Mobile Menu

Seudun NY-yrittäjät kisasivat Helsingissä

Mukana finaalissa 18.-19.4 oli kolme NY eli nuori yrittäjyys -yritystä Kotkan-Haminan seudulta.

 

Kampin ostoskeskus Helsingissä kuhisi nuorta yrittäjyyttä, kun Helsingissä oli menossa NY-yritysten Uskalla yrittää finaali. Mukana finaalissa 18.-19.4 oli kolme NY eli nuori yrittäjyys -yritystä Kotkan-Haminan seudulta: DreamCream Ekamin Haminan kampukselta, Poreilux Ekamin Kotkan kampukselta ja Makeismimmit Vehkalahden koulusta Haminasta. Kaikkiaan finaaliin osallistui n. 220 nuorta ja 81 NY-yritystä.

Poreiluxin tuotteita ovat kylpypommit.
- Halusimme tehdä jotain kosmetiikkaa, ja näitä ei myy kukaan muu Kotkassa, kertovat NY-yrittäjät Juulia Mälkiä, Tinna Parkkinen ja Janita Peltonen, jotka ovat toisen vuoden merkonomiopiskelijoita. 
-Yllättävän hyvin on mennyt kaupaksi, mm. kauppakeskus Pasaatissa, somen kautta ja tutuille.

Ennen Helsingin finaalia Poreiluxin kolmikko kävi seudun matkalla Latviassa, jossa oli n. 400 NY-yrittäjää eri puolilta Eurooppaa. 
-Hyvä kokemus, paljon on oppinut, arvioi Juulia NY-yrittäjyysvuotta.

Suomalaisista marjoista makeisia

Vehkalahden 9-luokan Makeismimmit Eerika Kitunen ja Emma Lantta tekevät suomalaisista marjoista makeisia.
- Itse keräsimme marjat ja keitimme mehuksi. Suomi 100 -teemalla halusimme kunnioittaa kotimaata ja suomalaista luontoa, kaksikko kertoo.


Makeismimmit NY-yritys

 

Myynnissä oli tyrni-, mansikkaraparperi- ja puolukkamarmeladia, lusikkaleipiä sekä riisi-kaakao-karpalopalloja. 
- Tosi hyvin olemme myyneet. Ollaan oltu mm. Haminan joulun avauksessa ja Pyhällön joulumyyjäisissä. Ja tehty suoraan tilausten perusteella.

Finaalipaikka tuli yllätyksenä

Dremcream NY-yritys

 

Kun DreamCream NY-yritys kisasi Kotkan semifinaalissa helmikuussa, ei kaksikko uskonut pääsevänsä Helsinkiin finaaliin.

- Olimme jo lähteneet pois, kun meidän kaveri soitti, että olemme päässeet finaaliin, Pinja Iltanen ja Suvi Puhakka kertoivat Kampin messutapahtumassa. 
Tuotteina Ekamin Haminan kampuksen toisen vuoden merkonomiopiskelijoilla oli luonnontuotteista tehty käsirasva, jossa on kotimaista pellavaöljyä, aloe veraa, mehiläisvahaa ja tyrniuutetta. Ensin tytöt kokeilivat proteiinin jälleenmyyntiä, mutta vaihtoivat tuotteen.
- Hyvin on mennyt kaupaksi. Olemme myyneet messuilla, myyjäisissä ja sukulaisille.

Voisiko yrittäjyys olla joskus ihan oikeissa suunnitelmissa?

- Voisin kyllä olla joskus myöhemmin, arvioi yrittäjäperheen kasvatti Pinja.
Tällä kertaa seudun NY-yrityksille ei tullut palkintosijoja, vaan Suomen parhaimmat NY-yritykset tulivat Harjavallasta, Turusta ja Espoosta.

Vuosi NY-yrittäjänä

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa 9.-luokkalaiset ja toisen asteen opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen luku- tai kalenterivuoden ajaksi. Oppijat käyvät ohjelman aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen, lisäksi ohjelma sisältää erilaisia kilpailuja. Opinto-ohjelma on jaettu neljään pääteemaan; ryhmästä tiimiksi ja ideaksi, liikeidea kirkkaaksi, NY-yrityksen toiminta ja NY-yrityksen lopettaminen. NY Vuosi yrittäjänä vuoden aikana nuorten työelämätaidot vahvistuvat ja vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät. Ohjelma on osa oppilaitosten opetusta ja käytännön toiminnasta vastaa ohjaava opettaja.
Latvian Junior Achievement (NY) järjesti yhden Euroopan suurimmista kansainvälisistä NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman kilpailuista 9.-11.4. Riiassa. Osallistujat tulivat 13 eri maasta ja NY-yrityksiä oli yhteensä 102. Yritykset kisasivat seuraavista teemoista; innovatiivisin liikeidea, yhteiskuntavastuullisin yritys, paras myyntitiimi, paras messuosasto, paras yritysesittelyvideo ja paras yritys 2018. Paras yritysesittelyvideo palkinto tuli Suomeen ja parhaan yrityksen palkinnon pokkasi virolainen Labüü -yritys, joka valmistaa puisia tasapainoilulautoja, laudan päällä on lisäksi labyrinttipeli, joka tekee treenaamisesta haasteellisempaa.

Teksti: Mervi Liimatainen, Maarit Koverola
Kuvat: Mervi Liimatainen