Mobile Menu

Hevosajoneuvomuseo Kiessi avoinna vielä Syyskuussa 

Kiessi-museo on kotiseutuneuvos Risto Rahkosen elämänmittaisen työn ja harrastuksen tulos. Hän keräsi vuosikymmenten aikana käytöstä pois jääneitä kärryjä ja rekiä katon alle pelastaakseen ne tuhoutumiselta. Museon kokoelmissa on noin 80 hevosajoneuvoa tai –työvälinettä. Museon tarkoituksena on säilyttää vanhoja arjessa käytettyjä hevosajoneuvoja, välittää tietoa vanhasta hevosmiestaidosta sekä kertoa ajasta, jolloin arjen työt tehtiin hevosvoimin.

Museo avattiin 1999 entiseen kalustovajaan. Viime vuonna Harjussa mietitiin, miten kunnioittaa vuonna 2017 itsenäisyyttään juhlivaa,100-vuotiasta Suomea ja suomenhevosen 110-vuotista taivalta ja todettiin, että näyttelyn uudistaminen elämykselliseksi ja tarinalliseksi kokonaisuudeksi olisi hyvä tapa kertoa hevosen ja hevostalouden merkityksestä yhteiskunnassa. Syksyn aikana suunniteltiin kokoelman täysin uudenlainen esillepano ja talven ja kevään aikana remontoitiin, kerättiin tarinoita ja rakennettiin näyttelytiloja. Samalla entisen kalustovajan ylimpään kerrokseen toteutettiin monitoimitila Vintti tapahtumille, juhlille ja konserteille.

Nyt uudistunut näyttely esittelee hevosen roolia maanviljelyksessä ja metsätöissä sekä valottaa suomalaisen raviurheilun historiaa. Kävijä saa myös katsauksen ympäröivän seudun historiaan, Harjuun, Kuninkaantiehen ja Virolahden keisarilliseen menneisyyteen. Avainasemassa ovat kuitenkin hevosajoneuvot, yksinkertaista purilaista umpivaunuihin. Aikanaan hevosvaunut kertoivat omistajansa asemasta ja varallisuudesta. Tyylikkäämmät ajohevoset ja vaunut erottivat aatelin rahvaasta. Umpivaunut erottivat arvokkaat matkustajat muista kulkijoista. Varakkain väki koreili lämminveristen vetämillä vaunuilla.

Uudistushankkeesta ovat vastanneet Harjun Oppimiskeskus, projektipäällikkö Siru Ahonen, sisustussuunnittelija Linda Baki ja visuaalisen ilmeen suunnittelija Nina Halmetoja. Hanketta on tukenut Leader Sepra ry, Manner-Suomen Maaseudun Kehittämisohjelmasta 2014-2020. Lisäksi on tehty talkootyötä.

Museo on avoinna syyskuun puoliväliin aina pe-su klo 12-18 Kiessi-kesäkahvilan aukioloaikoina. Muina aikoina tilauksesta ryhmille. Sisäänpääsymaksut: 5€/hlö, 12€/perhe (sis. 2 aikuista ja lapset). Avajaiskesänä tarjotaan kesäkahvilan maksaville asiakkaille ilmainen käynti.

Lisätietoa: Hanne Vainikka Harjun Oppimiskeskus, Markkinoinnin ja matkailun koordinaattori p. 044 0232 982