Mobile Menu

Kotkan Kaupunginteatteri luottaa musiikkinäytelmän voimaan

Junnu Vainion, Annikki Tähden ja Estonian tarinat koskettavat - Kotkan Kaupunginteatterilla on pitkät perinteet musiikkiteatterista. Yksi tämän vuoden vetovoimaisimpia esityksiä on ollut Kotkan omasta pojasta Juha Vainiosta kertova Junnu – Sydämeni tänne jää. Syksyllä ensi-iltaan tulee traaginen M/S Estonia-laivan ja sen matkustajien kohtalo, myöskin musiikkinäytelmän muodossa.

Kotkan Kaupunginteatterissa tehdään vuosittain yksi tai kaksi suurempaa musiikkiteatterituotantoa suurelle näyttämölle. Niiden lisäksi teatteri valmistaa pienempiä musiikkiproduktioita, joita  esitetään värikkäänä merimieskapakkana tunnetussa ravintola Kairossa Kotkan kantasatamassa.

Kotkan Kaupunginteatterin omasta henkilökunnasta löytyy vahvaa laulu- ja soittovoimaa. Lisäksi Kotkan seudulla on paljon loistavia muusikoita, joita teatteri työllistää. ”Kapellimestarimme Ari Ismälä monipuolisine soittotaitoineen ja sovitusosaamisineen on alansa huippua”, kehuu teatterin johtaja Miko Jaakkola.

JUNNU JA IKITÄHTI – KOSKETTAVIA TAITEILIJAKUVAUKSIA

Musikaali on perinteisesti ottaen käsitetty iloiseksi musiikkinäytelmäksi. Musiikkiteatteri voi olla myös muuta, vakavaakin.

Tällä hetkellä teatterin ohjelmistossa pyörii Junnu – Sydämeni tänne jää, jota Miko Jaakkola luonnehtii vakavaksi musiikkinäytelmäksi. Näytelmä onkin koskettava kudelma Juha Vainion  tunnetuimpia lauluja nivottuna rakastetun sanoittajan lapsuuteen, nuoruuteen sekä aikuisuuden monien ongelmien sävyttämään syöksykierteeseen.

Huhtikuussa ensi-iltaan tullut Ikitähti – Annikki Tähden tarina taas kertoo äskettäin menehtyneen laulajattaren elämästä. Pala kotimaisen iskelmän historiaa esitetään ravintola Kairon lavalla.

Molemmissa tarinoissa varjojen keskeltä löytyy myös valoa. 

”Junnu ja Ikitähti ovat elämäkertoja, jotka kertovat niin taiteilijaelämän tähtihetkistä kuin sen nurjista puolista. Nuorille katsojille taiteilijaelämän kuvaukset voivat toimia inspiraationa oman ilmaisun löytämiselle”, Jaakkola pohtii.

TODELLINEN JA HENKILÖKOHTAINEN ESTONIA PYSÄYTTÄÄ

Syyskuussa ensi-iltaan tuleva M/S Estonia – Alinan selviytymistarina kertoo 25 vuotta sitten tapahtuneesta traagisesta merionnettomuudesta ja siitä selviämisestä. Esitys kuvaa koskettavasti sitä,
kuinka suuresta tragediasta on ylipäänsä mahdollista selvitä ja toipua. Esitys käsittelee ihmiselämää myös Alinan henkilökohtaisen Estonian eli oman elämän tragedian kautta. 

”Estonia on selviytymistarina, joka luo toivoa ja lohtua tragedioiden keskellä kamppailevien ihmisten arkeen. Esitys tehdään pääasiassa aikuisille, mutta se soveltuu myös nuorille yläasteikäisistä
ylöspäin”, Jaakkola sanoo.

Vakavien aiheiden äärellä on pakko kysyä: mitä iloista teatteri tarjoaa katsojilleen syyskaudella?

”Marraskuussa ensi-iltaan tulee koko perheelle suunnattu farssimainen Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Ravintola Kairoon tehdään loppusyksystä pikkujouluinen musiikki-iloittelu Korkkarit kattoon goes Costa del Kairo, jossa talvea lähdetään pakoon beach partyjen hengessä. Ohjelmistossa jatkaa myös kipeän koominen Supermami”, Jaakkola avaa.

Teksti: Anita Heikkinen
Kuvat: Kotkan Kaupunginteatteri