Kokeile keittiössä mui­nais­vil­jo­ja, joita käytettiin jo faaraoiden aikaan Egyptissä

Malmgårdin kartano Loviisan Pernajassa tuottaa luomuna muinaisviljoja. Speltin ehkä tunnetkin, mutta oletko kokeillut emmeriä tai yksijyvävehnää?

”Leipurit haluavat nyt erikoisviljoja. Jauho ei ole vain jauhoa. Esimerkiksi muinaisvilja emmer kuuluu venhnäperheeseen, mutta siinä ei ole sitkoa ja maku on todella hieno”, kertoo Malmgårdin kartanon Henrik Creutz.

Emmerillä on ikää noin 10 000 vuotta ja arkeologisten löytöjen perusteella tiedetään, että emmeristä tehtyä leipää söivät muinaisen Egyptin faaraotkin. Malmgårdin emmeristä valmistetaan myös lakritsia.

Malmgårdin kartano on ollut Creutz-suvun omistuksessa vuodesta 1614 lähtien. Kreivi Henrik Creutz edustaa kartanon 13. sukupolvea.

”Emmer sopii niin risottoihin, puuroon kuin spagettiinkin. Emmerin maku on mantelinen. Emmerissä on paljon magnesiumia, proteiinia ja vitamiineja. Malmgårdin panimo on Suomessa ainoa panimo, jossa emmeristä tehdään myös olutta”; Creutz kertoo.

Malmgårdin kartanon puoti on avoinna päivittäin ja verkkokauppa ympäri vuorokauden.

Lisätietoja: kartano.malmgard.fi, verkkokauppa: kauppa.malmgard.fi

Kartanopuoti on avoinna päivittäin kello 10-16, perjantaina 10-18.