Mobile Menu

Pyörän selästä näkee paremmin

  • Pyöräilijä Katariinan meriipuistossa
  • Kotkan-Haminan seudun retkipyöräilyreitit
  • Kotkan-Haminan seudun retkipyöräilyreitit
  • Kymijoen koskikierros -pyöräilyreitti

Taini Rajala on työskennellyt Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:ssä yli seitsemän vuotta. Rajalan kotipaikka on Lempäälässä, josta pitäen hän on tehnyt etätöitä ja välillä myös asunut Karhulassa. Kotkan-Haminan seutu oli Rajalalle lähes tuntematon hänen aloittaessaan työt seudulla.

”Hankin paikallisesta vanhan tavaran liikkeestä käytetyn 1980-luvun Helkaman, niin sanotun mummopyörän, ja aloin pyöräillä vapaa-aikanani lähiympäristössä.”

Pyöräily vei Rajalan mukanaan niin, että nyt hänellä on ”mummon” lisäksi myös kapeampirenkainen katupyörä asfaltilla kruisailuun sekä leveärenkainen maastopyörä metsien valloittamiseen.

”Suosittelen Kotkan-Haminan seutuun tutustumista pyöräillen niin matkailijoille kuin seudun asukkaillekin. Pyöräily on kivaa yhdessäoloa. Elämyksiä löytää läheltä ja edullisesti!”, Rajala kehuu.

MUKANA PYÖRÄILYKULTTUURIN KEHITTÄMISESSÄ

Työssään luontomatkailun projektipäällikkönä Taini Rajala on ollut kehittämässä aktiivisesti seudun pyöräilykulttuuria. Työn tuloksena on syntynyt mm. pyöräilykarttoja niin keskustoihin kuin maaseudulle. Kesällä 2017 Kotkassa järjestettiin matkailijoita ilahduttanut pyörien vuokrauskokeilu.

”Neuvottelimme Tulikukko-kahvilan yrittäjän kanssa Langinkosken koulun 21 polkupyörää lainaan kesän ajaksi Sapokkaan. Kokeilu otettiin todella hyvin vastaan. Erityisesti veneilijät käyttivät pyöriä paljon. Samalla kokeilu oli mahtavaa resurssien hyödyntämistä – pyörät olisivat muuten menneet kesäksi varastoon. Osapuolet halusivat jatkaa yhteistyötä, ja uusi sopimus tehtiin täksi kesäksi”, Rajala sanoo.

PYÖRÄILY – TULEVAISUUDEN TRENDI MYÖS KAUPUNGEISSA

Rajala kertoo pyöräilyn olevan kasvava trendi, jossa seudun on hyvä pysyä mukana. Lukuisissa kaupungeissa niin Suomessa kuin Euroopassa halutaan edistää kevyen liikenteen kehittymistä ja autoliikenteen vähentämistä. Kotkassakin on Rajalan mukaan tehty pohjatyötä kevyen liikenteen väylien kehittämisessä pyöräilijäystävällisempään suuntaan. Kotkan ja Kouvolan kaupungit ovat saaneet äskettäin liikenne- ja viestintäministeriöltä tukea älykkään kaupunkipyöräjärjestelmän pilotointiin seudulla. Kaupunkipolkupyörät olisivat sekä paikallisten että matkailijoiden käytettävissä.

”Tavoitteena on saada kaupunkipyöriä katukuvaan jo tänä kesänä ja testata toimintamallia”, Rajala kertoo.
 

 

Parhaat pyöräilyreitit: näitä Taini suosittelee!

ITÄRANTA, SUULISNIEMI JA TIUTINEN

”Ensi-ihastukseni aloittaessani seudulla pyöräilyn. Upeat merimaisemat!”

KYMIJOEN RANTAREITIT

”Kauniita reittejä joen rantaa mukaillen, välillä luonnon keskellä, välillä asutuksen lomassa.”

VAALIMAA–KLAMILA–HAMINA

”Aluksi rajavyöhykettä pitkin, lopuksi maalaismenoa mutkittelevalla museotiellä.”

SALPAPOLKU VIROLAHDELLA JA MIEHIKKÄLÄSSÄ

”Pitkiä pätkiä maastopyörällä metsän siimeksessä sotahistoriallisissa maisemissa.”

 

NAPPAA KARTTA MATKAILUINFOSTA (Kauppakatu 2, Kotka) TAI TUTUSTU NETISSÄ:
Kotkan ja Haminan kaupunkialueiden pyöräilyreitistö
Maaseudun retkipyöräilyreitit Kotkan-Haminan seudulla
Kymijoen Koskikierros -polkupyöräreitti (vain sähköisenä)


Polkupyörävuokraus seudulla

 

Teksti: Anita Heikkinen/Sydänkesä-teemalehti

Kuvat: Caj Koskinen