Mobile Menu

Uusia Lippumaailman alueita testataan kesällä - Karibia Haminan Tervasaareen?

  • Haminan Lippumaailma
Tänä kesänä Haminassa liehuu paljon julkisuutta saanut maailman suurin Suomen lippu 100 metriä korkeassa tangossa. Kesällä Haminaan nousee muitakin ihmeteltäviä lippukokonaisuuksia

Suurlipun koenosto tehtiin aprillipäivänä, jolloin moni kaupunkilainen hieraisi silmiään ja somekansa villiintyi. Virallinen nostopäivä on suomalaisuutta kunnioittaen jokin alkukesän virallisista liputuspäivistä, Haminan kaupungilta kerrotaan.

Miksi juuri 100 metriä?

Moni on ihmetellyt, miksi lipputanko on 100 metrin korkuinen – eikö 70 metriä olisi riittänyt? Mitta ei ole tuulesta temmattu. Hanke toteutettiin 100-vuotiaan Suomen ja 100-vuotiaan Suomen lipun kunniaksi. Suomi täytti 100 vuotta vuonna 2017 ja Suomen lippu vuonna 2018.

Yhteensä 34 ulkovaltaa on rahoittanut suurlippuhanketta. Viimeisimpänä mukaan liittyi Portugali maaliskuussa 2019. Lipun on valmistanut suomalainen lipputehdas Flagmore. Kaiken varalta lippuja on valmistettu kaksi, jos vaikka kova tuuli vaurioittaa lippua – näin suuren lipun käytöstä kun ei ole Suomessa kokemusta.

Haminan suurlippu

 

Testialueet tänä kesänä meren rannalla

Suurlippu on vain yksi osa rakenteilla olevaa Haminan Lippumaailmaa. Valmiina on kaksi Lippupuiston osaa: Lipputornin vieressä oleva Baltian ja Pohjoismaiden kokonaisuus sekä RUK:n puistossa sijaitseva Suomen lipun tie.

Viime kesänä suurlipun lahjoittajavaltioiden liput liehuivat Haminan Kauppatorilla. Nämä liput sijoitetaan kesäkuun alusta alkaen Yrjösenpohjaan ja Tervasaareen näyttämään mallia tulevista Lippupuiston osista. Syksyllä Haminan asukkaat saavat antaa palautetta: mikä näytti hyvältä ja mihin lippuja ei kannattaisi sijoittaa.

Karibia Rampsinkarille ja Oseania saarille?

Kun kokonaisuuksia on testattu, alkaa Lippupuiston tulevien osien rakentaminen maailmankarttaa mukaillen. Suunnitelmien mukaan Amerikan manner ja Karibia sijoitetaan Tervasaaren Rampsinkarille ja Eurooppa sekä Lähi-Itä Yrjösenpohjaan. Antarktis on suunnitteilla aallonmurtajalle Haminanlahteen. Oseanian saarialue sijoitetaan mihinpä muualle kuin saariin: Jänissaareen ja Voihelliin.

Saaret kuuluvat Tervasaaren uuden asuin- ja puistoalueen rakentamissuunnitelmaan, ja niihin pääsee muutaman vuoden päästä kulkemaan kävelysiltoja pitkin. Kaikki Lippumaailman puistosuunnitelmat saattavat vielä elää kaupunkilaisten palautteiden perusteella.

Suurin osa lipuista näkyy tänä kesänä kulkijoille kaupunkiin tullessa ja Tervasaarella vieraillessa – matkalla kohti sitä kuuluisaa suurlippua.

Teksti: Anita Heikkinen/Sydänkesä 2019 -lehti
Kuvat: Vesa Hovi