Mobile Menu

Alvar Aallon Sunila, Kotka

Kokous ja juhlapalvelut
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila
 • Alvar Aalto Kotka Sunila

Alvar Aallon funktionalismin helmi Sunila

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Asemakaavassa suojellussa Sunilassa on tehtaanjohtajan asuintalo Kantola ja rantasauna, 12 rivi- ja kerrosasuintaloa ja muotokieleltään mielenkiintoisia huoltorakennuksia.

Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon kansainvälisen modernismin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939. Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei kuitenkaan tällä hetkellä pääse vierailemaan.

Tilaa opastettu kierros Pro Sunila -yhdistykseltä tai Kymenmatkat Oy:ltä. Voit toki vierailla Kotkan Sunilassa myös omatoimisesti, vaikkapa alla olevan mobiilikartan reittiä seuraten.

 

Kotkan Karhulassa sijaitseva Sunilan asuinalue syntyi tarpeesta saada teollisuuden työntekijöille houkuttelevia asuntoja sekä palveluja alueen asukkaille. Sunilan teollisuusalue ja sen viereen rakennettu asuinalue muodostavat kokonaisuuden, jonka suunnitellussa näkyy 1930-luvun modernismin vaikutus. Asuinaluetta voidaankin kutsua modernin arkkitehtuurin helmeksi. Sunila sijaitsee meren rannalla noin 13 kilometriä Kotkan keskustasta koilliseen. Laajasta ja yhtenäisestä asuinalueesta tunnistaa Aallon käsialan heti sinne saapuessaan. Reittituotanto: Culture Finland Kymenlaakso, Ankkapurhan kulttuurisäätiö, Kotkan-Haminan seudun matkailu, Pro Sunila ry. Käsikirjoitus: Anu Vainio Valokuvat: Jérôme Auzeray, Visit Kotka-Hamina matkailu, Rurik Wasastjerna, Foto Roos Sunila Oy:n arkisto, Kymenlaakson Maakuntamuseo

 

Näin Saavut Sunilaan

Kävellen 3,5 km Karhulan linja-autoasemalta, jossa myös taksiasema.

Etäisyydet Sunilaan

 • Helsinki 1,5h / 135km
 • St. Petersburg 3,5h / 260km
 • Kouvola 45min / 54km
 • Inkeroinen 35min / 30km

 

Kaunis, kauniimpi, Kantola

Sunilan alueen kruunu, vuonna 1937 valmistunut tehtaanjohtajan asuintalo Kantola meren rannalla, on vuokrattavissa erilaisiin tilaisuuksiin kuten kokouksiin, seminaareihin ja yksityisiin juhliin. Luentosalissa on kokoustekniikka ja siihen mahtuu 60 henkilöä.

Kantola edustaa Alvar Aallon funkistyyliä puhtaimmillaan ja siinä on noin 450 neliötä kahdessa kerroksessa. Kantola sopii hyvin 20-100 hengen tilaisuuksien järjestämiseen. Kokonaisuuteen kuuluu myös rantasauna, jonka pukuhuoneeseen mahtuu sujuvasti 15 henkilöä. Tilat ovat vuokrattavissa yhdessä ja erikseen.

Kantolan ja rantasaunan voi vuokrata suoraan Kantolan numerosta: 044 244 7702/Eija Anttila (eijaanttila@outlook.com).

Kantolan numerosta saat tilattua myös kokoustarjoilut (esim. aamukahvit, lounas, iltapäiväkahvit). Pyydä tarjous.

Tutustu Kantolaan Google Maps Street View -sivustolla

Alvar Aalto Kotka Sunila

 

Seuratalo Sunilan Pirtti

1901 rakennettu seuratalo Pirtti on Alvar Aallon uudistama vuonna 1939, ja se sopii mainiosti esimerkiksi perhejuhlien tai kokousten järjestämiseen n.120 hengelle. Sunilan Sisu Ry:n kauttaaltaan remontoima Pirtti on ainoa vanhan puutaloalueen säilynyt rakennus. Lue lisää vuokrauksesta Sunilan Sisu Ry:n internetsivustolta.

 

Sunilan palvelut

Poikkea kahville EKAn Lämpökeskukseen, korttelikoti Alvariskan ystävälliseen tunnelmaan. Alvariska on auki maanantaista perjantaihin klo 8 – 15. Iltaisin vierailijoita palvelee myös pieni originaali keskiolutbaari Pikku-Sini.

Sunilan urheilukenttä on aktiivisessa käytössä ja talvisin kentän pientä luistelurataa kiertää myös latu. Noin 2km matkan päässä Sunilasta sijaitsee upea Äijänniemen uimaranta. Luonnonkivinen mäntykankainen hiekkaranta on n. 100 metriä pitkä ja soveltuu erinomaisesti myös pienten lasten perheille matalan rantaosuuden ansiosta. Alueella on pukusuojat, WC, jätehuolto ja grillipaikka. Rannan lähimaastossa on myös metsikköistä ulkoilualuetta.

 

Alvar Aallon Sunila – aikansa suurimpia tehdasinvestointeja

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on arkkitehtimestarin tuotannon laajin toteutunut kokonaisuus. Alue on asemakaavassa suojeltu rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana.

1930- luvun nousukauden käynnistyessä A. Ahlström Oy, Enso Gutzeit, Kymin Oy, Tampella ja Yhtyneet Paperitehtaat päättivät rakentaa Sunilaan sulfaattiselluloosatehtaan, jonka tuotantokyky olisi 80 0000 tonnia vuodessa. Alueen keskipisteenä oleva Sunilan tehdas tarvitsi myös läheisyytensä asuinrakennuksia tehtaan työväestölle ja virkailijoille.

Sunila Oy:n johtokunnan puheenjohtaja, A. Ahlström Oy:n toimitusjohtaja Harry Gullichsen esitti Alvar Aaltoa hankkeen arkkitehdiksi. Aalto oli jo tuolloin kansainvälisesti merkittävä suunnittelija. Läheisen Hallan tehtaan tekninen johtaja, Lauri Kanto, kutsuttiin rakennushankkeen vetäjäksi ja Aulis Kairamo sen tekniseksi johtajaksi. Nämä neljä miestä loivat teknisesti, arkkitehtonisesti ja sosiaalisesti korkeatasoisen tuotantolaitoksen ja yhdyskunnan. Aino Aalto vastasi tehtaan edustustilojen suunnittelusta kalusteineen, ja yhdessä Maire Gullichsenin kanssa vaikutti merkittävästi työväestön asuinolojen modernisointiin ja lastentalojen yleistymiseen. Tehtaan rakentaminen alkoi vuonna 1936 ja ensimmäinen sellupaali tuotettiin jo 1938.

Sunila oli Suomen ensimmäinen ”metsäkaupunki”, joka viitoitti tietä muiden sodanjälkeisten asuinalueiden suunnittelulle Suomessa.

Sunila oli vuodesta 1938 alkaen 60-luvulle saakka toisaalta perinteinen patruunavetoinen ruukkiyhdyskunta, toisaalta moderni hyvinvointiyhteisö. Yhtiö huolehti väestään monin tavoin sairauskassasta urheiluharrastuksiin. Sunilan Sisun soutajat niittivät mainetta Helsingin olympialaisissa v. 1952 voittamalla olympiapronssia.

Sunilan asuinalueen asemakaava perustuu rakennusten vapaaseen sijoitteluun maastossa. Rakennukset ovat ryhmitelty viuhkamaisesti, sallien vapaat näkymät luontoon jokaisesta asunnosta. Laajat nurmipinnat, avokalliot ja suuret männyt hallitsevat Sunilan alueen levollista maisemakuvaa.

Tutustu myös Alvar Aalto -säätiöön, museokohteisiin ja Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon.

Alvar Aalto Sunila, logo

 

Alvar Aalto Kotka Sunila

Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei tällä hetkellä pääse vierailemaan

 

Kuvat: Rurik Wasastjerna, Noora Kiili, Jérôme Auzeray