Mobile Menu

Kotkan-Haminan seudun parhaat kuvauskohteet

Olen retkeillyt monessa kohteessa, vaan en monessa yhtä monipuolisessa kuin mitä Kotkan-Haminan seutu tarjoaa: on upea suomaisemainen Valkmusan kansallispuisto, Santalahden ja Portimon luontopolut, kansallinen kaupunkipuisto, pauhaava Kymijoki sekä Ruhavuolteen komea perhokalastusalue, näin muutamia mainitakseni.

Myös Kotka-Hamina-alueen lähiluonnosta löytyy paljon nähtävää ja ikuistettavaa, sillä ympäristö on täynnä detaljeja. Paras vinkkini kaikille luontokuvaajille onkin, että kohteeseen päästyäsi istahda paikoillesi ainakin vartiksi, mieluusti vaikka puoleksi tunniksi, ja tarkkaile ympäristöäsi. Anna katseesi kiertää varvuista pensaisiin, pensaista puiden runkoja pitkin oksiin ja puiden latvuksiin, ylös taivaalle ja taas takaisin tuuheisiin latvoihin, käppyräisiin kaarnapintoihin, monenmuotoisiin lehtiin, pensaiden pieniin silmuihin sekä maahan pudonneisiin käpyihin, tomeriin muurahaisiin ja muihin metsän pieniin ihmeisiin. Huomaat, että kuvattavaa löytyy vaikka kuinka paljon!

Tässä muutamia Kotka-Hamina-alueen suosikkikohteitani valokuvausvinkein varustettuna. Mukavia kuvausretkiä!

Tuntemattoman polku, Virolahti

Rengasreittinä kuljettava Tuntemattoman polku alkaa ja päättyy Virolahden Bunkkerimuseon pihalle. Vaikka monet lähtevät ulos kuvaamaan vain “hyvän sään aikaan”, minä sanoisin, että kokeile luontokuvaamista myös silloin kun tihuttaa. Märkä metsä tuo sävyt esiin ja luo kuviin omanlaistaan tunnelmaa. Jos sade oikein yltyy, pidä kameraa repussasi silloin, kun et kuvaa. Muista kunnolliset kuorivaatteet, pakkaa reppuun herkullinen eväsleipä ja kuumaa juotavaa. Aina on hyvä sää kuvata, kun on oikeanlaiset varusteet!

Tuo kuviin syvyyttä | Kun ensi kerran kuvaat polkuja tai pitkospuita ja haluat saada valokuviisi syvyyttä, valitse aukoksi F/2.8-3.5 ja tarkenna kiintopiste maahan polun alkupäähän painamalla laukaisin puoleen väliin. Pidä tarkennus, ja nosta kameraa katseen mukana hieman ylöspäin, jolloin saat enemmän tilaa kuvan yläreunaan. Tarvittaessa laske ISO-lukua ja nosta suljinaikaa, jos päivä on kirkas ja kuva meinaa palaa puhki. Tämä tyyli mahdollistaa tarkan etualan ja sumean taka-alan, mikä luo illuusion syvyydestä.

Tuntemattoman polku, Virolahti

 

Luonnon yksityiskohtien kuvaaminen

Kuvaatko paljon mustikoita, puolukoita ja varpuja? Niin minäkin! On ollut hauska verrata ottamiaan kuvia vuosien takaa siihen, millaisia otoksia sitä onnistuu tänä päivänä taltioimaan. Työ tekijäänsä neuvoo, joten tässä oma pro tip luonnon pienten ihmeiden kuvaamiseen.

Laskeudu kuvattavan kohteen tasolle | Suurin osa ottaa kuvat mättäistä ja turpeista marjaryppäistä suoraa ylhäältä päin. Näissä kuvissa ei toki ole mitään vikaa, mutta haastan sinut ensi kerralla laskeutumaan kuvattavan kohteen tasolle. Kun kuvaat varpuja ja muita luonnon pieniä ihmeitä niiden omalta korkeudelta, saat pienet asiat heräämään eloon.

Valkmusan kansallispuisto, Pyhtää

Upea suomaisemainen Valkmusan kansallispuisto on jokaisen luontokuvaajan unelmakohde: mystinen ja monipuolinen. Haaveissani olisi taltioida täältä ruutu, jossa aamu-usva leijailee mättäiden yllä tai kun tähdet kaartuvat pitkospuiden ylle kirkkaana yönä.

Kiintopiste maisemassa | Maisemia kuvatessasi etsi näköpiiriin yksittäisiä joukosta erottuvia kohteita kuten puita ja pensaita, ja kokeile sommitella kuvattava kohde keskelle kuvaa. Jos lopputulos jää hieman toispuoleiseksi, ei sekään haittaa: voit aina rajata kuva uudelleen vaikka PhotoShopissa. Kuvien rajaamisella kannattaa leikkiä, sillä tavallisesta ruudusta voi pienellä muokkauksella herätä aivan uudenlaiseen elooon.

Valkmusan kansallispuisto Pyhtää

 

Siikakosken ranta, Kotka

Aamu-uninen Siikakosken ranta Kymijoella on mielettömän kuvauksellinen lähes millä säällä tahansa. Kylmällä ja aurinkoisella kelillä joen pinnassa leijuu taianomainen usva, kun taas tuhnulla kelillä vesi makaa paksuna paikoillaan: ja juuri silloin saa taltioitua näitä näyttäviä 50/50-heijastuskuvia.

Mikäli mielit kuvaan aikaisen aamun ensisäteitä, muista olla paikalla ajoissa – auringonnousu ei odota!

Siikakoski Kymijoella

 

Revontulet kotkalaisittain

Oman reissuni aikana eivät revontulet vielä taivaalla leiskuneet, mutta onneksi Kotkan omana lintukuiskaajanakin tunnettu hyvä ystäväni Pekka Vainio halusi jakaa kohdevinkkinsä teille, joten tässä tulee!

Vaikka Hyväntuulentien ja Hovinsaaren puolelta hohtavat valot ovatkin kirkkaat, näkyvät revontulet Norssaaressa melko hyvin. Kyminlinnassa, Väkinäisten sillalta revontulien kuvaaminen onnistuu myös mutta vasta keskiyön jälkeen, kun katuvalot on sammutettu, samoin Langinkoskella. Myös Santalahden luontopolun varrelta Mussalosta löytyy paikkoja, joissa on riittävän pimeää nähdä revontulia, vaikka pohjoinen taivaanranta meinaa useassa kohtaa jäädä puiden varjoon. Onneksi Niinilahdesta aukeaa kuitenkin sellainen näkymä, joka mahdollistaa taivaan tulien kuvaamisen. Kotkan itäpuolella hyviä revontulien kyttäyspaikkoja löytyy esimerkiksi Itärannasta, mutta miehen suosikki taitaa olla hänen kuvistansa tuttu Suulisniemi, jossa hyvällä säällä revontulet peilaavat hienosti veden pinnasta.

Vinkit revontulien kuvaamiseen: Aseta objektiivi käsitarkennukselle. Osoita otsa- tai taskulampulla lähimpään puuhun tai pensaaseen. Valitse live view ja zoomaa (10x) valaistuun kohteeseen. Tarkenna kohde live view -näkymässä niin tarkaksi kuin pystyt. Sulje live view, ja määritä kamera ottamaan kuva kahden sekunnin ajastimella (tämä minimoi mahdollisen tärähdyksen, joka saattaa syntyä laukaisinta painettaessa). Aukoksi kannattaa valita F/2.8, sekä ISO-luvuksi revontulien kirkkaudesta riippuen 3000-6400 ja suljinajaksi 2-5 sekuntia.

Revontulet Kotkassa

 

Hevossaaren Saarenvuoren kalliot, Hamina

Haminan puolella Saarenkylässä sijaitsevat Hevossaaren Saarenvuoren kalliot ovat omiaan maisemakuvaukseen mutta myös petolintujen bongaamiseen. Pakkaa reppuun evästä ja kuumaa juotavaa, ja kiipeä kallioille kameran kanssa.

Sitä jäin vielä miettimään, että miltähän ne revontulet mahtavat näyttää täältä käsin? Ehkä sinä taltioit ne ja jaat kuvasi Instagramissa tunnisteella #visitkotkahamina!

Haminan Hevossaari

 

Marinella Himari, Seikkailija, luontokuvaaja ja outdoor-toimittaja