Mobile Menu

Aleksanterin pyöräilyreitti

Pyöräily
Kotka

Aleksanterin pyöräilyreitti alkaa Kotkan keskustasta eli Kotkansaarelta ja vie sinut kuohuvaa Kymijoen vartta mukaillen läpi Kotkan kansallisen kaupunkipuiston. Reitin varrella voit ihailla vaihtelevaa jokiluontoa ja kohisevia koskia, vaikuttua vahvasta historiasta ja kohdata myös urbaania kulttuuria.

Helposti pyöräiltävän reitin varrella on monia merkittäviä nähtävyyksiä ja pysähdyspaikkoja. Kun haluat pitää tauon, voit poiketa johonkin reitin varren viehättävistä kahviloista tai ravintoloista. Jos haluat katsella paluumatkalla eri maisemia, pyöräile takaisin Kymijoen toista rantaa seuraten.

Tietoa reitistä

Reitin pituus: Noin 14 km yhteen suuntaan
Lähtöpaikka: Kotkansaari, Yrttipuutarha Redutti
Päätepiste: Koivula, Koivukosken patosillan kalaportaat
Taso: Helppo
Maasto: Pääasiassa kevyen liikenteen väyliä, asfaltoituja katuja ja hiekka- sekä sorateitä
Opastus: Reitti on osittain merkitty risteävissä kohdissa maastoon puupylväillä, joissa on koristeellinen A-kirjain. Voit myös valita vaihtoehtoisia reittejä.
Aleksanterin reittin voi tutustua myös Google-kartan avulla.

Reitin kuvaus

1. Yrttipuutarha Redutti-Kotka (Haukkavuorenkatu 9)

Ruotsinsalmen taisteluiden aikaisen, entisöidyn linnoitusrakenteen suojista löydät upean yrttipuutarhan, jossa kasvaa yli sata erilaista yrtti- ja maustekasvia. Värikkäät, ryhmitellyt istutukset ovat ilo silmälle, ja voit nähdä myös yrttien houkuttelemia värikkäitä perhosia. Tuoksuttele aurinkoisia aromeja voimaksi pyöräretkellesi. Myös maistelu sallittu!

Yrttipuutarha Redutti-Kotka


Yrttipuutarhasta lähtiessä alkumatka sujuu urbaanimmassa ympäristössä ohittaen mm. energialaitoksen ja aluesairaalan, kunnes sukellat meren rannan ja metsän rauhaan. Sairaalan jälkeen jatkat hiekkatietä ohi Metsolan omakotitalojen ja saavut jykevänä meren rannassa kohoavalle Kotkan Höyrypanimolle.


2. Kotkan Höyrypanimo (Metsontie 41)

Vuonna 1895 valmistuneessa tiilisessä Kotkan Höyrypanimossa on toiminut olutpanimo ja lisäksi myös kynttilätehdas, makkaratehdas ja puusepäntehdas. Nykyisin Höyrypanimo on juhlien ja kokousten estradi. Panimotoiminta on herätetty henkiin Kotka Steam Breweryn toimesta, ja herkkuja tarjoilee Ravintola Keisarinsatama, jonka nimi on peräisin paikan keisarillisesta historiasta.

Tänne keisarinsatamaksi kutsuttuun Kymijoen ja meren yhtymäkohtaan Venäjän keisari Aleksanteri III rantautui 1800-luvun lopussa laivoineen ja seurueineen saapuessaan kesäpaikalleen Langinkoskelle kesänviettoon. Satamasta hoviväki jatkoi pienemmillä veneillä ylös jokea, koska Langinkoskelle ei päässyt suurilla laivoilla.

Kotkan Höyrypanimo

Paras pyöräiltävä reitti Kotkan Höyrypanimolta eteenpäin on seurata Metsolan puutalokaupunginosan lintujen mukaan nimettyjä teitä: Tilhentietä, Hanhentietä, Merilinnuntietä ja Allintietä. Vaihtoehtoinen reitti on A-merkitty hiekkatie kohti Langinkoskea. Langinkoskentielle päästyäsi seuraa Langinkosken keisarillisen kalastusmajan opasteita, ja pian oletkin jo reitin pääkohteessa!


3. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja (Keisarinmajantie 118, puh. 0295336991)
 

Pyöräilyreitti on saanut nimensä täältä, reitin pääkohteesta. Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Langinkoskella vuonna 1880 ja ihastui paikkaan niin, että rakennutti vuonna 1889 kosken ääreen kansallisromanttista tyyliä edustavan, komean huvilan. Keisari vietti majalla kesälomia perheensä ja hoviväkensä kanssa kalastaen, halkoja hakaten ja ruokaa itse laittaen – vapaana hovin tavoista ja velvollisuuksista.

Kalastusmaja muutettiin museoksi 1930-luvulla ja se on nykyisin Kansallismuseon hoidossa. Kalastusmajan ympäristössä on hieno luonnonsuojelualue, jossa voit kuljeskella ja verrytellä jalkojasi. Alueella on myös kaksi kahvilaa ja mielenkiintoisia rakennuksia, kuten pieni ortodoksinen kappeli. Museo on avoinna kesäisin ja ryhmille myös muina aikoina – tarkista tarkat aukioloajat museolta!

Langinkoski


Kun maltat jättää Langinkosken taaksesi, aja pitkin Keisarinmajantietä ja käänny A-opasteen kohdalta ennen kerrostaloja vasemmalle. Jatkaessasi pitkin hiekkatietä voit pian ihastella oikealle jäävän Korelan siirtolapuutarhan sympaattisia mökkejä ja puutarhoja. Pienen metsäpätkän ja moottoritien ylikulkusillan jälkeen saavutkin jo Kymilinnan sotahistorialliselle alueelle.


4. Kyminlinna (Sutelantie 84)

Kyminlinnassa näet palan Suomen merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Venäläiset suunnittelivat Kyminlinnan osaksi Pietarin puolustusta 1790-luvulla. Linnake on Suomen ainoa ehjänä säilynyt ns. kaponieerilinnoitus. Sisälle pääsee opastetuilla kierroksilla – suunnittele pyöräretkesi niin, että ehdit mukaan!

Kyminlinna

Kyminlinnassa ajat myös hetken pitkin Kuninkaantietä, vanhaa postireittiä, joka alkoi Norjan Bergenistä ja jatkui Maarianhaminan, Turun ja Kotkan kautta Pietariin.

Kyminlinnassa pääset pyöräilemään hyvän matkaa linnoitusvalleja seuraten. Kun käännyt linnakkeen jälkeen alikulkutunnelista vasemmalle, Kyminlinnan junaseisake jää oikealle. Jatka hetki suoraan, kaarra Kantinkujalle ja jatka sitten vasemmalle Munkholmantielle. Kymijoen rantaa pitkin polkiessasi saavut Siikakoskelle.

5. Siikakosken kalastusalue (Munkholmantie 101)

Kymijoki on Etelä-Suomen paras lohijoki, joka houkuttelee kalastajia ympäri Suomen kokeilemaan kalaonneaan. Kauniilla Siikakoskella voit katsella innokkaita kalamiehiä kahluusaappaissaan ja ihastella historiallista ympäristöä, jossa Valamon luostarin munkit aloittivat lohenpyynnin jo 1790-luvun lopulla. Palkitse itsesi pyöräretken päätteeksi kahvi- tai ruokahetkellä viehättävässä Villa Munkholmassa kosken äärellä.

6. Koivukosken kalaportaat (Jokipolku)

Aivan Siikakosken kalastusalueen vieressä, Koivulan golfharjoittelukentän reunalla, on pieni Koivukosken vesivoimalaitos. Voimalaitoksen ohi on rakennettu kalaportaat, jota pitkin lohet, taimenet ja vaellussiiat nousevat kutemaan Kymijoen ylävirtaan. Pienen matkan päässä, Koivukosken patosillalla, näet toisetkin kalaportaat.

Koivukoski ja Siikakoski


Aleksanterin pyöräilyreitti suoritettu! Nyt voit palata takaisin samaa reittiä, tai jos haluat ihastella eri maisemia, jatka matkaa Koivukosken patosillan yli ja käänny vasemmalle. Tämä reitti vie sinua takaisinpäin pitkin Pihkoonraitin ja Kaukolanraitin idyllisiä maalaismaisemia. Kaukolanraitin lopussa voit päättää, jatkatko Kotkan keskustaan jo tuttua Kyminlinnan vierustaa. Voit myös vaihtoehtoisesti suunnata kohti Karhulaa ja sen nähtävyyksiä. Karhulassa on mm. hieno Jokipuisto, joka on yksi Kotkan kansallisen kaupunkipuiston upeista, rakennetuista puistokohteista.

 

Lue lisää Kotkan kansallisesta kaupunkipuistosta

PDF iconAleksanterin reitin esite

 

Ohjelmaa rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen Tasavalta. 

Katso myös