Kilpaurheilija ja maailmanennätyssukeltaja luotsaa ulkoliikuntakeskusta Loviisassa

Strömforsin ruukin ympäristö on täydellinen treenipaikka”, sanoo aktiiviliikkuja, entinen kilpaurheilija ja vapaasukelluksen maailmanennätysmies Topi Lintukangas, Strömforsin kulttuurimiljöön kupeessa sijaitsevan Strömfors Outdoor -liikuntakeskuksen toimitusjohtaja.

– Tällä hetkellä uin avovedessä, melon, polkujuoksen, maantiepyöräilen, gravel-pyöräilen, swim-run-kilpailen, telttailen ja purjehdin, talvella hiihdän ja vapaalasken Topi Lintukangas luettelee liikuntaharrastuksiaan.

Lähes kaikkiin Lintukankaan lajeihin tarjoutuu mahdollisuus Strömforsin ruukin maisemissa.

– Kymijoki, järviä, meri lähellä ja vaihtelevat maastot, mahdollisuudet maantiepyöräilyyn ja sorateillä gravel-pyöräilyyn – täältä löytyy jokaiselle jotakin. Kukuljärven noin kahdeksan kilometrin vaellusreitti on monipuolinen kokemus.

Strömfors Outdoor, jonka toimitusjohtajana Lintukangas on ollut vuodesta 2017 tarjoaa jokaiselle jotain: matalan kynnyksen luontoliikuntaa kuten vaikkapa sup-lautailua ja melontaa Kymijoessa tai kovempaa kestävyyttä kysyvää pyöräilyä jopa sadan kilometrin reiteillä.

– Luontoliikunta on minulle erittäin tärkeää ja toivoisin tietysti mahdollisimman monien löytävän liikkumismahdollisuudet luonnossa, Lintukangas sanoo.

Hän on liikkunut paljon jo lapsena.

– Kaipa minulla oli lapsena niin paljon energiaa, että minut vietiin uimahalliin. Tykkään oppia uusia juttuja ja opetella uusia lajeja. Juniorina kilpailin uinnissa maajoukkuetasolla ja myöhemmin triathlonissa kiersin täydenmatkan kisoja, Lintukangas kertoo.

Myöhemmin Lintukangas innostui sukelluksesta.  Hän on sukeltanut vapaasukelluksen syvyyssukelluksen maailmanennätyksen vuosina 2002-2004. Tuolloin hän oli osa Red Bullin urheilijatiimiä.

Nykyisin liikunta on hänelle harrastus ja Strömfors Outdoor Oy:n toimitusjohtajana myös työ. Hän työskentelee myös markkinoinnin ja kaupallistamisen parissa osana Proof Advisory:n tiimiä.

Strömforsin ruukin alueella Lintukangas suosittelee viipymään pidempään kuin vain päiväretken verran.

– Ruukki on mahtavan ympäröivän luonnon lisäksi myös elävä kylä, jossa on asukkaita, kulttuuria, historiaa, palveluja ja majoitusmahdollisuuksia.

Loviisaa Lintukangas kuvailee viehättäväksi rantakaupungiksi. – Vanhakaupunki on nasta, samoin vierasvenesatama. Svartholman linnoitussaari on suosikkini ja loistava kohde veneilijöille.

Tämä artikkeli on osa toimittaja ja valokuvaaja Päivi Arvosen kirjoittamaa – ja osin myös kuvaamaa – Paikallista voimaa -sarjaa, joka esittelee kaakkoissuomalaisia osaajia. Lue sarjan muut artikkelit täältä: