Mobile Menu

Talviuinnin suosio kasvaa

  • Talviuintipaikka
Sapokan saunassa viihdytään, ja kylmä vesi tekee uimarille hyvää.

– Talviuinti on aina vain suositumpaa. Myös ulkomaalaiset ihmiset haluavat kokeilla sitä. Hurjinta on, kun aasialaiset saattavat uida ensi kerrallaan pelottavan pitkälle. Mutta sitten he nauravat hienon kokemuksensa johdosta ja ovat tyytyväisiä, kertoo kotkalainen Esa Knaapi.

Esa on harrastanut talviuintia jo parin vuoden ajan Sapokan saunalla. Saunasta vastaa vieressä sijaitseva Marina Cafe Laituri, jonka yrittäjä Jarkko Laine on myös innokas talviuimari.
-Vaimo houkutteli kylmään veteen, ja kun uimista seurasi mahtavan hyvä olo, jäin nopeasti koukkuun.
Esa Knaapi miettii, että lämmin vesi tuntuu itse asiassa ikävämmältä kuin kylmä. Hän käy uimassa pari kertaa viikossa, iltaisin.

– Talviuinnin suosio on ollut viimeisen kahden vuoden aikana selvästi kasvussa. Monet kuntosalilla kävijät tulevat treenien jälkeen saunaan ja uimaan. Niin tulee tuplahyvä tunne, Laine kertoo.

Miehiä käy hieman enemmän kuin naisia. Uimassa käy myös lapsia vanhempineen, ja nykyisin käy yhä enemmän nuoria.

– Nuorille tämä alkaa olla trendikästä. Ja erityisesti ulkomaalaiset vaihto-oppilaat harrastavat talviuintia. Tuntuu siltä, että mitä lämpimämmästä maasta he tulevat, sitä pidemmälle he uivat, Esa Knaapi sanoo.

Jarkko Laine  ja Esa Knaapi

 

Talviuimarit kertovat, että harrastus parantaa mielialaa, yöunta ja kipuja ja vähentää stressiä. Saunassa juttu lentää, ihmiset viihtyvät ja uusia tuttavia tulee. -Monelle saunassa olo on se tärkein juttu, yhdessäoloa muiden kanssa, ja uiminen toissijainen asia, Jarkko Laine tuumaa.

Ensi kerta kylmässä vedessä on monelle huima kokemus. Hengitys voi hetkeksi salpautua, mutta veteen vaan – ja kun nousee ylös, tuntuu usein siltä, että selästä on tippunut kivireppu pois. Toisella kerralla veteen meno on helpompaa, ja sitten sitä ollaankin jo uuden harrastuksen äärellä.

– Ensimmäisellä kerralla hyvä vaikutus tuntuu vahvimmin, sitten keho alkaa tottua kylmään. Jotkut menevät talviseen veteen ilman saunaa, mutta siihen en kyllä pysty, Jarkko Laine puistelee päätään.

Talviuinti alkaa taas lokakuun puolivälin tienoilla. Sauna on avoinna maanantaista lauantaihin kello 15–20 ja sunnuntaisin kello 12–20. Kuuden euron hintaiset liput ostetaan kahvila Laiturista.

Uinnin ja saunomisen jälkeen Laiturissa on hyvä nauttia vaikkapa saunaoluet, teetä tai kaakaota. Ikkunoista voi katsella muiden uintia, ja takkatuli lämmittää suloisesti. Tunnelma on mitä merellisin myös talvella. – Yleensäkin kuumat juomat kuten irish coffee, toti tai minttukaakao ovat talviaikaan suosiossa, Jarkko Laine kertoo.

Rohkeimmat uimarit käyvät kylmässä vedessä jo aamuisin, ilman saunaa. Sen jälkeen maistuvat varmasti kahvi, lohivoileipä ja lämpimät pullat. Kaikki leivonnaiset valmistetaan Laiturissa itse, ja paikallisia tuotteita suositaan aina mahdollisuuksien mukaan.

TEKSTI: ULLA-MAIJA SIEVINEN
KUVAT: ULLA-MAIJA SIEVINEN, TARJA RANTARUIKKA, TANJA TUJULA