Mobile Menu

Syyskesän päiväksi kosken äärelle

  • langinkoski Tuuli Koivisto
  • langinkoski Tuuli Koivisto
Virkeyttä ja historiaa Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla.

Langinkosken keisarilliselle kalastusmajalle on Kotkan keskustasta noin 6,5 kilometriä. Virvoittavan kosken, historiallisen kotimuseon ja kalastusmahdollisuuksien äärelle hurauttaa nopsaan vaikka polkupyörällä.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Kotkassa valmistui vuonna 1889 paikkaan ihastuneen Venäjän keisari Aleksanteri III:n ja hänen perheensä kesänviettopaikaksi. Nyt museona toimiva maja ympäristöineen tarjoaa kaupunkilaisille ja matkailijoille virkistystä sekä historiaa mukavassa paketissa. Sisältyykö sinun päivääsi kalastusta, patikointia, rooliopastus tai ehkä piknik?


TEE PIKKU PATIKKA – TAI KOKEILE NARRATA MERITAIMENIA!

Kalastusmajan ympäristö on suojeltu, 28 hehtaarin luonnonpuisto, joka muodostuu mm. pienistä saarista keskellä Kymijokea. Alueella on lukuisia puulajeja sekä kävelypolkuja ja -siltoja, joten siellä on kiva kierrellä vaikka pienempienkin vierailijoiden kanssa. Luonnonsuojelualueelle on vapaa pääsy.

Jos kuulet Langinkosken kalaisan kutsun kuin keisari aikanaan, voi koskessa kalastaa perinteisesti perholla. Langinkoskea Kymijoen ja mahdollisesti koko eteläisen Suomen parhaaksi meritaimenkoskeksi. Kalastuslupia saa Lohikeskus Kotkan kautta. Muista hankkia lupa etukäteen – niitä ei ole saatavana museolta.


KUUNTELE, MITÄ HOVISSA KERROTAAN…

Roolioppaan johdolla pääset sujahtamaan ystäviesi kanssa yli sadan vuoden takaiseen tunnelmaan. Haluaisitteko tutustua museoon itsensä keisari Aleksanteri III:n ja hänen puolisonsa keisarinna Maria Feodorovnan kanssa? Vai kiinnostaisiko kuulla, mitä keisariparin ystävä Olga Druschininilla tai keisarinnan miniän hovineito Anna Virybovalla on kerrottavanaan keisarillisesta kesäelämästä? Opastuksia voi varata etukäteen Kymenmatkat Oy:ltä. Museoon pääsee tutustumaan sen aukioloaikoina myös itsenäisesti ilman opastusta.


LOPUKSI HERKKUJA KUIN KEISARIPERHEELLE KONSANAAN

Kun olet tepastellut keisarin ja hänen perheensä jalanjäljissä, voit nauttia herkkuja majan entiseen vahtimestarin taloon kunnostetussa Kahvila Langinkoskessa tai alueen toisessa kahvilassa, Kahvila Keisarinmajassa. Tai pakkaa mukaan piknikeväät, levitä viltti kosken äärelle ja nauti loppukesän lämpöisestä päivästä. Niin ehkä tekivät aikoinaan myös keisari, keisarinna ja heidän viisi lastaankin!


KULTARANTAAN KADONNEET SÄNGYT

Keisarin jälkeen kalastusmajan jykevät hirret ovat nähneet monenlaista. Ensimmäisen maailmansodan aikana kalastusmaja toimi venäläisten sotilaiden toipilaskotina. Kevättalvella 1918 siellä majaili punakaartinjoukkue. 1920-luvun alussa muutamat Suomen hallituksen ministerit käyttivät kalastusmajaa tilapäisenä kesämökkinä. Tuona aikana kalastusmajasta katosi esineitä, joista mm. keisariparin sängyt löytyivät myöhemmin tasavallan presidentin kesäasunnolta Kultarannasta. Nyttemmin sängyt on palautettu ja näet ne museolla. Kuluneiden viimeisten vuosikymmenien aikana paikka on tullut tunnetuksi mm. ortodoksisten liturgioiden ja monien juhlavien tapahtumien paikkana.

Tapahtumat näet osoitteesta www.langinkoskimuseo.com

Teksti: 
Anita Heikkinen

Kuvat:
Tuuli  Koivisto