Mobile Menu

Kotkan torilla maistuu posso

  • Kotkan Torikahvila
Se on se hetki, kun käsissä on paperipussi, jonka sisällä on jotakin kuumaa ja pehmeää. Nuuhkaisu, ja pussista tulee se pettämättömän herkullinen, makea tuoksu. Pussissa on Kotkan Torikahvilasta ostettu posso, kotkalaisten maankuulu perinneherkku.

Sokerimurut hipaisevat huulia ja pian on sokeria nenänpäässäkin. Maku on se rakas ja tuttu: rapean ja ohuen munkin sisällä on piilossa omenamarmeladia.

”Monet kotkalaiset käyvät meillä possokahveilla joka päivä, usein jopa samaan aikaan. Kotkassa aiemmin asuneet ihmiset haluavat aina palata maistamaan possoa. Ja monet ensikertalaiset posson maistajat sanovat, että ’tää on hyvää, voi vitsi, tää on lämmintäkin’ ”, yrittäjä Piia Laine kertoo.

Kotkassa possoja on leivottu jo 1940-luvulta lähtien. Torikahvilaan ne saapuvat kuumina läheisestä Kotkan Leivän leipomosta.

Juttuseuraa saa aina

Kotkan tori on kesäisin viihtyisä ja värikäs. Torikahvilassa muualta tulleenkaan ei tarvitse istua yksin tuppisuuna.

”Juttuseuraa täällä saa aina”, Piia vakuuttaa. Kahvilan pöydistä kuuluukin iloinen puheensorina. Monet lukevat paikallista sanomalehteä, jonka jutuista hersyy puheenaiheita.

Posso on torikahvilan ykkösherkku, ja toiselle sijalle kipuaa lihis eli lihapiirakka nakeilla tai pihvillä ja kananmunalla täytettynä. Tarjolla on myös mm. voileipiä, pullia ja viinereitä.

Torikahvila avautuu kesällä aamukuudelta, ensimmäiset possot saapuvat seitsemältä ja kahvila sulkeutuu kahdelta iltapäivällä. Meripäivillä se on auki kello 7–20.

Toriparlamentit kokoontuvat

Kahvilassa kokoontuvat tietysti myös vanhempien herrasmiesten toriparlamentit. He puivat siellä päivittäin ajankohtaiset asiat.

”Ja jos joku ostaa vaikka uuden auton, hän tarjoaa koko porukalle possokahvit. Eräs herrasmies tarjosi kierroksen ostettuaan uudet kulkupelit – eli kengät”, Piia nauraa.

Kotkan Torikahvila

 

Teksti ja kuvat: Ulla-Maija Sievinen/Sydänkesä 2019 -lehti