Mobile Menu

Uuno Klami -kilpailussa upeita musiikkielämyksiä

  • Kilpailun esite ja nuotteja

Klassisen musiikin ystäville on luvassa upeita elämyksiä ja kihelmöivää jännitystä Kotkan Konserttitalossa marraskuun 15. päivänä. Silloin kuullaan Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistien sävellykset Kymi Sinfoniettan esittäminä, ja lopuksi palkitaan kilpailun voittajat. Yleisö pääsee äänestämään oman suosikkinsa. Finaaliin päässeet säveltäjät ovat ranskalainen Christopher Culpo, 58, italialaiset Andrea Portera, 44, ja Roberto Sansuini, 52, sekä suomalaiset Pertti Jalava, 58, ja Tomi Räisänen, 42.

Erityistä finaalissa on, että neljässä teoksessa on solistit. He ovat Risto-Matti Marin (piano), Valentina Coladonato (sopraano), Oleg Larionov (alttoviulu) ja Heigo Rosin (marimba).

– He kaikki ovat mielenkiintoisia muusikoita, joilla on valtavasti taitoa. Solistien valinnoissa on otettu huomioon myös finalistien toiveet, kertoo Klami-kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin. Konserttien juontajana toimii Ylen uutisista tuttu Jussi-Pekka Rantanen, joka esittelee yleisölle teokset ja niiden taustat. Yle radioi Kotkan konsertin suorana lähetyksenä. Tuomaristo tekee päätöksensä vasta näiden esitysten jälkeen. Finaalikonsertti kuullaan edellisenä päivänä Kuusankoskitalossa.

Kilpailuun tuli peräti 283 teosta, joiden tekijät edustavat 38 eri kansallisuutta. Näistä viisi herää nyt henkiin.

– On useita syitä, miksi Uuno Klami -sävellyskilpailu on saavuttanut suuren eurooppalaisen suosion. Se on Euroopan laajin sävellyskilpailu ja kuuluu osanottajien määrän suhteen maailmanlaajuisesti topkolmeen, Marin kertoo.

Palkinnot ovat tuntuvat. Voittaja saa 11 000 euroa, toiseksi tullut 9000 ja kolmas 7000 euroa. Kotka, Kouvola ja Virolahden kunta antanevat omat tunnustuspalkintonsa.

Kilpailulla on jälleen kansainvälisesti korkeatasoinen tuomaristo: juryn puheenjohtajana toimii yksi aikamme suurimmista sinfonikoista Kalevi Aho, ja tuomaristossa ovat maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Magnus Lindberg, palkittu virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüür sekä Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts.

– Lisäksi vaikuttavat Suomen hyvä maine musiikkimaana, hyvät yhteistyötahot ja hyvistä järjestelyistä on tullut kiitosta, Reetaliina Marin kiteyttää.

Voitto tai finaaliin pääsy on tietenkin vahva ponnahduslauta säveltäjän uran etenemiselle. Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuosina 2003–2004.

Finaalia edeltävä viikko tuo kiinnostavaa musiikillista oheisohjelmaa Kymenlaaksoon. Pianisti Esa Ylösen luotsaamissa juonnetuissa konserteissa esitetään Klamin Viulusonaatti ensimmäistä kertaa. Jussi-Pekka Rantanen haastattelee yleisölle avoimissa tilaisuuksissa finalisteja Kotkassa ja Kuusankoskella, ja luvassa on myös ”uunomaista” inspiraatiota ja kohtaamisia. Tietyissä ravintoloissa tarjotaan niiden itse räätälöimät Klami-juhlamenut.

– Näin ihmiset pääsevät mukaan tunnelmaan ja jännitykseen, Reetaliina Marin sanoo.

Lisätietoja: www.klamicompetition.fiwww.kymisinfonietta.fi

ULLA-MAIJA VAINONEN
KUVAT: ULLA-MAIJA VAINONEN JA JUSSI NAHKURI

Ps. Uuno Klami on säveltänyt Kymenlaakson maakuntalaulun.