Mobile Menu

Paikallisia herkkuja Kotkan-Haminan seudulta

  • Kuusisen lohikeitto, Kotka
Kotkan-Haminan seutu tarjoaa herkullisia elämyksiä ruokamatkailijalle. Maistelun lisäksi kannattaa myös tuliaiset hankkia herkkujen muodossa. Mikäpä olisi mukavampi vieminen kotiin tai tuliainen ystävälle kuin paikallinen leipä, savustettu kala, paikallispanimon olut tai pussillinen possoja?

KOTKA

Sokerinen posso torilta ja tuoreet kalat Kuusisesta

Kotkassa mennään torille, ostetaan kahvit tai teet ja tietysti se kuuma posso, tuo ohut, rapea, silti muheva sokerinen kotkalaisherkku. Pyyhkäistään sokerit leuasta ja päätetään, että näitä viedään kotiinkin! Possoja voi ostaa mukaan esimerkiksi Karhulasta Leistin leipomon myymälästä ja Kotkansaarelta Kotkan Leivän tuoksuvasta puodista. Possoja on pyöritelty Kotkassa ainakin jo 1940-luvulla. Jos makea herkku ei maistu, vaihtoehtona voi olla muhkea, lämmin lihapiirakka eli lihis.

Sutelassa Prisman lähellä on pieni leipomo-kahvila Geisarinna, josta saa luontaisesti gluteenittomia ja laktoosittomia leivonnaisia, muun muassa possoja. Tarjolla on myös paljon maidottomia tuotteita.

Suklaata rakastavan karkkitaivas on Karhulan torin laidalla: Praliinista löytyvät tasokkaat suklaat, teet, kahvit ja karkit.

Kotkansaarella voi piipahtaa kahvila-konditoria Hyggessa ostamassa hyggepullan, joita kuvaillaan pullahalauksiksi. Tutustu kaikkiin Kotkan-Haminan seudun ravintoloihin ja kahviloihin. 

Kala kuuluu merikaupungin antimiin. Parhaat ja pyyntituoreet kalansaaliit saadaan Kotkassa Kuusisen kalasatamasta Kalamiehet Halonen -nimisestä kalakaupasta, jonne mennään uutta, merellistä Juha Vainion katua myöten. Tuoreudesta ja laadusta vastaa kalastaja Antero Halonen, ja niinpä kalatiski on aina komea ja monipuolinen. Tuoreiden kalojen lisäksi tarjolla on savustettuja ja eri tavoin jalostettuja kaloja. Herkullisia lohikeittoja pääsee nauttimaan muun muassa Kotkassa Kuusisen Kalamajassa tai kesäisin Pyhtään Kaunissaaressa Ravintola Kaunissaaren Majalla. Monien paikallisten mielestä kesä ei ole kesä ilman Kaunissaaren lohikeittoa!

Oletko hyvän oluen ystävä? On aina hienoa maistella ja ostaa mukaan paikallisia oluita. Kotka Steam Brewery on vuoden 2018 alusta tuottanut perinteikkäällä Kotkan Höyrypanimolla raikkaita oluita hyväntuulisella meiningillä. Oluita voi ostaa Kotkan ja Haminan K-Marketeista sekä K-Supermarketeista. 

posso.jpg

 

HAMINA

Lihiksiä, leipää ja leivonnaisia

Haminasta voi ostaa kotiin viemisiksi vähän erikoisempiakin kalaherkkuja, joita löytyy kaupungin länsipuolella olevasta suuresta, kaloihin erikoistuneesta Disas Fishistä. Sieltä on myynnissä toki paljon muutakin, ja jos nälkä yllättää, ravintolasta saa kalaisan lounaan.

Haminan itäpuolella toimii Takaladon Liha & Kala, jossa suuri osa lihatuotteista valmistetaan itse. On laadukkaita makkaroita moneen makuun, tuoretta ja savustettua lihaa. Valinnanvaraa on yleensä niin paljon, että hetki menee päätöksiä tehdessä.

Keskellä Haminaa löytyy vallan viehättävä Konditoria Huovila, jonka leipomon leipiä, pullaa, pikkusuolaisia ja muita herkkuja voi nauttia paikan päällä tai ostaa mukaan. Sydämellistä tunnelmaa ja oman leipomon makeita ja suolaisia tuotteita löytyy myös keskustassa sijaitsevasta Kahvila Varvarasta.

Aitolahden leipomon myymälästä löytyvät ne mehevät lihapiirakat, lihikset, jotka ovat niin haminalaisten kuin matkailijoidenkin suosiossa. Leipä on aina hyvä tuliainen, niin omaan kotiin kuin ystäville. Reittisen Kotileivän limput ja sekaleivät maistuvat kotona paistetuilta, ja niitä voi ostaa ruokakaupoista. Pakkalan hyviksi tunnettuja ruisleipiä ja rieskoja myydään Haminan torilla.

Aholafarm järjestää joka kuukauden viimeinen sunnuntai (kesä- ja heinäkuuta lukuunottamatta) herkullisen lähilounaan, jonka raaka-aineet hankitaan oman maakunnan tuottajilta.

Konditoria Huovila, Hamina

 

VIROLAHTI

Hapanvelliä, kalaherkkuja ja lähiruokaa

Hiukan hernekeitolta maistuva hapanvelli on maukas perinneruoka Virolahdelta. Makuja on kuitenkin yhtä monta kuin keittäjiäkin. Kesäisin järjestettävän Virolahti-viikon aikana hapanvelliä on myynnissä päivittäin. Aikoinaan Virolahti-viikon aikana on jopa valittu vuoden Hapanvelliemäntä sekä Hapanvellimissi! 

Virolahden Vaalimaalla kannattaa pysähtyä ruokaostoksille, sillä tarjolla on runsaasti tasokkaita herkkuja kalan ystäville. Tuoretta ja jalostettua kalaa myydään mm. Vaalimaan Kalassa ja Herkussa sekä Somerin Kalassa. Virojoella kalastaja Markku Lommi myy kalatuotteitaan S-marketin edustalla.

Kylätupa Ronkuli Virolahden viehättävässä Klamilassa on lähiruuan ystävien keidas. Siellä myydään lähitilojen ja leipojien tuotteita. 

Palan painikkeeksi kannattaa hankkia mukaan Takatalo & Tompuri Breweryn olutta, jonka raaka-aineet on kasvatettu omalla pellolla.

 

MIEHIKKÄLÄ

Lohkopiirakkaa ja karitsan lihaa

Miehikkälässä matkailija kohtaa aidon maaseudun ja hyviä makuja.

Lanttua, perunaa ja sianlihaa sisältävää paikallista herkkua lohkopiirakkaa ja hapanvelliä pääsee aika ajoin maistamaan ja ostamaan mukaansa Miehikkälän käsityöpuodissa. Niiden saanti kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen. Samassa paikassa myytävät lähileipojien tuoreet perunapiirakat ovat tunnettuja hyvästä maustaan. Muitakin leivonnaisia löytyy!

Jos haluat tutustua lammastilaan ja ostaa tuoretta lampaan tai karitsan lihaa, ota yhteyttä Seppälän lammastilalle ennen sinne piipahtamista. Tilapuoti on avoinna sopimuksen mukaan. Ja nämä lampaat ovat varmasti viettäneet hyvän lammaselämän!

 

Teksti: Ulla-Maija Sievinen & Kotkan-Haminan seudun matkailu