Mobile Menu

Kymin kirkko

Kirkot
Suntionkatu 18, Kotka

Kymin nykyinen kirkko on Kotkan toiseksi vanhin käytössä oleva rakennus. Se valmistui 1850 ja se vihittiin käyttöön juhannuksena 1851. Kirkko on rakennettu C.L.Engelin tyyppipiirustusten mukaan. Tyyliltään se on puhdaslinjaista uusklassista empireä ja rakennettu puusta ja kivestä. Väristys on Engelin suunnitelmien mukainen.

Kellotapuli on 34 m korkea. Kirkon kellot on valmistettu vuonna 1736 Forsbyn ruukin kirkkoon Pernajassa, mistä ne ostettiin Kymiin.

Kirkkosalin korkeus on 14 m ja kirkossa on istumapaikkoja 790 hengelle. Kattokruunut ovat böömiläistä kristallia. Vanhin, lähinnä alttaria oleva on vuodelta 1790 ja muut vuodelta 1814.

Alttaritaulun, Jeesus Getsemanessa, on maalannut professori Berndt Godenhjelm vuonna 1865. Alttaripöydällä sijoitetut suuret lasiset kynttilänjalat ovat lahja Karhulan lasitehtaan työntekijöiltä vuodelta 1901.

Kirkko peruskorjattiin 100-vuotisjuhlan kunniaksi ja samalla kaariholvistoon hankittiin kuvanveistäjä Aarre Aaltosen valmistamat korkokuvat: Vuorisaarna, Hyvä Paimen, Pyhä Yö ja Sallikaa lasten tulla.

Kirkon nykyiset 43-äänikertaiset urut vihittiin käyttöön adventtina 1991. Ne on valmistanut tanskalainen urkurakentamo Bruno Christensen & Sönner Orgelbyggeri.

Kymin kirkko kuuluu valtakunnalliseen tiekirkkoketjuun www.taivaallinentaukopaikka.fi/

Vanha hautausmaa ja sankarihautausmaa

Kymin vanhan hautausmaan vanhimmat hautakivet ovat 1800-luvun alkupuolelta. Kauniit muistomerkit, suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi laadittuine muistolauseineen kertovat osaltaan paikkakunnan historiasta ja Kymissä vaikuttaneista suvuista ja henkilöistä.

Kymin sankarihauta-alueen taustana on pystysuora kallio. Ikuista symboloivan kallioseinämän rosoinen, reliefimäinen pinta on kuin luonnon muovaama taideteos. Hautauskenttä ja hartauspaikka sijoittuvat kallion vierelle. Alueen suunnitteli arkkitehti Hilding Ekelund. Hänen käyttämänsä ilmaus “yksinkertaisuuden suuruus” toteutuu täällä verrattomalla tavalla.