Mobile Menu

Haminasta kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuurin keskus

Hamina

Haminasta kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuurin keskus

 

Haminan kaupunki on päättänyt huomioida Suomen tasavallan ja sen lipun satavuotisjuhlat perustamalla kaupunkiin Haminan Lippumaailman, joka on liputukseen ja lippuhistoriaan keskittyvä laaja puisto- ja näyttelykokonaisuus.

Suomen lipun tie -näyttely avattu Lipputornissa

Haminan Lippumaailman ensimmäisenä askeleena on 26.5.2017 avattu näyttely- ja informaatiopiste Haminan Lipputornissa. Tornin salkoon nostetaan kesäksi 2017 Suomen leijonalippu sen satavuotisuutta juhlistaen. Suomen lipun tie -näyttely kuvaa lippumme ainutlaatuisuutta, mutta myös sen historiallista kehityskaarta ja kansainvälistä yhteyttä.

Mikä on Haminan Lippumaailma?

Haminan Lippumaailma tulee olemaan eri osista koostuva puisto- ja näyttelykokonaisuus. Lippumaailman tavoitteena on saada Suomen lipusta koko kansakunnan yhteinen ylpeyden ja ilon aihe sekä tulevien vuosien aikana kehittää Haminasta kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuurin keskus. Haminan Lippumaailma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Maailman suurin Suomen lippu Haminaan 2018

Siniristilipun täyttäessä sata vuotta 28.5.2018 Haminassa vedetään salkoon maailman suurin Suomen lippu. Se on ulkovaltojen lahja satavuotiaalle Suomelle ja Suomen kansalle. Yhdessä Mesenaatti.me yhteisörahoituspalvelun kanssa käynnistetään toukokuussa 2017 joukkorahoituskampanja. Sen tavoitteena on juhlistaa tätä Suomen lipun satavuotisuutta ja tukea suurlipun pystyttämistä, jonka tarkka sijoituspaikka Haminassa päätetään myöhemmin tänä vuonna.

Lippupuisto suunnitteilla

Haminan lippupuistoa kaavaillaan kaupungin keskustan alueelle hyödyntäen myös meren rannan läheisyyttä. Ensivaiheessa avataan Suomen lipun tie -osuus, joka koostuu seitsemästä lipusta alkaen Kalmarin Unionista, Ruotsista ja Venäjästä ja päätyen leijonalippuun ja ensimmäiseen siniristiin. Lippurivi loppuu EU:n ja YK:n lippuihin. Samaan aikaan toukokuussa 2018 avataan myös Lipputornin ympäristössä se Lippupuiston osa, johon sijoittuvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden liput.

Seuraavina vuosina Lippupuiston eri osiin sijoitetaan maailman karttaa mukaillen YK:n 193 jäsenvaltion yhdeksän metrin saloissa. Maanosien erityispiirteitä pyritään huomioimaan alueen suunnittelussa. Lippupuistossa voi liikkua kuin maanosasta toiseen.

Lippukeskus

Lippukeskukseen sijoitetaan pysyvä näyttely ja informaatiopiste. Lippunäyttely on ainutlaatuinen lippujen historiaa ja käyttöä sekä heraldisia esineitä ja tunnuksia kuvaava kokonaisuus. Tavoitteena on interaktiivisuus ja elämysten kautta tuotettavat oivallukset ja tiedon välittyminen. Näyttelyesineiden lisäksi käytetään hyväksi modernia tietotekniikkaa ja audiovisuaalisia välineitä.

Lippunäyttelyssä kuvataan Suomen lipun ja maakuntien vaakunoiden historia sekä maailman valtioiden lippuhistoria. Valtioiden ohella lippuja käytetään erilaisten yhdistysten, seurojen, puolueiden ja yhteisöjen tunnuksina. Keskukseen sijoittuu myös matkamuistomyymälöitä, kirjapiste sekä ravintola/kahvila.

Miksi Hamina?

Haminan kaupunki on vanha varuskuntakaupunki ja myös merkittävä satamakaupunki. Liputus ja liput kuuluvat keskeisesti sotilaskulttuuriin ja moderni liputus taas sai alkunsa merenkulun laajenemisesta. Lippujen ja heraldisten tunnusten kautta voidaankin havainnollisesti ja mieleenpainuvasti kuvata eri maiden ja yhteisöjen historiaa, kulttuuria ja vuorovaikutussuhteita.

Kaupungin ainutlaatuinen arkkitehtuuri, historiallinen linnoitus ja sotilasperinne sekä suurtapahtumien järjestelyosaaminen tarjoavat oivan taustan Haminan Lippumaailmalle. Lippumaailma pyrkiikin olemaan sekä nähtävyys ja tärkeä matkailukohde että pedagoginen ja informatiivinen kokonaisuus. Lippumaailma luo myös hyvät mahdollisuudet kansainvälisten teematapahtuminen järjestämiseen.

Hankkeen ohjausryhmänä toimii kaupunginjohtaja Hannu Muhosen vetämä työryhmä. Yhteiskuntasuhteista vastaa Haminan Lippumaailman neuvottelukunta, jonka puheenjohtajana on kansanedustaja Matti Vanhanen ja varapuheenjohtajana kansanedustaja Ilkka Kanerva. Haminan Lippumaailman toiminnanjohtajana on Kimmo Kiljunen ja taiteellisena johtajana Lassi Ikäheimo. Valtakunnallisista lippuun ja liputukseen liittyvistä toimista vastaava sisäministeriö on osallistunut hankkeen valmisteluun.