Mobile Menu

Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely ihastuttaa Merikeskus Vellamossa

Suurnäyttely Ruotsinsalmen meritaisteluista ja linnoituskaupungista ihastuttaa Merikeskus Vellamossa

Merikeskus Vellamossa Kotkassa kesäkuussa avautunut Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla vuonna 1790 käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Vaikuttavan tarinan kertomista näyttelyn keinoin on valmisteltu jo vuosia, ja nyt toteutuksessa voitiin hyödyntää myös 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa.

“Kohtalona Ruotsinsalmi on vaikuttava historiallinen näyttely, johon olemme Suomen kansallismuseossa panostaneet jo useiden vuosien ajan”, kertoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. “Kahden suurvallan valtataistelu jätti jälkensä Suomen maisemaan ja ihmisiin tuolloin Kymijoen kohdalla kulkeneen rajan tuntumassa. Tapahtumat ovat osa alueen valtioiden historiaa ja heijastavat sen riippuvuuksia kansainvälisestä ympäristöstä”, Anttila kuvailee.

Näyttelytoteutus hyödyntää uusinta mallinnus- ja virtuaaliteknologiaa

Ruotsi ja Venäjä kävivät vuosisatoja kamppailua Itämeren herruudesta. Rajaseutu, nykyinen Suomi, joutui useaan otteeseen suurvaltojen sotaisten yhteenottojen näyttämöksi. Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avaa näkymän sodan ja rauhan rajalle sekä ihmisiin suurvaltojen puristuksessa. Ytimessä on ihmisen kokemus ja sen riippumattomuus maiden rajoista.

Nykyisen Kotkan edustalla Ruotsinsalmessa käytiin Venäjän ja Ruotsin välisessä sodassa 1788–1790 kaksi meritaistelua. Jälkimmäinen jäi historiankirjoihin erittäin suurena taisteluna, jonka tarinat tuodaan eläväksi uuden digitaaliteknologian avulla. Kansainväliseen tunnettuuteen noussut VR-studio Zoan on toteuttanut näyttelyyn Savua aalloilla -virtuaaliesityksen, joka näyttää historiallisen taistelun pauhun ja rajuuden 10-metrisellä seinällä uusimman peliteknologian keinoin. Sen rinnalla Ruotsinsalmen pohjan hylyistä nostetut arkiset esineet saavat surumielisen sävyn.

Taistelujen jälkeen nykyiselle Kotkansaarelle rakennettiin Ruotsinsalmen linnoitus, joka oli Suomen mittakaavassa merkittävä asutuskeskittymä. Linnoituksen lähes 10 000 asukasta edustivat useita kansallisuuksia ja uskontoja. Näyttelyssä sotilaiden, upseerien, kauppiaiden ja palvelusväen elämänkohtaloihin syvennytään henkilötarinoissa ja valokuvaaja Elina Simosen ottamissa muotokuvissa. Jo tuhoutunutta linnoituskaupunkia ja sen vaiheita voi tutkia interaktiivisen pienoismallin avulla.

Laajan joukon yhteinen ponnistus

Kohtalona Ruotsinsalmi avautui yleisölle 9.6.2020 ja on osa Merikeskus Vellamon pitkäaikaisia päänäyttelyitä. Näyttely on uusi avaus Merikeskus Vellamossa toimivien kahden museon, valtakunnallisen Suomen Merimuseon sekä alueellisesta museotoiminnasta vastaavan Kymenlaakson museon yhteistyössä, ja se on Suomen kansallismuseon ja Kotkan kaupungin tuotantoa.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Googlen palvelinkeskuksen apurahaohjelma, Suomen Kulttuurirahasto sekä Kymenlaakson liitto. Näyttelysuunnittelun on tehnyt Pentagon Design. Digitaalisista tuotannoista vastaavat mm. Zoan Oy, Fantomatico Oy ja Kunstventures Oy.

**************************************
Lisätietoja Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä
• Näyttelyn projektipäällikkö: Johanna Aartomaa, 0295 33 6486, johanna.aartomaa@kansallismuseo.fi
• Ruotsinsalmen linnoitus: tutkija Liisa Koho, 040 776 7005, liisa.koho@kotka.fi
• Savua aalloilla -virtuaalitoteutus, 12.6. asti: tutkija Aaro Sahari, 0295 33 6107, aaro.sahari@kansallismuseo.fi

Näyttelyn verkkosivu: www.kohtalonaruotsinsalmi.fi
Aineistoa medialle: https://kohtalonaruotsinsalmi.fi/info/fi/medialle/
Päivittyvä kuvapankki: https://museovirasto.kuvat.fi/kuvat/Medialle/Kohtalona+Ruotsinsalmi/

Näyttelyn aukiolo

Avoinna:
17.8.–31.12.2020 ti, to-su 10–17, ke 10–20, ma suljettu.

Pääsyliput Merikeskus Vellamon lipunmyynnistä. Pääsymaksut 12/6 €, jäänmurtaja Tarmo 5 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Merikeskus Vellamossa noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia, jotta asiakkaat voivat saapua museoon turvallisin mielin. Näyttelyiden turvallisuuteen liittyvistä käytännön toimista tiedotetaan Vellamon verkkosivuilla.

info@merikeskusvellamo.fi, www.merikeskusvellamo.fi