Mobile Menu

Kotkan Maretariumissa jymy-yllätys: ankeriaan mätiä ensimmäistä kertaa Euroopassa

Ankerias on Suomen alkuperäisistä kalalajeista mystisin. Kaikki Euroopan ja Pohjois-Afrikan ankeriaat sekä Pohjois-Amerikan amerikanankeriaat kutevat Keski-Atlanttiin kuuluvalla Sargassomerellä. Suomen ankeriaille kertyy kutumatka noin 6000 km ja eurooppalaisin satellliittiseurannoin on todettu, että kutumatka kestää noin kaksi vuotta.

Heinäkuun puolivälissä Maretariumissa hämmästytti ankeriaan muodonmuutos: yksi ankeriaista oli keskeltä valtavan pullea, sen pää oli litistynyt ja pyrstö kuin surkastumassa. Ankerias näytti epämuodostuneelta, sairaalta yksilöltä, mutta kyseessä oli kutuvalmis naarasankerias. Tieto kuvien kera välitettiin Luonnonvarakeskuksen ankeriastutkijalle Jouni Tuloselle, jonka ensimmäinen reaktio oli, että ei voi pitää paikkaansa, sillä meikäläisen ankeriaslajin Anguilla anguillan mätiä ei ole koskaan saatu ilman laboratorioissa annettavaa hormonihoitoa. Maretariumin akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka otti yhteyttä Euroopan muihin ankeriastutkijoihin ja Hollannista saatiin vahvistus sille, että kyseessä on kuin onkin ankeriaan mäti. Maretariumille sateli onnitteluja tutkijoilta – olosuhteet Maretariumissa ovat niin erinomaiset, että ankeriaan luonnollinen mädin tuotto on mahdollista.

Ankeriaan lisääntymisen tiimoilta tehdään paljon tutkimustyötä sekä Euroopassa että Japanissa sikäläisen ankeriaan parissa. Ankerias on arvokas ruokakala ja maailman ankeriaskannat ovat uhattuina. Erityisesti ankeriaan poikaset, nk. lasiankeriaat ovat vähentyneet voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Suomen uhanalaisluokituksen (2019) mukaan ankerias on äärimmäisen uhanalainen.

Lokakuun lopulla tutkijoita Luonnonvarakeskuksesta ja Hollannista Wageningen yliopistosta on tulossa Maretariumiin mysteerin äärelle. Maretariumin isoista ankeriaista, jotka ovat peräisin Asikkalasta Vesijärvestä, tutkijat ottavat mm. verinäytteitä, joista määritetään kalojen hormonipitoisuudet. Maretariumin ankeriaiden avulla ankeriastutkimuksissa päästäneen aimo harppaus eteenpäin.

Kuvan on ottanut Maretariumin akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka ja lisää asiasta Kotka Maretarium -sivuilla.