Mobile Menu

Salpalinjan Salat löytyivät maastossa pyöräillen!

Salpapolku Harri Leino

Parin vuoden tuumailun ja peruskurssin jälkeen harjoittelen maastopyöräilyä. Tajusin, että tekniikkaa kannattaa päivittää myös polkupyörässä. Sehän melkein lentää!  Pakkaan pyörän toisinaan auton kyytiin ja menen metsään aina kun pääsen.
Pyöräilyreittien löytäminen on seikkailua
Yksi kiva pyöräilyreitti löytyi Virolahden Salpapolulta

Harjun Hovista käsin lähdin seurailemaan merkittyä Salpapolun retkeilyreittiä tavoitteenani päätyä Virolahden Bunkkerimuseolle ja sieltä sitten taikaisin majapaikkaan. Yhteensä reilun16 km mittainen edestakainen reitti, joka kätevästi alkaa ravintola Auran edestä. Reittioppaan mukaan maaston luokitus on helppo. 

Historian havinaa metsän siimeksessä

Maisemassa ylitetään Ravijoki, ihaillaan peltomaisemia ja voi pysähtyä ihmettelemään kallioon louhittua sodanaikaista korsua.  Vahtivuorellekin voi poiketa, jolloin nousua tulisi sitten 129 m. Mutta poikkeamisen sinne voi ohittaa sujuttelemalla mukavaa metsätietä. Reitti myötäilee myös jyhkeitä kivisiä panssariesteitä ja nyt poljetaan jo polulla, mikä vaatii vähän tarkkuutta. 

Ei voi kuin ihailla niitä miehiä ja naisia, jotka ovat Salpalinjan puolustuslinnoituksen rakentaneet tänne keskelle metsää. Ja nähtävää riittää, jos vain hoksaa katsella ympärilleen. Vessahädän yllättäessä Matsun laavulla tulee vastaan erinomainen kuivakäymälä. Bunkkerimuseo häämöttää puiden takana kun reitti viimeiseksi ylittää VT18 tien. Onneksi liikenne jyristelee E18 moottoritiellä paljon kauempana.

Poikkea myös museoon

Museo- ja ulkomuseoalueen kierros kannattaa myös tehdä ja Bunkkerimuseon pohjoispuolen taukopaikalla on aloittelevankin retkeilijän turvallista sytyttää nuotiotulet ja paistaa retkimakkarat. Ei kuitenkaan kannata tankata liikaa mahan täytettä, jotta paluumatkakin rullaa mukavasti. Pyöräpäivän jälkeen voi Harjussa sitten vaihtaa toisenlaiseen satulaan – ratsaille – ja jatkaa Salpalinjan reitin tutkimista toisella reittiosuudella. 

Suosittelen!

Taini Rajala, Lempäälä
luontoharrastelija, luonnossa liikkuja ja luontomatkailun kehittäjä

 

Kuva: Harri Leino