Mobile Menu

Kotkan Kaupunginteatteri tuo näyttämölle M/S Estonian tragedian

Kotkan Kaupunginteatteri syventyy syksyn ensi-illoissa selviytymisen teemaan. Ensi-iltansa saa M/S Estonian tragediasta ammentavan musiikkinäytelmän kantaesitys ja parisuhdekriisiin pureutuva Yksin sinun.

Moni muistaa syyskuisen aamun tasan 25 vuotta sitten, kun televisiokanavat sylkivät kuvaa hyisellä Itämerellä kelluvista oransseista pelastusautoista. Matkustaja-autolautta M/S Estonia upposi yöllä lähellä Utön saarta, vieden alle tunnissa syvyyksiin 852 ihmistä. Vain 137 pelastui.

Kuten moni muukin, myös Kotkan Kaupunginteatterin johtaja ja ohjaaja Miko Jaakkola muistaa tragedian hyvin. Vieraillessaan Utön saarella myöhemmin, hän jutteli tapahtuneesta paikallisten kanssa. He kertoivat, kuinka saaren luotsit tulivat  töihin vapaavuoroiltaan ja asukkaat avasivat
ovensa tarjoten lämpöä ja turvaa pelastetuille. Nyt tapahtuneesta on kulunut sen verran aikaa, että Jaakkola koki voivansa kirjoittaa aiheesta näytelmän.

”M/S Estonia – Alinan selviytymistarina perustuu faktoihin eikä viljele salaliittoteorioita. Haluamme kunnioittaa sekä uhreja että elossa olevia omaisia. Näytelmän fokus on selviytymisessä. Se kuljettaa rinnakkain Estonian suuronnettomuutta, päähenkilö Alinan henkilökohtaisen elämän tragediaa ja Viron itsenäistymistä”, Jaakkola kertoo.

Alinan roolin esittää Ella Mustajärvi. ”Alinalla on sekä tahtoa että taitoa selvitä. Muutoin onnettomuudesta pystyi selviytymään vain tuurilla, sanoo Mustajärvi, joka syventyi rooliinsa mm. lukemalla onnettomuustutkintaraportteja ja kuuntelemalla hätäkeskusnauhoituksia.

Musiikillisena vahvistuksena – solistina, kuorossa ja matkustajana – esiintyy haminalaislähtöinen muusikko Ella Tepponen.

”Näytelmässä kuullaan laulua suomeksi, ruotsiksi, eestiksi, venäjäksi ja englanniksi, onnettomuudessa mukana olleita kansakuntia kunnioittaen. Mukana on niin 90-luvun tunnettua poppia, kuin klassisiakin teoksia. Vaikuttava on esimerkiksi Jaakko Mäntyjärven Estonian uhreille säveltämä
latinankielinen kuoroteos, joka on hyvin haastava”, Tepponen sanoo.

YKSIN SINUN AVAA PARISUHTEEN HAAVAT

Toinen tunteita herättävistä syksyn ensi-illoista on parisuhdekuvaelma Yksin sinun, jonka rooleissa nähdään Eeva Hautala ja Mikkomarkus Ahtiainen. Anna Krogeruksen kipeänhauskan tekstin on ohjannut Jarno Kuosa.

Näytelmä nostaa esiin kysymyksiä läheisyydestä, yksinäisyydestä, kosketuksesta ja sen kaipauksesta. Kun kiireisessä ja vaativassa arjessa menneisyyden vaietut, traagiset asiat syöksyvät pariskunnan – Leenan ja Jarimatin – väliin, he ajautuvat kohti yksinäisyyttä tässä heidän läheisimmässä ihmissuhteessaan. Elämänmakuisessa esityksessä on samaistumispintaa monelle meistä.

”Yksin sinun on tavallista mutta tärkeää teatteria, joka käsittelee ihmisen elämää syvällisesti ja monelta kantilta”, sanoo ohjaaja Jarno Kuosa.

”Näytelmän päähenkilöt ovat kasvaneet erilleen. Kun toinen yrittää, niin toinen ei tajua. Oikeastaan kaikkien kannattaa nähdä tämä esitys ja peilata sen kautta omaa arkeaan: haluaako siinä olla, vai haluaako siihen tehdä jonkun muutoksen”, sanoo puolestaan näyttelijä Eeva Hautala.

HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU HAUSKUUTTAVAT PIKKUJOULUAIKAAN

Teatterin ohjelmistossa on luvassa myös hauskaa koko perheelle, kun Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuun lastenkirjasarjaan perustuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset saa ensi-iltansa. Värikkään ja vauhdikkaan näytelmän ohjaa nuori, Teatterikorkeakoulusta keväällä valmistunut ohjaaja Juho Mantere.

”Olen ohjannut useampia lastennäytelmiä. Tämä on minulle erittäin mieluisa työ. On hienoa nähdä, kuinka Nopoloiden teksti muuttuu puvuiksi ja lavasteiksi Kotkan Kaupunginteatterin kokeneiden suunnittelijoiden ja tekijöiden käsissä.”

Marraskuun lopussa ensi-iltansa saava näytelmä on loistava idea vaikka lapsiperheiden omaksi pikkujouluhetkeksi teatterissa.

TEKSTI: ANITA HEIKKINEN
KUVAT: KOTKAN KAUPUNGINTEATTERI