Mobile Menu

Itäisen Suomenlahden saaristo

Saaristo

Pyhtää, Kotka, Hamina, Virolahti
Itäisen Suomenlahden saaristo

Itäisen Suomenlahden saariston piirteet poikkeavat läntisen osan saaristosta. Suuret saaret ovat metsien peittämiä ja kallioiden muodot ovat erilaisia kuin läntisellä Suomenlahdella ja Saaristomerellä.
Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden saaristo koostuu yli 1.000 saaresta, joista osa liitettiin vuonna 1982 perustettuun Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Itäisen Suomenlahden luonto karuudessaan on kaunis ja monimuotoinen. Saariston luonteenpiirteeseen kuuluu kivikkoiset rantavedet ja karut luodot. Ulkoluodoilla valtaa pitävät monet merilinnut, joista mainittakoon suurehkot ruokkiyhdyskunnat sekä Haapasaaristossa ja etenkin Virolahden saaristossa runsaslukuisana esiintyvä merimetso.

Keväinen arktisten vesilintujen, hanhien ja kahlaajien massamuutto pitkin itäisen Suomenlahden rannikkoa on luonnonnäytelmä, joka tuo satoja lintuharrastajia saaristoon vuosittain. Miljoonien lintujen joukot ”pimentävät” taivaan hetkittäin touko-kesäkuun aikana. Usein veneilijä saa seurakseen uteliaan hylkeen, jotka ulottavat uintiretkensä joskus aivan sisäsaaristoon saakka.

Itäisen Suomenlahden historia on vuosisatoja vanha. Kalastus, merenkulku ja kauppa ovat pitäneet saaristolaiset leivässä monen sukupolven ajan. Menneistä, joskus ankeistakin ajoista kertovat esineet tarinoineen Pyhtään Kaunissaaren saaristolaismuseossa. Venekuurit rannassa puulaitureineen kantaa mielikuvituksen vuosikymmenten taakse aikaan, jolloin silakan kilohinnasta ei mielipahaa tunnettu.

Haapasaaren puokki on kauas näkyvä muistomerkki luotsitoiminnan pitkästä historiasta itäisellä Suomenlahdella. Kirkko ja koulu kertovat kalastajakylän sivistyksestä jo vuosikymmenten takaa ja oma osuuskauppa nykyajankin saaristolaisten sitkeydestä.

Samaa henkeä kuin Kaunissaaressa ja Haapasaaressa voi tuntea Tammion saaristolaiskylässä. Kesäkuun heleänä päivänä käyskentely saaren huumaavan tuoksuvilla, kauniilla sireenikujilla on elämys. Ulko-Tammion upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Saaren sotahistoriasta kertovat museotykit ja toisen maailmansodan aikainen, miehistösuojaksi tarkoitettu luola.