Mobile Menu

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto – 5 vinkkiä puistobongaukseen

  • Sapokka, Kotka, Finland
  • Langinkoski Jukka Koskinen retkeily
  • Alvar Aalto Kotka Sunila
  • Sibeliuksenpuisto Kotka

Suomen kansallispuistot ovat kaikille tuttuja, mutta tiedätkö mikä on kansallinen kaupunkipuisto? Kotkaan perustettiin syyskuussa 2014 kansallinen kaupunkipuisto, joka on eräänlainen urbaani kansallispuisto. Kansallinen kaupunkipuisto -statuksen myöntää ympäristöministeriö.

Jos saavut Kotkaan Helsingin suunnasta, saavut kaupunkipuistoon ylittäessäsi Kymijoen Langinkosken haaran Prisman jälkeen. Kaupunkipuiston alueella on niin maata, kaupunkialuetta, merta, jokiuomia kuin saaristoa.

Puiston 2400 hehtaarin aluetta ei ihan tuosta vain päivässä tai kahdessa koluta. Tässä siis parhaat tärpit, mitä kaupunkipuistosta ainakin kannattaa bongata!

 

1. Näe kaupunki saaressa

Kotkan kaupungin keskusta on poikkeus suomalaisten kaupunkien joukossa. Keskusta sijaitsee kokonaan saaressa, jonka nimi on – yllätys, yllätys – Kotkansaari. Saarelle vievä tie kulkee myös saarten kautta, vaikka sitä ei välttämättä huomaa. Kotkansaaren otat haltuun päivän aikana vaikka kävellen. Ihastele kaupungin arkkitehtuuria ja lukuisia kauniita puistoja, joista esimerkiksi Sapokan Vesipuistoa ja Katariinan Meripuistoa tullaan katsomaan kauempaakin. Älä unohda nauttia possoa Kotkan torilla!

Kotkansaari ilmakuva
 

2. Bongaa kaupunkipuiston kivipaadet

Kaupunkipuiston alueelle on sijoitettu yhteensä 19 kivipaatta, joihin on kaiverrettu tietoa puiston kohteista. Ota tavoitteeksesi löytää mahdollisimman monta!

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, Langinkoski

 

3. Ihastu Alvar Aallon metsäkaupunginosaan

Karhulan kaupunginosa on alueen teollistumisen syntysija. 1930-luvun lopulla Karhulan Sunilaan rakennettiin paperitehdas ja sen ympärille työntekijöiden ja tehtaanjohtajien asuinalue, suunnittelijana arkkitehti Alvar Aalto. Aallon suunnittelema Sunilan metsäkaupunginosa on kuin aikahyppy 1930-40 -lukujen tunnelmaan ja arkkitehtuuriin. Alueelle pääset helposti autolla tai vaikka pyöräillen.

Alvar Aalto Kotka Sunila

 

4. Sukella linnoitusten historiaan

Pohjoismaiden suurin meritaistelu, Ruotsinsalmen meritaistelu, käytiin näillä hoodeilla ihan Kotkan edustalla vuonna 1790. Ruotsinsalmen linnoitusjärjestelmän osia löydät mm. Katariinan Meripuistosta, Kukourin saaresta ja Varissaaresta. Varissaareen pääset kesällä vuoroveneellä Sapokan vierasvenesatamasta ja talvella reippaillen jäätä pitkin. Saarella palvelee kesäisin Ravintola Vaakku ja talvella Vaakun Winter Café.

5. Kohtaa Kymijoki haluamallasi tavalla

Kaupunkipuiston halki virtaa osin vapaana kuohuva Kymijoki. Kymijoella voit meloa ja kalastaa, tai vaikka pyöräillä tai lenkkeillä pitkin joen viertä. Jos haluat villimpää menoa, kokeile koskikelluntaa tai koskenlaskua kumilautalla. Elämyksiä Kymijoella tarjoaa mm. Erämys -Keisarin Kosket Oy.  

Kalastus Kymijoella

 

Kerää kaikki kaupunkipuistot – aloita täält Kotkast!

Kotkan lisäksi löytyy kansallinen kaupunkipuisto löytyy myös Hämeenlinnasta, Porista, Heinolasta, Hangosta, Porvoosta, Turusta ja Forssasta. Eikun reissuun – mutta tuu ensin Kotkaan, myä ootetaan siuu tääl!

 

Lataa esite ja syvenny lisää!

Lataa esite Kotkan kansallisesta kaupunkipuistosta ja syvenny alueeseen sekä sen mielenkiintoisiin tarinoihin!

 

Teksti: Anita Heikkinen