Mobile Menu

Veneily ja kesä mielessä

Klamila vierassatama 30 Miles

Matkailu on kuin muotibisnes, on oltava aina yksi sesonki edellä kuluttajaa. Kuluneen vuoden aikana Itäisen Suomenlahden kaupungeissa, satamissa, saarikohteissa sekä vesistömatkailuyrityksissä on paiskittu töitä, jotta matkaveneilijöille käy ensi kesänä raikas tuuli itäisten satamien suunnalta.

Monien satamien peruspalveluja on kohennettu niin Suomen kuin Vironkin rannikoilla. Ennen kaikkea veneilijöille pyritään jakamaan tietoa, että infra on parantunut, itärannikon saari- ja matkakohteet ovat mielenkiintoisia ja turistit toivotetaan tervetulleiksi. Eikä tarvitse harmitella ruuhkia tai että jäisi ilman vieraspaikkaa. Veneilijän on mahdollista purjehtia Suomen ja Viron vesillä useiden 30Miles- ja muiden satamakohteiden rengasreittiä hyödyntäen. Verkkoon ladataan parhaillaan tietoa satamista ja kohteista, lähestymisestä, turvallisuudesta, reiteistä, palveluista. Kaikesta mahdollisesta.

vimpa_Tuuli Koivisto

Veneily vaan ei ole niin helppoa matkantekoa kuin autolla ajaminen. Se vaatii paljon osaamista ja lajituntemusta. Menopelejä on moneen lähtöön ja tarkoitukseen. Mutta se tunne, kun tuuli ottaa purjeisiin ja vene kallistuu menemään tuhatta ja sataa, lähes hörpäten vettä, se on se juttu. Minulle menopeli on legendaarinen Hai-vene, joka kiihtyy hitaasti, mutta painavana puuveneenä vauhtiin päästyään pesee monet muut tyyppiveneet. En ole missään nukkunut sellaisia unia kuin hain pienessä koijassa kapealla lavitsalla pilssivesien liplatukseen rauenneena. Kesäpaikan hankinnassa oli perheessämme aikoinaan yksi keskeinen kriteeri: sinne pitää päästä köliveneellä.

Veneily, Kotka-Hamina, Jukka Koskinen

Kuulun puuveneiden pienenevään fanijoukkoon ja kurkin aina tilaisuuden tullen Kotkassa sijaitsevan Suomen Puuvenekeskuksen isojen ikkunoiden taakse, että mitä heillä on työn alla. Muutama vuosi sitten ihan takaraivoon sattui nähdessäni siellä upean säihkyvän Blue Marlin kaunottaren. Luokka 12mR ja alkuperäinen valmistumisvuosi 1937. Ei käsitä, mihin ihminen pystyy. Mutta pystyyhän se, ja pää voi mennä pyörälle jokavuotisilla venemessuillakin. Hoksasin juuri, että venemessuja ei ole vain Helsingissä, vaan myös esimerkiksi Tukholmassa, Berliinissä ja Tallinnassa. Kyllä niistä jo etsivä omansa löytää.

Sapokka, Kotka

Veneilijöitä ja veneiden omistajia on turha huhuilla kokouksiin keväällä, jos vaan ilmat ovat yhtään armolliset veneiden rassaamiseen. Kyllä jo maaliskuun lopusta pitää rauhoittaa se rotu omiin tärkeisiin toimiinsa, jotta veneet saadaan vesille ensi tilassa. Äitienpäivänä satama-altaat ja venevalkamat ovat viimeistään taas täynnään kiiltäviä kaunottaria ja kesän retket ovat edessäpäin. Suunnaksi voisi ottaa esimerkiksi Itäisen Suomenlahden saaristokansallispuiston, joka ei turhaan ole kansallispuisto, vaan se kätkee monipuolisen vedenalaisen luonnon, saarissa pesii runsas lintulajisto ja sotahistoriamme on jättänyt jäljet puistosaarien maastoon. Luonto pikkusaarilla saa elää omaa vuodenkiertoansa rauhassa, sillä veneilijöille on runsaasti rantautumispaikkoja itärannikon retkisaarissa, kalastajakylissä, satamissa ja matkailukohteissa.

Kotka aerofoto 30Miles

 

Kesä 2018 tule taas, ja oi puhaltakaa suotuisat itätuulet! Nähdään Helsingin venemessuilla helmikuussa!

 

Taini

Merten hurmaama kirjoittaja toimii 30Miles-hankkeen projektipäällikkönä Kotkassa

 

TOP 10 kohde- ja tapahtumavinkit veneilijöille 2018

  1. Merikeskus Vellamo, Kotka – piipahda merikeskukseen vaikka omalla veneellä. Vellamon vierestä löytyy vieraslaituri, joka on museovieraille maksuton.
  2. Keisarillinen kalastusmaja Langinkoskella Kotkassa – kulje mereltä Kymijokea pitkin samaa reittiä, jota aikoinaan keisarikin kulki kesänviettopaikkaansa. Vieraslaituri on kiviheiton päässä keisarilliselta majalta.
  3. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto – Suomenlahden hiomaton timantti. Maihinnousu on sallittua mm. seuraavissa saarissa: Pitkäviiri, Mustaviiri, Ristisaari, Koivuluoto ja Suurpisi.
  4. Saaret, joissa kannattaa käydä: Kaunissaari, Haapasaari, Lehmäsaari, Nuokot, Rankki, Ulko-Tammio, Tammio
  5. Kotkan Meripäivät 2018 26-29.7.2018
  6. Hamina Tattoo 2018 30.7.-4.8.2018
  7. Sepramarkkinat Klamilan satamassa Virolahdella 7.-8.7.2018
  8. Sagitta – idyllinen kesäkahvila Lökören palvelusatamassa Pyhtäällä
  9. Ravintola Vaakku on seudun merellisin ravintola, joka sijaitsee Varissaaressa Kotkan edustalla. Ravintolassa nautit herkullisista makupaloista lähituottajilta sekä ihastelet Ruotsinsalmen historiallisia merimaisemia.
  10. Strukan sulut, Pyhtää –  Suomen ainoat toiminnassa olevat käsikäyttöiset sulut, jotka johtavat Kymijoelta suoraan merelle.

 

Lisää ajankohtaisia tapahtumia löydät Kymenlaakson tapahtumakalenterista osoitteessa www.kymenlaaksonyt.fi