Mobile Menu

Pyöräily- ja patikointireitti Virolahden Bunkkerimuseo - Harjun Hovi

Pyöräily
Vaalimaantie 1318, Ala-Pihlaja

Salpapolku on kokonaisuudessaan noin 50 kilometriä pitkä polkureitti, joka mukailee Suomen itsenäisyyden ajan suurinta rakennushanketta – Salpalinjaa. Salpalinja on sotien aikana rakennettu massiivinen puolustuslinja. Linnoitusosuus alkaa rannikolta ja jatkuu itärajaa myötäillen aina jäämerelle saakka. Salpalinjan retkeilyreitti kulkee Virolahdelta Lappeenrantaan. Vahvimmillaan Salpalinja on Virolahden alueella. Tämä reittiosuus kulkee juuri tätä vahvimmin linnoitettua Salpalinjan osaa mukaillen. Reitti soveltuu sekä maastopyöräilyyn että patikointiin.

Reitin perustiedot

Aloituspiste

Reitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Tässä kuvauksessa aloituspisteenä on Virolahden Bunkkerimuseo (Vaalimaantie 1318, 49960 Ala-Pihlaja) ja päätepisteenä Harjun Hovi (Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki).

Reittiprofiili

Pituus 8,3 km

Nousua 129 metriä

Laskua 104 metriä

Maksimikaltevuus 14 %

Suurin korkeusero 40 m/km

Opasteet

Salpapolusta on saatavilla reittikartta Virolahden Bunkkerimuseolta, Harjun Kiessi-kahvilasta sekä Miehikkälän Salpalinja-museolta. Voit tilata kartan maksutta myös postitse Kotkan-Haminan seudun matkailuneuvonnasta tai ladata pdf-tiedostona: Salpapolun reittikartta.pdf

Vaativuusluokitus

Helppo. Soveltuu kaikille normaalikuntoisille. Lapsille vain aikuisten seurassa.

Soveltuvuus

Soveltuu hyvin sekä maastopyöräilyyn että patikointiin

Reitin varrella olevat nähtävyydet

Kolme esittelykäytössä olevaa teräsbetonikorsua ja yksi kallioon louhittu luola.

 

Reitin varrella olevat palvelut:

Virolahden Bunkkerimuseo

Virolahden Bunkkerimuseolla on kahvila sekä wc. Lisäksi sieltä voi vuokrata fat bike -pyöriä. Lisätietoja voi kysyä numerosta 040 710 7339, tai sähköpostilla bunkkerimuseo(a)virolahti.fi

Matsun laavu

Laavulla on tulipaikka tauon viettoon. Paikan palvelurakenteeseen kuuluu myös puuvaja kirveineen sekä käymälä.

Vahtivuori

Vahtivuorella on tulistelupaikka, puuvaja sekä käymälä. Vajassa on puiden pilkkomiseen tarvittava välineistö.

Harjun oppimiskeskus

Etapin päätepisteessä Harjun oppilaitoksessa on tarjolla ruokaa lounasaikaan ja muutoin tilauksesta. Paikan päältä löytyy tilauksesta myös peseytymistilat ja majoitusta. Alueella toimii kesäkahvila Kiessi sekä vierailukohteena vanhoja hevosvetoisia kärryjä esittelevä Kiessimuseo. Lisätietoja: 044 739 4040 (ravintola Aura)

 

 

 

Salpapolku

1. Virolahden Bunkkerimuseolla voi tutustua Suomen suurimpaan sodanaikaiseen puolustusasemaan Salpalinjaan. Museoalueella on 5 kunnostettua korsukohdetta, joissa pääsee tutustamaan erilaisiin puolustuslinnoitteisiin, sekä majoituskorsuihin. Bunkkerimuseolla on myös kahvila, sekä fat bike -pyöriä vuokrattavissa (2 aikuisten ja 2 lasten, vuokrahinta 10€/3 h tai useampi pyörä/3 h 20 €).

2. Museoalueella olevaa 4-rivistä panssariestekivilinjaa

3. Pallokorsu

4. 75 mm panssarintorjuntatykki

 

Salpapolku

5. Bunkkerimuseolta lähdettäessä seuraa reittimerkkejä. Reitti on merkitty joko sinisillä aurausviitoilla, maalitäplillä puissa tai sinisillä reittitolpilla, joissa on Salpapolkulogo. Polku-urat ovat pääosin vanhoja sodan aikaisia linnoitusteitä, jotka ovat vuosien aikana muuttuneet enempi neulaspoluiksi.

6. Reilun kilometrin päässä museolta on ensimmäinen taukopaikka. Matsun laavulla on tulikatos, puuvaja ja käymälä. Muistathan että Salpapolku on roskattoman retkeilyn kohde. Kaiken, minkä jaksat viedä luontoon, jaksat tuoda myös pois.

7. Matsun laavun vieressä on opastein merkitty majoituskorsu, johon voi halutessaan tutustua.

8. Koko reitin pituudelta on metsään rakennettu yhtenäinen 4-rivinen panssariestekivilinja. Monissa kohdin se on kuitenkin vuosien saatossa maastoutunut hyvin. Olethan tarkkaavainen, niin huomaat, kuinka valtava rakennelma se on.

9. Reitillä on mukavia polkuosuuksia monin paikoin.

Salpapolku

10. Reitin varrelle on kaiken kaikkiaan parikymmentä korsua. Varsinaiset esittelykorsut on varustettu opasviitoilla ja opastauluilla.

11. Korsu nro. 144 on konekiväärin ja panssaritykin kaksikerroksinen korsu, joka on pääosiltaan louhittu kallion sisään. Korsuihin tutustuminen edellyttää taskulamppua ja mielellään myös varavalon lähdettä.

12. Korsu 186

13. Korsujen ympäristö on luonnontilassa ja paikoitellen rakenteet ovat rapistuneet. Liiku varovaisesti.

14. Suosittelemme myös kypärän pitämistä päässä, sillä korsuissa on paljon kohtia, joihin voi kolauttaa päänsä.

 

Salpapolku

15. Reitin puolivälissä reitti kulkee pellon poikki. Kulku on sallittua merkittyä uraa pitkin.

16. Ojanpientareet kasvavat maitohorsmaa.

17. Vähän ennen reitin päätepistettä kavutaan Vahtivuorelle, jossa on Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä taukopaikka. Taukopaikan rakenteisiin kuuluu tulipaikan lisäksi puuvaja ja käymälä.

18. Vahtivuorella onnistuu mm. makkaroiden paisto. Muista huomioida metsäpalovaroitukset!

19. Vahtivuoren laella on lukuisia hienoja kelottuneita honkia, jotka luovat jylhän erämaan vaikutelman.

Salpapolku

20. Lähestyttäessä Harjua aukeaa laajat peltomaisemat, joita jakaa massiivinen panssariestekivilinja. Laitumilla laiduntaa paljon hevosia, jotka ovat usein kiinnostuneita kulkijoista ja tulevat pysähtyneen ihmisen luokse. Ethän kuitenkaan syötä hevosia.

21. Panssariestekivilinjan sisällä laiduntavia lampaita.

22. Harju on nykyään maatalousalan oppilaitos. Kuvassa oppilaitoksen päärakennus, joka toimi sodan aikana Salpalinjaa rakennettaessa rakentajapataljoonan esikuntana. Nykyisin rakennus on matkailukäytössä toimien erilaisten tapahtumien pitopaikkana.

23. Harjun viihtyisässä Kiessi-kahvilassa voi nauttia virvokkeita reissun päätteeksi.

 

Logot

Katso myös