Mobile Menu

Viipuri, Lilli Paasikivi ja klassisen kulmakivet Kaakon Kamarimusiikin vetonauloina

Harjun Hovi Virolahdella

Kaakon Kamarimusiikki valmistautuu neljänteen kesäfestivaaliin teemalla ”Musiikki ei tunne rajoja”. Heinäkuussa ylitetään sekä maantieteellisiä että musiikillisia rajoja.

Kaakon Kamarimusiikki valmistautuu neljänteen kesäfestivaaliin teemalla ”Musiikki ei tunne rajoja”. Heinäkuussa ylitetään sekä maantieteellisiä että musiikillisia rajoja. Avajaispäivän konsertit soitetaan Viipurissa ja ohjelmistossa on siksi aiempia vuosia enemmän venäläistä musiikkia, mutta suomalaiset ja eurooppalaiset sävelmät kuuluvat yhtälailla Kaakon Kamarimusiikin ohjelmiston kokonaisuuteen, kertoo taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. Luvassa onkin taas monipuolinen ja vaihteleva, kamarimusiikin koko kirjoa laajasti ja laadukkaasti esittelevä ohjelmisto. Huippukohtia on vaikea nostaa esiin ja parasta onkin seurata koko ohjelma alusta loppuun asti!

Avajaispäivän 4.7. Viipurin konsertit (Aallon kirjasto klo 14 ja Pietarin-Paavalin kirkko klo 19) muodostavat musiikkimatkan juuriltaan kansainvälisen kaupungin suomalaiseen sekä venäläiseen historiaan.  Tšaikovskin ja Schubertin romanttiset, tunnelmalliset ja vuolaat sävelmät johdattavat ajatuksia kaupungin kansainvälisyyteen. Tummempia sävyjä konserteissa maalailevat puolestaan Sibelius ja Šostakovitš. Viipurin musiikkielämästä puhuttaessa ei voi ohittaa Toivo Kuulaa, lahjakasta nuorta säveltäjää, jonka elämä päättyi liian varhain juuri Viipurissa ampumavälikohtauksen seurauksena. Konserttimatkalle mahtuu mukaan vielä, kun toimii nopeasti - ryhmäviisumia hakevien viimeinen ilmoittautumispäivä on ma 12.6. (Lisätiedot: www.kaakkofestival.fi/matka-viipuriin/)

Viipurin jälkeen konsertit jatkuvat Virolahdella keskiviikkona 5.7. Takasen puistossa Virojoella kuullaan klo 13 festivaalin alkutahdit, tuoreet terveiset Viipurista ja tavataan taiteilijoita. Heti perään klo 14 alkava Sävelten Sampo –konsertti yhdistää venäläiskansallista Glinkaa, dramaattista Šostakovitšia ja lopuksi kuullaan yksi klassisen musiikin vahva kulmakivi, Beethovenin Kreutzer–sonaatti. Illan konsertissa Lempeän kesäillan säveliä Klamilan kirkossa klo 19 puolestaan Krommerin, Griegin ja Dvorakin teokset luovat edelleen vaihtelevia kansainvälisiä tunnelmia. Ennen tätä iltakonserttia järjestetään taiteilijatapaaminen, jotka ovat uusi lisä festivaalin tarjonnassa. Ne tuovat yleisön ja taiteilijat yhteen tapaamaan ja keskustelemaan.

Torstaina 6.7. kuullaan päivällä Sammontalolla klo 13 Mestarikurssien nuoria viulisteja ja fagotisteja jo perinteeksi muodostuneessa solistien konsertissa. Mestarikursseille on tänä vuonna tulossa runsas ja kansainvälinen nuorten osaajien joukko. Muutamia paikkoja on vielä vapaana fagotti- ja sellokursseilla.

Rakkauslauluja kesäillassa –konsertissa to 6.7. klo 19 Virolahden kirkossa jo toista kertaa Kaakon Kamarimusiikkiin saapuva mezzosopraano Lilli Paasikivi tuo estradille kanssaan upean laulajajoukon: sopraano Mari Palo, tenori Markus Nykänen sekä baritoni Kristian Lindroos yhdessä huippupianistien Ilmo Rannan ja Johannes Piirron kanssa takaavat musiikkinautinnon Brahmsin ja muun kesäisen romanttisen laulumusiikin parissa.

Perjantain 7.7. ohjelma on runsas. Sellon mestarikurssilaiset aloittavat klo 12 Harjun Hovin pianosalissa oman konserttinsa, Virolahden kotiseutumuseon tunnelmallisen salin valtaavat Virtuoosit vauhdissa klo 14 koko festivaalin räiskyvimmässä konsertissa, jossa esitellään kuulijoille eri soittimien mahdollisuuksia taiturikappalein. Ohjelmassa on mm. harvinainen kontrabassolle sävelletty virtuoosikappale. Soikonvuoren vesperin musiikkina soivat Bachin yksinlaulut klo 18 alkavassa luolahartaudessa. Illan huipentaa uuden konserttipaikkamme, kauniin  Miehikkälän kirkon Suurten säveltäjien muistolle -konsertti klo 19.30, jossa soivat Mozartin, Janacekin ja Tšaikovskin vahvat sävelet luovat vaihtelevia tunnelmia.

Päätöspäivän aloittaa Klamilan kirkossa klo 13 Kolmen Ässän - Schumannin, Šostakovitšin ja Schubertin sävelmiä esittelevä konsertti, joka huipentuu yhteen kamarimusiikin suosituimmista teoksista: Forelli –kvintettoon. Lauantaina myös Klamilan sataman Fish&Soul -festivaali saa klassista maustetta lasten musiikkihetkellä klo 15. Ilta ja koko festivaali saa upean päätöksen Harjun Kiessi -museon vintillä klo 18 alkavissa Yllätysten iltamissa ja konsertin jälkeen päästään nauttimaan Kiessin Kalaasit -buffetillallisella.

Taiteilijoita saapuu Virolahdelle heinäkuussa myös eri puolilta Suomea ja Eurooppaa ja uunituore Kansallisoopperan konserttimestari Petteri Iivonen saapuu paikalle jopa Yhdysvalloista saakka. Koossa on jälleen jo käsitteeksi muodostunutta ”Kaakon henkeä” luova ydinjoukko vahvistettuna uusilla nimillä ja luvassa on tuttuun tapaan huippuosaajien unohtumattomia yhteisesityksiä.

Lipunmyynti on käynnissä parhaillaan Lippupisteessä, verkkokaupassa ja sen kaikissa myyntipisteissä, mm. kaikilla R-kioskeilla. Juhannusviikolla 21.6. avautuu Virojoella oma myyntipiste matkailun kesäinfossa, Virojoentie 15, avoinna ma-pe 10-17 & la-su 10-14.

Katso koko ohjelma ja varaa paikkasi: www.kaakkofestival.fi/ 

Seuraa festivaalin Facebook-sivua: www.facebook.com/kaakonkamarimusiikki/