Mobile Menu

Takaisin pieneen suureen Kotkaan 

  • Sydänsyksy kuva Nina Autio
Niina Autio on nelikymppinen Finnairin lentoemäntä, joka palasi asumaan Kotkaan muualla vietettyjen vuosien jälkeen. Työmatkat Helsinki-Vantaan lentoasemalle sujuvat täältä jouhevasti. Hän ei ikävöi takaisin ruuhkaiselle Lahdentielle. 

- Synnyin Hollolassa ja asuin ylioppilaaksi asti Porvoossa. Sieltä tieni vei opiskelemaan Kouvolaan, josta päädyin yo-merkonomin papereilla huolitsijaksi Kotkan ja Haminan satamiin, Niina kertoo. - Vuonna 2003 lähdin ilmojen teille, eli lentoemännäksi Finnairille. Elämänmuutokset ja jatko-opiskelut veivät merikaupungin likan asumaan Lahteen. 
 
Vaan ikävä jäi: merenrantoihin ja meren tuoksuun tottuneelle jäi sellainen kaiho Kotkaan, jota edes säännölliset vierailut tutuissa maisemissa eivät pystyneet karkottamaan. Elämän muuttuneet ja uudet tuulet, sekä uusi E18-moottoritie Helsingin ja Kotkan välillä saivat likan miettimään paluuta.  

Tilaa haistella merituulia 

- Aloitin viime syksynä risteilymatkustajien opaskoulutuksen ja matkaoppaan tutkinnon suorittamisen Ekamissa. Jos jokin, niin se laukaisi halun palata tänne. Joka kerta, kun kävin Kotkassa asuntonäytöillä, tunne takaisin muuttamisesta vahvistui. Löytyihän se asuntokin vihdoin. Meren ääreltä, tietty! 
 
Niina harrastaa juoksua, joogaa ja fillarointia. Ylipäätään hän pitää kaikenlaisesta luonnossa liikkumisesta. Nyt, meren äärellä asuessa hän on aloittanut myös sup-lautailun. Suunnitelmissa on myös veneen hankinta. 
 
- Kotkasta löytyy juoksumaisemia laidasta laitaan, hän ihastelee. - Reitin voi valita merituulta haistellen tai Kymijoen kuohuja seuraten. Fillarilla pääsee kulkemaan mihin vaan, hyvät pyörätiet ja kauniit maisemat kannustavat siihenkin. Uimaankin pääsen nyt kotirannasta. 

Mäntyjä, kallioita – ja hymyä 

Seudun parhaat puolet asuinympäristönä Niina osaa luetella helposti. Viihtyisä ja rauhallinen ympäristö luonnon keskellä, hiljaisuus, kohtuulliset asumiskustannukset, asumisen helppous, väljyys, riittävät palvelut, lyhyet välimatkat kaupungin sisällä, meri, saaristo, luonnonkauniit ja vehreät puistot – listasta tulee pitkä! 

- Omalla autolla matka-aika Helsinki-Vantaan lentokentälle on käytännössä sama kuin Lahdesta, mutta sujuvamman liikenteen ansiosta ajaminen on paljon miellyttävämpää. Heti kun näen Kotkan kulmien käppyräiset männyt ja kallioiset rannat, työn stressi ja kiireet jäävät siihen. Hymy hiipii kasvoille. Tunnen olevani kotona taas. 


Teksti: Martti Linna

Kuvat: Niina Autio