Mobile Menu

Veneile itäiselle Suomenlahdelle

  • Sapokan satama Kotka, ilmakuva
  • Sapokan satama Kotka
  • Tervasaari Hamina
  • Pyhtään Keihässalmen vierassatama

Veneilijä odottaa satamalta tilaa laiturissa, sitä että sähkö-, polttoaine- ja vesihuolto pelaa, toimivaa jätehuoltoa, pesu- ja ruokailumahdollisuuksia sekä kauppaa sopivalla etäisyydellä. Kaikkia näitä palveluja on kehitetty viime vuosina itäisen Suomenlahden kahdessatoista vierassatamassa.

Suomen puolella Pyhtään Keihässalmi, Kotkan Kantasatama, Haminan Tervasaari, Porvoon vierassatama ja Loviisan Laivasilta ovat jo monelle veneilijälle tuttuja. Merellä matkaava löytää sopivasti noin 30 merimailin välein peruspalveluja, höystettynä runsailla nähtävyyksillä.

Kotkassa yli 50-paikkainen Sapokan vierassatama palvelee kävijöitä kuten ennenkin, mutta sen rinnalle on Kantasataman Härniemen laiturista kehitetty tilava vaihtoehto erityisesti suurille veneille. Sama laituri palvelee mainiosti myös monia Kantasataman kesätapahtumia.

Haminan Tervasaaressa mereltä saapuvaa odottaa 28-paikkainen, viime syksynä valmistunut vieraslaituri. Satama-alue on pantu uuteen uskoon: tulija huomaa sen muun muassa uusittuina lähestymisopasteina sekä alueen uusittuna valaistuksena. Haminan elävä keskusta odottaa tulijaa vain kävelymatkan päässä.

Vaikka mitä nähtävää

Mikäli Pyhtään Keihässalmi on vielä käymättä, tilanne kannattaa korjata tänä kesänä. Jo ennestään kauniin piensataman idylliä on parannettu viherrakentamisella. Hyvällä sijainnilla siunatusta satamasta voit kesäperjantaisin ostaa tuoretta kalaa suoraan kalastajilta!

Klamila, Virolahden helmi on Suomenlahden itäisin virallinen vierassatama. Vierailijan käytössä on 24/7-periaatteella toimiva polttoaineautomaatti. A-oikeuksin varustetusta satamabaarista saa lounasta, kahvia ja pikkusyötävää. Klamilassa on myös kioski sekä vierasveneilijöille tarkoitettu sauna. 

Miten olisi rengasmatka?

Itäisellä Suomenlahdella on kosolti hienoja paikkoja. Esimerkiksi Rankin ja Kirkonmaan sotilaskäytöstä vapautuneet saaret ovat antoisia kohteita historiasta ja luonnosta kiinnostuneille. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto luontopolkuineen, retkisatamineen ja elävine saaristolaiskylineen on jo käsite. Rakinkotkan ekologista saaristolaiskylää ei taatusti ole muualla!

Se ken seilaa lahden yli Viron puolelle, ei pety. Siellä odottaa esimerkiksi Eisman idyllinen pieni satama ja sen 38 venepaikkaa. Suositulla Pranglin matkailusaarella, Tallinnan edustalla veneilijää palvelee hyvin varusteltu Kelnasen vierasvenesatama

 

Lue lisää:

https://www.visitkotkahamina.fi/nae-ja-koe/veneilijöille

http://www.visitsaaristo.net

http://eismasadam.ee/

https://www.visitestonia.com/fi/kelnasen-satama-pranglissa