Mobile Menu

Salpalinjan pyöräilyreitti

Pyöräily

Kun talvisota päättyi maaliskuussa 1940, Suomi aloitti valtavan rakennushankkeen suojattomaksi jääneen uuden itärajansa turvaamiseksi. Suomenlahdelta aina Lapin Sallaan saakka ulottuvalle, Salpa-asemaksi tai Salpalinjaksi kutsututulle puolustuslinjalle rakennettiin vuosina 1940-1941 ja 1944 pelkästään betonisia tai kallioon louhittuja kantalinnoitteita 728 kappaletta. Lähes 200 kilometriin panssariestettä pystytettiin noin 350 000 keskimäärin kolmen tonnin painoista estekiveä. Syystäkin Salpalinjan rakentamista on kutsuttu pienen maan voimavaroihin suhteutettuna Kiinan muurin veroiseksi urakaksi!

Pääosa linjan järeimmistä linnoitusrakennelmista tehtiin Suomenlahden rannikon ja Luumäen Kivijärven väliselle alueelle. Salpalinjalla liikkuva löytää niitä maastosta tänäkin päivänä, osan taitavasti kunnostettuina. Virolahdelta Miehikkälään ulottuvalla Salpalinjan pyöräilyreitillä voit tutustua paitsi sotahistoriaan, myös kaakkoisen Suomen monipuoliseen luontoon. Matkan varrella on monia kiinnostavia tutustumiskohteita ja hyviä tauon paikkoja.

 

TIETOA REITISTÄ

Reitin pituus: 72 kilometrin mittainen ympyräreitti.

Lähtöpaikka: Useita mahdollisia lähtöpisteitä, esimerkiksi Virolahden Bunkkerimuseo (Vaalimaantie 1318, 49960 Ala-Pihlaja) tai Miehikkälän Salpalinja-museo (Säästöpirtintie 70, 49700 Miehikkälä).

Taso: Helppo.

Maasto: Sekä asfaltoituja että hiekka- ja sorateitä. Kestopäällystetty tie on osoitettu Google-kartalla punaisella värillä, hyväkuntoinen hiekkatie mustalla ja maastopyörällä ajettava reitti vihreällä värillä.

Opastus: Reittiä ei ole merkitty maastoon. Käytä Google-kartan GPS-ominaisuutta pysyäksesi reitillä.

Nähtävyydet ja käyntikohteet: Bunkkerimuseolla ja Salpalinja-museolla voi tutustua tarkemmin Salpa-aseman rakentamiseen ja historiaan. Reitin varrella on lukuisia tutustumisen arvoisia kohteita. Ne on merkitty Google-karttaan mustilla pisteillä.

 

 

Katso myös