Mobile Menu

Yrityspuisto Karhu ja Tähti

Miljööt
Willian Ruthin katu, Kotka

Suomen teollisen historian arkkitehtuuria Karhulan Karhu ja Tähti - yrityspuistossa

Kotkan Karhulanniemessä sijaitseva yrityspuisto Karhu ja Tähti sai alkunsa vuonna 1887 kun William Ruth aloitti alueella teollisen toiminnan. A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön vuonna 1915.

Yrityspuisto Karhu ja Tähti on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä varsin hyvin. Yrityspuistossa ja sen välittömässä läheisyydessä on nähtävissä jokseenkin koko Suomen teollisen historian aikainen arkkitehtuuri. Vanhimmat tehdasrakennukset ovat nykyisin osana uudempia rakenteita mutta William Ruthin kadun punaiset entistetyt työläisasunnot rakennettiin heti toiminnan alkaessa 1880- ja 1890- lukujen vaihteessa. Useimmat muutkin kadun taloista ovat samoilta ajoilta tai aivan 1900- luvun alkupuolelta, mikä näkyy suurimpien rakennusten tyylistä; uusklassismia ja muutosten jälkeenkin jäljelle jäänyt häivähdys Jugendia.

 

William Ruthin katu 3:ssa toimii kahvila-ravintola Wanha Lasimestari, joka sijaitsee samannimisessä rakennuksessa. Satavuotiaan lasimestarinpajan toista puolikasta hallitsee uusia tuulia teolliseen ympäristöön tuonut kansainvälisestikin tunnettu elokuvatuotantoyhtiö ja mainostoimisto Mediatehdas Dakar.

Lähempänä Karhulan keskustaa, suuren puiston keskellä on William Ruthin itselleen 1800- luvun lopulla kodikseen rakennuttama linnamainen Karhulan Hovi. Se on ilman muuta alueen komein rakennus, jonka arkkitehtuuri on peräisin ranskalaisista kartanoista. Hovi toimii nykyisin hotellina.

Huomion arvoinen on hieno, eheänä säilynyt 1920- luvun loppupuolella rakennettu, niin ikään uusklassista arkkitehtuuria noudattava Sudenkadun puutaloalue. Sen naapurissa ovat puolestaan tyylikkäät Alvar Aallon suunnittelemat Karhunkadun kerrostalot. Näilläkin on suora yhteys Karhu ja Tähti yrityspuiston historiaan. Alvar ja Aino Aalto vaikutti Karhu ja Tähti yhteisössä 1930-luvulla. Täällä syntyi mm. kuuluisa Savoy- maljakko eli ns. Aalto- maljakko, maailman tunnetuin suomalainen tuote.

Teollisuuspuiston tuotanto oli yhden omistajan- Ahlström yhtiön- hallussa 1980- luvun alkuun saakka. Nyt alueen yksiköt ovat useiden eri kansainvälisten suuryhtiöiden omistuksessa. Globalisaatio on Karhulassa merkinnyt teollisuuden toimintakyvyn ja työpaikkojen säilymistä.

Karhulan Teollisuuspuistoon Suomen suurin ja vanhin yhtäjaksoisesti 130 vuotta toiminnut teollisuusyhteisö. Alueella on nykyisin kolmisenkymmentä kotimaista ja kansainvälistä yritystä joissa työskentelee n.1500 ihmistä. Omistus- ja yritysrakenteen muutos on tuonut puistoon uusia pienyrityksiä ja uudenlaista yritystoimintaa. Karhulan Teollisuuspuisto on edelleen yhtä vireä, tehokas ja yhteen hiileen puhaltava kuin William Ruthin aikana.

Yrityspuiston kuvagalleria: karhujatahti.fi

Kotkan-Haminan seudun teollinen historia on täynnä jännittäviä tarinoita!