Mobile Menu

Sapokan lammessa nyt myös siperiansampia, joita saa ruokkia!

Joulukuussa Maretariumin remontin yhteydessä kuusi isoa keskipainoltaan 25 –kiloista siperiansampea siirtoistutettiin Sapokan vesipuiston lampeen. Tähän saatiin Kotkan kaupungilta ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta lupa. Sammet ovat kasvaneet jo niin isoiksi, että osa niistä haluttiin siirtää pois Maretariumista. Yksi yksilö annettiin Särkänniemen akvaarioon jo remontin alla lokakuussa. 

Maretariumin altaisiin jäi edelleen 15 sampea: yksi venäjänsampi ja neljätoista siperiansampea. Siperiansammista yksi on erikoinen, aivan valkoinen väriltään. Tämä sampi nimettiin aikoinaan nimikilpailun tuloksena Vitaliksi. Remontin aikana, kun sammet olivat väliaikaisissa tiloissa, ei menetetty yhtään sampea. 

Siperiansammet tuotiin vuonna 2005 viiden kuukauden ikäisinä pieninä kaloina Maretariumiin Imatran sampien kasvatuslaitokselta. Eli ne ovat nyt 14 vuotiaita. Suurimmat Sapokanlampeen istutetuista yksilöistä ovat 30-kiloisia 170 cm pitkiä. Sampien siirtoistutus on kirjattu valtakunnalliseen istutusrekisteriin, mutta siellä ei ollut mahdollista valita kalalajiksi siperiansampea vaan ne jouduttiin kirjaamaan keskimäärin 25-kiloisina ahvenina. ELY-keskuksen virkamiehet ovat muuttaneet lajin oikeaksi. Sammet voivat elää 50-60 vuotiaiksi. 

Sapokan vesipuiston vierailijat saavat ruokkia lammessa uiskentelevia siperiansampia ja samalla lammen muitakin kaloja, siellä on mm. isoja karppeja ja suutareita. Kaloja saa ruokkia vain kalanrehulla, jota voi ostaa Maretariumin Meripuodista. Pieni rehupellettipussi maksaa 1 €:n ja iso 5 €. Ruokapusseja voi ostaa Maretariumin aukioloaikoina eli näin kesällä päivittäin klo 10-19. 

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen mielestä siperiansampien istutus Sapokanlampeen on erinomainen yhteensovitus. Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen muistuttaa seuraamaan myös muita Sapokanlammen kaloja, lammen rannoilta voi helposti fongata punaeväisiä sorvia, pulikkamaisia sekä pieniä että isoja haukia, lahnoja, suutareita ja isoja karppeja.

Kuva: Sapokan vesipuiston laululavan takana on hyvä paikkaa heittää kalanrehupellettejä siperiansammille. Siellä on rannan tuntumassa riittävän syvää sampien uiskenteluun. Kuva Maretariumin arkisto / Sari Saukkonen.