Mobile Menu

Pyhtääläistä luonnonrauhaa viidellä tavalla!

  • Näkymä Högbergetiltä merelle
"Suurin osa kuntamme asukkaista astuu suoraan kotiovelta metsään, avaran pellon reunaan tai veden äärelle.”

Pyhtään upea luonto tarjoaa jokaiselle jotakin. Kevyeen patikointiin löytyy metsäpolkuja vanhojen puiden syvässä varjossa, meloja päätyy keskelle kotimaista Amazonia ja kalliojyrkänteiden laelta näkyy kauas ulkosaaristoon saakka. Matkan ei tarvitse olla pitkä ja silti pieni hengähdystauko luonnossa on kuin rentouttavin lomapäivä. Pyhtäällä luonnosta nauttiminen on helppoa. Suurin osa kuntamme asukkaista astuu suoraan kotiovelta metsään, avaran pellon reunaan tai veden äärelle. Maisemat ovat kauniit vuodenajasta riippumatta. Tässä muutama lempipaikkamme Pyhtäältä. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

1. JÄRVIMAISEMAA JOELLA

Pieni Tarkjärvi löytyy Kymijoen varrelta, läheltä Hirvivuolletta. Tarkjärvi onkin itseasiassa järvi joen kyljessä. Sinne pääsee sujahtamalla Kymijoelta kaislikon läpi, aivan pikkuruista väylää pitkin tai sitten suopolkuja tallustellen Valkmusan puolelta. Molemmat reitit mykistävät kauneudellaan ja itse Tarkjärvi on suojaisalla olemuksellaan mitä rauhoittavin paikka retkeillä.

Jokimasema kanootista

 

2. MAAILMAN LAIDALLA

Högbergetin laelle kiivetessä ei uskalla edes kuvitella millaiset maisemat huipulla odottaa. ”Maailman laita” ja sieltä avautuvat maisemat kauas saaristoon palkitsevat hengästyneen retkeilijän. Lähes kolmenkymmenenkuuden metrin pystysuora pudotus mereen ei kalpene suuremmilleen. Täällä voi nauttia puhdasta meri-ilmaa keuhkojen täydeltä.

3. SAARIELÄMÄÄ

Kuussaari löytyy läheltä mannerta Päkinlahdelta. Saarella on kaunis ja monimuotoinen luonto sekä mielenkiintoinen historia. Kuussaaressa on toiminut alkoholistiparantola 1800-luvulla ja rakennusten kivijalkoja löytyykin saarelta vielä useita. Saaressa on kaikkien käyttöön siisti ja tilava grillikota, puuseet sekä laituri veneille. Saarella saakin helposti kulumaan koko päivän, vaikkapa silokallioilla laiskasti loikoillen.

4. PRONSSIKAUDEN KALMISTOJA JA KOLMIOMITTAUSTA

Kokkovuori ja Santoinvuoret sijaitsevat Heinlahdessa. Kokkovuoren laelta aukeavat upeat maisemat suoraan Äyspäänselälle ja aina Suursaareen saakka. Molemmilla kallioilla on sekä historiallista merkitystä että useita muinaismuistoja. Kokkovuorelta löytyvät mm. pronssikautiset hautapaikat ja Santoinvuorelta Struven ketjun kolmiomittauspiste 1800-luvulta. Struven ketju kuuluu Unescon maailmanperintöluettelon kohteisiin.

Jokimaisema

 

5. AMAZONILLE, IHAN TÄHÄN LÄHELLE

Kymijokea meloen Stockforsista Strukalle. Tämä lempeästi lipuva kanoottireissu omalla Amazonillamme on hämmästyksen huokailuja alusta loppuun ja takaisinkin. Matkalle mahtuu rouheaa tehdasmiljöötä, vanhoja punamultaisia talaksia, keskiaikainen kirkko sekä maamme ainoat käsikäyttöiset merisulut, yhä käytössä olevat sellaiset. Tällä reissulla ei kiirehditä yhtään, nautitaan vaan kaikilla aisteilla!

Retkiterveisin Saara
Kylät ja kivitiet, tarinoita Pyhtäältä-bloggari kylat.blog