Mobile Menu

Tove ja meren lumous Maretariumissa

  • Tove ja meren lumous näyttelyn kuva
Meri oli tärkeä sekä Tove Janssonille että muumeille.

Kotkan Maretariumissa on Tove ja meren lumous -näyttely. Esillä on 15 kuvaparia, joissa on valokuva rakastetusta kirjailija-kuvataiteilija Tove Janssonista tai hänen perheenjäsenestään sekä Toven muumipiirros. Vuoden loppuun asti esillä oleva näyttely on osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa.  

Muumitarinat ovat lumonneet lukijoita ympäri maailmaa monien sukupolvien ajan. Tove Jansson (1914-2001) kirjoitti ja kuvitti muumeista yhdeksän romaania, neljä kuvakirjaa ja satoja sarjakuvia vuosien 1945-1970 välillä. Kirjoja rohkeista ja seikkailunhaluisista, mutta kotia rakastavista muumeista on käännetty yli 55 kielelle ja niitä painetaan edelleen ympäri maailmaa.
Tove Jansson oli erittäin monipuolinen taiteilija, jolla oli myös näyttävä ura kuvataiteilijana. Muumikirjat muodostavat vain osan hänen kirjallisesta tuotannostaan: muumikirjojen jälkeen hän kirjoitti romaaneja ja novelleja, joista on tullut moderneja klassikoita. Tove Janssonin tarinat löytävät alati uusia lukijoita.

Meri oli Tove Janssonille erittäin tärkeä, niin arkielämässä kuin taiteen innoittajana. Hän vietti kaikki kesät Pellingin saaristossa itäisellä Suomenlahdella, ensin lapsuudenperheensä ja myöhemmin elämänkumppaninsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Pietilä ja Jansson viettivät yleensä koko kesän, aina huhtikuusta syyskuuhun asti pikkuruisella Klovharun saarella vailla juoksevaa vettä tai sähköä. 

Kuva näyttelystä Tove ja meren lumous

 

Meri on erityisen tärkeä elementti muumitarinoissa, joissa siitä kehittyy melkein oma hahmonsa. Muumipappa ja meri –romaanissa Muumipappa raivostuu merelle epätoivoisissa yrityksissään ymmärtää sen syvintä olemusta. Muumipappa toteaa kirjassa Muumipapan urotyöt: ”Viehtymys mereen on varmasti muumillinen ominaisuus, ja totean tyydytyksellä sen periytyneen pojalleni.”

 

Kampanjan muumikuppeja

 

Näyttely on osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa.  Moomin Characters on yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa rakentanut läpi Muumien 75-vuotisjuhlavuoden 2020 kestävän #MEIDÄNMERI-kampanjan. Kampanjan avulla levitetään tietoa erilaisista keinoista auttaa Itämerta sekä kerätään varoja John Nurmisen Säätiön työhön, jonka tarkoituksena on puhdistaa ja suojella Itämerta sekä sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä. Mareatariumin kaupassa on kampanjan myyntituotteita. 

Myös Maretariumin vakituiset asukit toivottavat sinut tervetulleeksi katsomaan niitä ja näyttelyä!

Kolme karppi kalaa

 

Maretarium

(Kuvat näyttely ja Mervi Liimatainen)