tottunut olemaan vesillä. Kotini on meren rannassa, siitä on helppoa lähteä liikkeelle.

Nykyään Henriksson pyörittää vaimonsa Disan kanssa vuonna 2004 perustamaansa Fisherman’s Food -yritystä. Pariskunnalla on takanaan kuitenkin pitkä historia kalastuksen ja kalatuotteiden parissa. Vuonna 2002 Ben ja Disa Henriksson saivat paikallisen yrittäjäpalkinnon ja seuraavana vuonna valtakunnallisen nuoryrittäjäpalkinnon.

Kalakauppiasuransa Henriksson aloitti 33 vuotta sitten, keväällä 1988, jolloin hän kiersi Loviisan lähikunnissa myymässä kalaa, lähinnä silakkaa, pakettiautolla. Pian liiketoimintaan tuli mukaan pieni kalamyymälä ja savustamo.

 – Nyt Fisherman’s Food Oy:llä on myymälä Lapinjärvellä ja Ahvenkosken suolamakasiinin myymälä on avattu uudelleen. Myymme kalaa myös ulkomaille kymmeniä tuhansia kiloja vuodessa, Henriksson kertoo.

Kalastuksen lisäksi Henriksson on keskittynyt kehittämään monipuolisia kalatuotteita kuten pihvejä, kylmäsavutuotteita ja suureksi hitiksi noussutta umamia eli jääkypsytettyä lohifilettä.

Tuoretta kalaa ja kalasta jalostettuja tuotteita myydään kotimaassa niin ravintoloille kuin ruokakaupoille.

– Ilkka Vainion kanssa olemme kehittäneet ”ystävän suolan”. Olen laskenut kehittäneeni yli tuhat erilaista tuotetta, Henriksson kertoo.

Aikaa jää kuitenkin myös harrastuksille kuten tenniksen peluulle sekä uimiselle avovedessä meressä.

– Liikunta on tärkeää, jotta jaksan tehdä töitä, Henriksson sanoo.

Kalajuttua jättisaaliista Henrikssonilta saa lähes lypsää.

– Suurista saaliista muistuu mieleen 750 kilon suutarisaalis, kun normaali määrä rysässä on 50-100 kiloa. Rannikoiden rehevöityminen lisää särkikalojen määrää ja suutarit lähtevät liikkeelle lämpimällä, mutta tuo saalis oli aivan poikkeuksellisen valtava.

Tämä artikkeli on osa toimittaja ja valokuvaaja Päivi Arvosen kirjoittamaa – ja osin myös kuvaamaa – Paikallista voimaa -sarjaa, joka esittelee kaakkoissuomalaisia osaajia. Lue sarjan muut artikkelit täältä: