Mobile Menu

Haminan wanha keskusta on mielikuvittelijan unelma

Haminan keskusta

Rakastan käydä museoissa, linnoissa ja kartanoissa. Olen kiinnostunut erityisesti ihmisistä, jotka ovat miljöössä joskus asuneet tai joille tavarat ovat aikanaan kuuluneet.

Mitä aluella kauan aikaa sitten asuneet ovat ajatelleet? Miten he ovat kokeneet asioita? Ovatko hekin miettineet työasioita tai kotona odottavaa pyykkivuorta? Yritän sukeltaa kuvittelemieni hahmojen mieliin ja nähdä asioita eri silmin.

Kaltaiselleni mielikuvittelijalle Haminan vanha keskusta on paratiisi. Upeat, pääosin 1800-luvulla rakennetut (tai Haminan vuoden 1821 suurpalon jälkeen täysin uudelleenrakennetut) puutalot ovat kaikki yksilöitä täynnä yksityiskohtia. Jokaisella talolla on tarinoita monen sukupolven ajalta ja jokainen sukupolvi puolestaan on jättänyt jälkensä taloihin. Mukulakivi kaduilla on voinut vaihtua asfalttiin ja puuhella keittiössä induktiolieteen, mutta talojen ylväs tyyli ja henki säilyvät. 

Haminan keskusta

 

Kun linnoituskaupunki Haminaa ryhdyttiin 1723 rakentamaan, valleja ja linnoitteita ei suinkaan rakennettu satunnaisesti sinne tänne vaan uusi kaupunki sai harvinaisen, italialaistyylisen ympyräkaavan. Kaupungin keskipisteessä oli raatihuone ja sen tori, josta lähtee säteinä kahdeksan katua ja ne muodostavat ympyrät - sisempi ympyrä on luonnollisesti Pikkuympyräkatu ja ulompi Isoympyräkatu. Jos siis joskus kuulet sanottavan, että pää on pyörällä kuin Haminan kaupunki, niin tiedät, että sillä viitataan ympyräkaavaamme! 

Kun kävelen Raatihuoneelta lähteviä sädemäisiä katuja, voin hetken ajatella olevani vaikka lääkärin rouva Ek matkalla musiikkimatineaan tai merikapteeni Römpötti palaamassa laivaltaan. Myös C.G.E. Mannerheim on samonnut näitä katuja käydessään Haminan Keisarillista Kadettikoulua 1880-luvulla.

Koko Haminan, tai Fredrikin sataman, historia on pitkä ja kiehtova. Siihen kannattaa tutustua ajan kanssa, onhan Haminalla merkittävä rooli Pohjolan historiassa. Hamina, tai oikeastaan silloinen Vehkalahti, oli tärkeä kauppapaikka jo 1300-luvulla. Uudenkaupungin rauhassa 1721 Ruotsi menetti Viipurin Venäjälle ja pari vuotta myöhemmin Hamina perustettiin uudeksi linnoituskaupungiksi Ruotsin itärajalle. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Ruotsin ja Venäjän välinen raja vedettiin Kymijokeen ja Haminasta tuli lähes 60 vuoden ajaksi osa Venäjää, ns. Vanhaa Suomea. Tältä Vanhan Suomen ajalta 1743-1812 koko Kotkan-Haminan seudulla on oma mielenkiintoinen historiansa.

 

Hanna

Vinkkejä Haminan vanhan kaupungin vierailulle:

 

Mielikuvittelijan unelmamuseo - Haminan Kauppiaantalomuseo. Astu suoraan 1800-luvun kauppiasperheen arkeen ja juhlaan!

Ympyräkeskusta ja linnoitus

Haminan kaupunginmuseo - 1760 rakennettu "Katariinan palatsi"

Marian kirkko - Kymenlaakson vanhin rakennus, keskiaikainen kivikirkko

Herkkuhetki linnoituksen holvistoissa - Linnoitusravintola Kamu!

 

P.S. Suunnistusta helpottamaan lataa mukaasi Kävely vanhassa Haminassa -esite!

Haminan Kauppiaantalomuseo

 

 

Tiedon ja inspiraation lähteinä käytetty:

Haminan kaupungin verkkosivut

Finnica Kymenlaakso

Haminan Linnoituksen Wanhat Talot ry:n verkkosivut

Wikipedia - Hamina