Mobile Menu

Musiikkia Junnusta nykypäivään

  • Kairo Kotka

Juha "Junnu" Vainio

Juha Vainion laulut ovat jokamiehen kansallisomaisuutta. Jos Juha ”Junnu” Vainio eläisi, hän täyttäisi tänä vuonna 80 vuotta.

Kotkan pojan, Juha Vainion laulut saavat nauramaan, rallattamaan mukana, tuntemaan ihmisen ikävää nuoruutta kohtaan -ja joskus ne tuovat kyyneleet silmiin.

Juha Vainio (1938 – 1990) kertoo lauluissaan pienen ihmisen halusta olla oma itsensä ja löytää elämisen arvoinen elämä. Niissä ovat mukana niin ahonlaidan kulkija kuin komea albatrossikin. Ja elämää ja erotiikkaa, niitä ei saa unohtaa.  Meri, saaret ja kallioluodot olivat hänelle rakkaita.

Juha Vainio

 

Jatsin säveliä Kotkassa

Kotkassa, kansainvälisessä sataman ja tehtaiden kaupungissa, jazzmusiikki soi jo silloin, kun kotkalaiset Vera, Maire ja Raija Valtonen perustivat 1930-luvun puolivälissä lauluyhtyeensä Harmony Sistersin.

Jazzin tyyssija 1950-luvulla oli sataman lähellä sijainnut ravintola Fennia, jossa viihtyivät merimiehet, ilotytöt ja ”parempikin väki”. Fenniassa kukki muusikkohuumori, ja Juha Vainio alkoi ensin tehdä siellä letkeitä, pilailevia tekstejä tuttuihin sävelmiin. Pertti Metsärinteen maineikas yhtye otti niitä esityksiinsä, ja pian nuori Juha alkoi jo kirjoittaa omia laulujaan.

Jameja ja sinfoniaa – musiikkia nyt

Vanhassa merimiesravintolassa, tunnelmallisessa ravintola Kairossa pidetään joka maanantai alkaen kello 19 Kotka Jazz ry:n konsertti tai maanantaijamit. Toukokuun alusta jamit siirtyvät kesäksi (7.5.-27.8.) Sapokan huvivenelaitureiden tuntumaan, Akvaariotalo Maretariumin yhteydessä toimivaan Meri Café Kristinaan.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä saa kantaesityksensä syksyllä 2018 Kotkan Kaupunginteatterin 110-vuotisjuhlan kunniaksi tehty uusi musiikkinäytelmä Junnu - Sydämeni tänne jää, joka on lämminhenkinen tarina Juha Vainion elämästä.

Sinfoniaorkesteri Kymi Sinfonietta takaa kuulijoilleen korkeatasoista klassisen musiikin nautintoa. Konserttien teemat, kapellimestarit ja solistit luovat musiikkikokemuksesta aina ainutlaatuisen.

Kairo Kotka

 

Kotkan-Haminan seutu soi kesällä

Kotkan-Haminan seudun suuriin, paljon musiikkia sisältäviin kesätapahtumiin kannattaa varautua ajoissa. Kotkan Meripäivillä 26-29.7. heinäkuuta kantasataman vanhassa varastohallissa lavalle kipuaa kotimaisen musiikin kovia nimiä kuten Ismo Alanko, CMX, Stam1na sekä Mira Luoti, Pauli Hanhiniemi, Happoradio ja Erja Lyytinen. Yleisessä Saunassa -viihdekonsertit pidetään Juha Vainio -juhlavuoden hengessä.

Haminassa neljättä kertaa järjestettävä Hamina Mosna Blues laajenee nyt kolmipäiväiseksi festivaaliksi 17-19. toukokuuta.

Heinäkuun 20. päivä  Rockin' Bastioni -festivaalilla kuulijansa lumoaa rockmusiikin jättiläinen Deep Purple.

Pian sen jälkeen, 30. heinäkuuta jyrähtää käyntiin Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaali, joka tuo musiikkia paitsi Bastioniin, myös Kesäpuistoon, Tattoo-kadulle ja Jazzpalatsiin.

Meripäivät V2 areena

 

Poimintoja seudun musiikkitapahtumista kesällä 2018:

Kymijoen Lohisoitto, Kotka ja Pyhtää 6.-10.6.

Hamina Soi, Hamina 15.-16.6.

Kaakon Kamarimusiikki, Virolahti 3.-7.7.

Fish&Soul -festivaali, Virolahti 7.7.

Dark River Festival Kotka, 10.-11.8.

 

 

Teksti: Ulla-Maija Sievinen