Mobile Menu

Veikko Sinisalo -kilpailu nuorille lausujille, valtakunnallinen alkukilpailu

  • Teatteri
  • 29.03.2020
Satamakatu 4, Kotka
050 340 6506

Veikko Sinisalo -kilpailu nuorille lausujille, valtakunnallinen alkukilpailu

Veikko Sinisalo -kilpailu nuorille lausujille

Valtakunnallinen alkukilpailu Kotkassa Nelosteatterilla 28.-29.3.2020

HUOM! kORONAVIRUSEPIDEMIAN LEVIÄMISEN ESTÄMISEKSI kOTKAN KAUPUNKI ON PERUUTTANUT TAI SIIRTÄNYT KAIKKI NELOSTEATTERIN KEVÄÄSEEN SUUNNITELLUT TAPAHTUMAT! tIEDOTAMME UUSISTA TILAISUUKSISTA JA AJANKOHDISTA HETI TILANTEEN SELVITTYÄ!

Kilpailuviikonlopun ennakkotapahtumana näyttelijä Eero Ojala esittää portugalilaisen runoilijan Fernando Pessoan teksteihin pohjautuvan  monologin "Laiha mies"  perjantaina 27.3.2020 klo 19 - 20! Eero Ojala on itsekin Vuoden nuori lausuja vuodelta 2012. Liput 10 euroa ovelta (ennakkovar. esko.junkkari@kymp.net)

Ensimmäinen alkukilpailupäivä on lauantai 28.3.2020 klo 12 alkaen. Liput 10 e

Toinen alkukilpailupäivä on sunnuntai 29.3.2020 klo 12 alkaen. Liput 10 e

Huom! Ostaessasi yhteislipun lauantain ja sunnuntain kilpailuihin saat lipun 15 e:lla!

Lippuvaraukset sähköpostitse: esko.junkkari@kymp.net

Tervetuloa Nelosteatterille runon ja lausunnan juhlaan!

Veikko Sinisalon stipendirahasto, Suomen Lausujain Liitto ja Kajaanin Runoviikko järjestävät 16. Veikko Sinisalo-kilpailun. Kilpailu on avoin lausujille, jotka vuoden 2020 loppuun mennessä ovat täyttäneet enintään 30 ja vähintään 18 vuotta.

Alkukilpailu järjestetään Nelosteatterin tiloissa 28.-29.3.2020 (Satamakatu 4, 48100 Kotka,  www.nelosteatteri.fi) Järjestelyistä vastaa Suomen Lausujain Liitto yhdessä Kotkan kaupungin ja Teatteriryhmä Kimaran/Nelosteatterin talotoimikunnan kanssa. Kotkan kaupunki tukee tapahtumaa taloudellisesti sekä luovuttamalla Nelosteatterin tilat korvauksetta kilpailun käyttöön.

Alkukilpailun raatilaisina toimivat Kajaanin runoviikon johtaja, näyttelijä Kati Outinen, Suomen Lausujain Liiton puheenjohtaja, näyttelijä Eero Ojala ja Kotkan kaupunginteatterin johtaja MIko Jaakkola.

Loppukilpailun palkintona on Veikko Sinisalon stipendirahaston myöntämä 4000 euron apuraha. Lisäksi voittajalta tilataan esitys vuoden 2021 Kajaanin Runoviikolle.

Kotkan alkukilpailuun on ilmoittautunut upeasti 21 nuorta lausujaa.

Esityksistä:

Kilpailussa nuoret lausuvat 20 minuutin esityksen, joka koostuu heidän itse valitsemastaan runoudesta, tai muusta tekstimateriaalista. Esitysaikaan tulee lisäksi sisältyä kaksi järjestäjien valitsemaa runoa, yksi perinteinen runo ja yksi nykyruno. Molemmat runot voi valita kahdesta alla olevasta vaihtoehdosta:

Perinteinen runo (valitse jompikumpi)

Aila Meriluoto: Miikal, kokoelmasta Sairas tyttö tanssii, WSOY, 1952

Mirkka Rekola: Erakko, kokoelmasta Vedessä palaa, WSOY, 1954

Nykyruno (valitse jompikumpi)

Veera Antsalo: Portaiden alla, kokoelmasta Sähkökatkoksen aikaan, Teos, 2012

Vesa Haapala: Niin kuin on aamu, kokoelmasta Valekuolleet, Otava, 2017

Nelosteatterista:

Nelosteatteri, Satamakatu 4, on Kotkan kulttuuripalvelujen hallinnoima harrastajateatteritalo, jossa toimii useita kotkalaisten harrastajateatterilaisten ryhmiä. Nelosteatteri on keltainen, idyllinen vanha puutalo,  jossa on  100-neliöinen teatterisali, johon lavasteratkaisuista riippuen  mahtuu n. 50-100 katsojaa. Teatterisalin näyttämö on kokoa 5×3,90m (lev./syvyys), näyttämön sivutilat mukaan lukien 8×5 m (lev./syvyys). Talossa on myös kahviotila ja siihen liitettynä pieni keittiö.

Veikko Sinisalo -kilpailun taustaa

Veikko Sinisalo (1926-2003) muistetaan taiteilijana, kulttuurihahmona ja yhteiskunnan toimijana. Kun hänen nimensä mainitaan, tulevat monelle mieleen myös elokuvaroolit Sven Tuuva, alikersantti Lahtinen Tuntemattomasta sotilaasta ja Täällä Pohjantähden alla -teoksen Laurilan Anttoo.

Veikko Sinisalo oli lisäksi tunnettu monologeistaan. Hän tulkitsi suurta joukkoa suomalaisia kirjailijoita, kuten Aleksis Kiveä, Eino Leinoa, Lauri Viitaa ja Väinö Linnaa. Hänelle on annettu tunnustusta monipuolisesta ja kokonaisvaltaisesta kulttuurin esiin tuomisesta.