Ris­tei­lye­män­näs­tä ra­vin­to­lay­rit­tä­jäk­si

Marjut Kilpi syntyi Kotkassa ja teki pitkän kierroksen työelämässä Yhdysvaltoja myöten. Tie vei takaisin synnyinseudulle ja yrittäjäksi Haminaan.

Keväällä 2019 Marjut Kilpi näki myynti-ilmoituksen Haminan Tervasaaressa sijaitsevasta veneasemasta.

– Soitin omistajille, mietin muutaman tunnin ja tein kaupat. Näin heti paikan mahdollisuudet, Kilpi kertoo.

Veneaseman sijainti Tervasaaresta merelle kurottavalla Rampsinkarilla oli ihanteellinen, ympärillä on kaunista luontoa ja paikka on loistava veneilijöiden palveluille mutta myös ravintolan asiakkaille.

– Halusin palveluihin mukaan ravintolan, aiemmin tämä oli enemmänkin venetarvikkeita ja olutta myyvä paikka. Rampsi Bar & Kitchen -ravintolan ruoka on ”jokaiselle jotain” -tyyppistä salaatteineen ja tortilloineen, kasvissyöjiä ja vegaaneja unohtamatta, Kilpi sanoo.

Kilpi on uudistanut ravintolan laiturialueita ja levittänyt terassia merelle päin sekä rakentanut tilaussaunoille terassit. Rakennustöitä helpottaa suuresti se, että Kilven puoliso Jussi Kurvi on pitkän linjan rakennusalan yrittäjä, joten osaaminen löytyy omasta takaa.

– Ravintolan terassimme on lasitettu, mikä on hyvä sillä mereltä päin tuulee aina.

Rampsi palvelee edelleen vierasvenesatamana. Venepaikkoja on kolmisen kymmentä. Saunat ovat käytössä ympäri vuoden ja talvella tarjolla on mahdollisuus kylmävesiuintiin.

– Meillä käyvät tankkaamassa nelitahtibensaa myös vesitasot ja museoautot, mikä tuo kivaa vaihtelua.

Yrittäjyydessä Kilpeä kiehtoo yrittäjän vapaus, vaikka töitä onkin paljon.

– Olen lähtöisin yrittäjäperheestä ja ajattelin, että tuohon hommaan en ainakaan lähde!

Kilpi hankki insinöörin koulutuksen, mutta on toiminut myös maahantuontialan yrittäjänä. Kotkassa hän luotsaa kahvila-ravintola Pitkoa, uudelta nimeltään Pitko Kitchen & Cafe:a. Myös Pitkon ostopäätöksen Kilpi teki hyvin nopeasti kuultuaan, että paikalla ollut kahvila lopetti toimintansa.

– Työskentelin pitkään risteilyemäntänä Viking Linella ja Silja Linella. Se työ kuten asuminen ulkomailla muun muassa Yhdysvalloissa ja kaikki työpaikkani maailmalla ovat opettaneet stressinsietokykyä, mikä on tärkeää yrittäjälle.

Ravintola-alan yrittäjänä Kilpi noudattaa erityisesti yhtä tärkeää periaatetta.

– Punainen lankani yrittäjänä on: tarjoa muille sitä mitä haluaisit itse eli tee asiakkaillesi sellaiset puitteet, joissa viihtyisit itse, Kilpi sanoo.

Seuraavat haaveet tai tavoitteet hänen yrittäjäurallaan liittyvät majoitus- ja ravitsemusalalle, mutta enempää Kilpi ei paljasta suunnitelmistaan.

Kymenlaaksossa Kilpi kertoo viihtyvänsä hyvin.

 – Rakastan suurkaupunkeja ja matkustan niissä mielelläni, mutta asuinpaikkana pikkukaupunki kuten Hamina tai Kotka on ihanteellinen; kaikki on lähellä ja parkkipaikkoja ei tarvitse etsiä.

Yrittäjän työpäivät ovat pitkiä, mutta vapaa-aikaakin jää ja se kuluu mökillä Kotkan saaristossa perheen kanssa sekä puutarhanhoidossa.

Tämä artikkeli on osa toimittaja ja valokuvaaja Päivi Arvosen kirjoittamaa – ja osin myös kuvaamaa – Paikallista voimaa -sarjaa, joka esittelee kaakkoissuomalaisia osaajia. Lue sarjan muut artikkelit täältä: