Mobile Menu

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto

Kulttuuri

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti. Se yhdistää Kotkan merkittävät kohteet yhtenäiseksi verkostoksi, jota pitkin on helppo kulkea niin ajassa kuin maisemassa. Puistojen lisäksi kaupunkipuiston helmiä ovat: Kotkalainen kaupunkikulttuuri arkkitehtuurikohteineen, historialliset linnoitusrakennelmat, Karhulan tehdasmiljööt, Alvar Aallon Sunila ja Kymijoen haarojen luonnonympäristö.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen seitsemäs kansallinen kaupunkipuisto, ja se perustettiin 29.9.2014. Alueen laajuus on noin 2400 hehtaaria. Muut Suomen kansalliset kaupunkipuistot sijaitsevat Hämeenlinnassa, Porissa, Heinolassa, Hangossa, Porvoossa, Turussa ja Forssassa.

Ainutlaatuista luontoa Kotkan kaupunkialueella

Rakennetun ympäristön lisäksi kaupungin halki kulkee myös valjastamatonta luontoa koskien muodossa. Kymijoen kosket ovat suojeltuja, mutta niissä voi sekä meloa että kalastaa. Kaunis luonto ja lohirikkaat kosket houkuttelivat aikoinaan myös Venäjän keisari Aleksanteri III seudulle. Hänelle rakennettiin Langinkoskelle kalastusmaja, jossa hän vietti perheensä kanssa kesäpäiviä. Kalastusmaja toimii nykyään museona, jossa voi tutustua sekä keisarilliseen kesänviettotapaan että ympäröivään koskiluontoon.

 

Langinkoski, Kotka

 

Historiallisia linnoitusrakennelmia Kotkan kansallisen kaupunkipuiston alueella

Kansallisen kaupunkipuiston alueet ovat menneisyydessä olleet suurvaltojen taistelujen näyttämönä. Tiesitkö, että Pohjoismaiden suurin meritaistelu, eli Ruotsinsalmen toinen meritaistelu käytiin vuonna 1790 Kotkan edustalla? 1700-luvun Ruotsin ja Venäjän välisistä meritaisteluista on edelleen lukuisia hylkyjä sukeltajien löydettävänä.

Ruotsinsalmen linnoitusjärjestelmään voit tutustua kaupunkipuistossa. Entisöityjä linnoitusmuureja ja rakennelmia löydät mm. Katariinan Meripuistosta (Fort Katarina), Varissaaresta (Fort Elisabeth) ja Kukourin saarella (Fort Slava, kuvassa alla). Merilinnoitus muodosti yhdessä Kyminlinnan kanssa kaksoislinnoituksen, jonka tarkoitus oli toimia silloisen Ruotsin puolella sijaitsevien Loviisan Svartholman ja Helsingin Suomenlinnan (Sveaborg) vastapainona.

Fort Slava, Kotka, Finland

 

Alvar Aallon Sunila

Kaupungin - kuten me sen tänä päivänä tunnemme - syntyyn on liittynyt olennaisesti puutavaran uitto ja satamatoiminta sekä tietysti teollisuus. Teollisuuden tuleminen on muokannut koko kaupunkia, mutta erityisesti Karhulaa. Teollisuuden myötä kasvava väkiluku tarvitsi nopeasti uusia asuntoja. Alvar Aalto palkattiinkin suunnittelemaan uusi asuinalue Sunilaan. Uusiin moderneihin asuntoihin tuli Alvarin ylpeyden aiheeksi sekä keskuslämmitys että wc:t.

Alvar Aalto Sunila

 

Lataa Kotkan kansallisen kaupunkipuiston esite ja syvenny alueen mielenkiintoisiin tarinoihin! Tai katso kaupunkipuistoa esittelevä video:

 

 

 

Lähde: Patricia Broas / Kaavoitusarkkitehti, Kotkan kaupunki ja www.kotka.fi
Kuvat: Kotkan kaupungin kuvapankki ja Kotkan-Haminan matkailun kuvapankki

Katso myös