Mobile Menu

Loukkaantuneille linnuille hoivaa

  • Lintutarha
Pyhtään lintuhoitola hoivaa luononvaraisia lintuja.

Pyhtään kirkonkylällä, entisellä Stockforsin puuhiomon alueella mies ja korppi tervehtivät toisiaan.
- Huomenta, lintu toteaa hoitajalleen Arto Hokkaselle. Välillä se sanoo vain ytimekkäästi ”moi”. Kostiina-korppi on yksi Pyhtään lintuhoitolan hoidokeista. Vuosittain hoidokkeja on 150-200, viime vuonna jopa yli 400.  

Pyhtään kirkonkylällä voi vapaasti seurata lintuhoitolan eläinten elämää. Pitkän talven jälkeen hoidokit ovat päässeet taas ulkotarhaan. Omassa häkissään kiipeilee albiino-orava Bianca, joka nimestään huolimatta on poika. 

- Kun linnut ovat ulkotarhassa, me olemme aina ”avoinna”. Tänne voi tulla lintuja katsomaan, mutta koronaturvarajat muistaen, hoitolaa pyörittävä Arto Hokkanen kertoo vierellään Piippa-kurki ja joutsen, jotka keskenään kilpailevat miehen huomiosta.

Valkoinen orava

 

Luonnonvaraisia hoidokkeja yli 20 vuotta

Pyhtään lintuhoitola perustettiin 1998 hoitamaan luonnonvaraisia lintuja. Sen lisäksi luonnonvaraisia lintuja hoidetaan Heinolan lintutarhassa ja Korkeasaaren eläintarhassa. Arto Hokkasen lisäksi Pyhtäällä työskentelee hänen eläintenhoitajaksi kouluttautunut tyttärensä Marjaana. Kanienkasvattajana tunnettu Hannele-vaimo myös tarvittaessa auttaa kuljetuksissa.

Parhaillaan Pyhtäällä on noin sata hoidokkia. Viime vuonna hoidokkeja oli ennätykselliset runsaat 400, kun lasketaan myös hoidettavat siilit ja oravat.  Pääosin linnut tulevat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueelta, mutta myös kauempaa kuten Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta. Maan lintuhoitoloista Pyhtää on ainut, joka noutaa loukkaantuneita lintuja. Arto Hokkasen puhelin voikin pirahtaa melkein milloin vain, kun soitetaan apua tarvitsevasta linnusta. 

Lintujen hoitojaksot voivat vaihdella päivästä vuosiin. Kuntoutuksen jälkeen eläimet päästetään takaisin vapauteen, jos se vain on mahdollista. Joskus hoidokki kesyyntyy niin paljon, että siitä ei enää ole omin päin luontoon elämään, vaan se jää loppuelämäkseen hoitolaan.

Koira kotiin ja rauhallisesti alueella

Lintuhoitola sijaitsee Pyhtään kirkonkylän Hiomonraitilla, entisellä tehdasalueella. Paikan löytää, kun kääntyy Patruunantalolle ja ajaa vähän sen ohi, jolloin hoitola sijaitsee tien oikealla puolella entisen tehtaan paloaseman takana.

Arto Hokkanen muistuttaa, että paikka on hoitola – ei eläintarha. Alueella voi vapaasti käydä, mutta tietyin rajoituksin: ei ruokita eläimiä, ei oteta koiria mukaan eikä käyttäydytä kovaäänisesti.  Parhaiten lintuja näkee vesilintutarhassa, jonka asukit enimmäkseen ovat kesyjä, pysyvästi hoidossa olevia lintuja. Tarhassa ovat Piippa-kurki, laulujoutsenet, valkoposki- ja kanadanhanhet sekä kala-, meri- ja harmaalokit. Omat häkkinsä on Kostiina-korpilla, mehiläishaukalla, viiru- ja lehtopöllöillä sekä huuhkajilla.

Arto Hokkanen ja korppi

 

Tuki on yhä tarpeen

Ympäristöministeriö on tukenut hoitolan toimintaa, mutta kahtena viime vuonna tuen määrässä on tapahtunut suuri lasku. Ilman seudun kuntien, säätiöiden ja yksityisten apua ei olisi selviydytty. Erityisesti alueen omistajan teollisuusneuvos Reino Uusitalon tuki on ollut tärkeää.

Alueella vierailevat voivat myös osallistua hoitolan tukemiseen. Rakennuksen kupeessa on laatikko, johon voi jättää kissojen märkäruokaa, koiranmakkaraa, jäävuorisalaattia, raejuustoa tai paistijauhelihaa. Paisti menee mehiläishaukalle, jolle tehdään seos jauhelihasta, banaanista, vitamiineista ja hunajasta. Hoitohäkkeihin otetaan mielellään 1-3 metrin mittaisia mäntyjä, kun häkkejä somistavat jo kuivuneet puut vaihdetaan vehreämpiin. Kaikkiaan tarve on 30-40 puuta.

Toimintaa voi myös tukea liittymällä Pyhtään Lintuhoitola ry:n jäseneksi tai tukemalla keräystiliä, jonka keräyslupa on voimassa 10. syyskuuta asti.  

Osoite: Harjuntie 11, Pyhtää 
Facebook-sivu
Lintuhoitolan rahankeräyslupa, tilinumero FI05 57172 0220 2323 43, viitenumero 1012. Rahankeräysluvan myöntämispäivä 5.9-2019.  Rahankeräysluvan myönnetty toimeenpanoaika 10.9.2019-10.9.2020. Rahankeräyslupa nro RA/2019/731. Rahankeräysluvan myöntäjä:Kaakkois-Suomen Poliisilaitos

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

Huuhkaja