Mobile Menu

Kirjojen unohdettu merkitys

  • Näyttelyt ja museot
  • 05.12.2018 to 20.01.2019
Tornatorintie 99, Kotka
0403500497

Kirjojen unohdettu merkitys

Haminan ortodoksisen kirkon kirjaston kirjoja 1600–1900-luvuilta ja ikoneja yksityisistä kokoelmista. 

Perinteisestä näkökulmasta katsottuna kirja on tietolähde ja se on tarkoitettu luettavaksi. Kirjan merkitys ei ole kuitenkaan koskaan rajoittunut vain lukemiseen, vaan se voidaan nähdä paljon laajempana ja monipuolisempana. Aikojen kuluessa monet merkitykset ovat kuitenkin muuttuneet, unohtuneet ja jääneet pois.

Tästä ajatuksesta syntyi Kirjojen unohdettu merkitys -näyttelyn teema. Näyttelyssä ovat mukana vanhat harvinaiset kirkkoslaavinkieliset jumalanpalveluskirjat, jotka ovat peräisin Haminan ortodoksisesta Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkosta ja jotka löydettiin seurakunnan varastosta.

Kirjojen ruskealla nahalla päällystetyt puukannet, marmoroidut etulehdet, kullatut reunukset ja ornamentein koristellut selkämykset ilmentävät kirjojen ylevää juhlallisuutta ja arvokkuutta. Kirjojen upea sidonta ja kalligrafia sekä suurenmoiset kaiverruskuvat herättävät ihastusta. Näyttelyn helmi on kultasepän käsin hopealla päällystämä Alttarievankeliumi 1700-luvulta. Kaunis isokokoinen kirja oli keisarin lahja kirkolle.

Vanhin kirja vuodelta 1696 on todennäköisesti hankittu heti Haminan kirkkoa perustettaessa vuonna 1742. Näyttelyn nuorimmat kirjat saapuivat kirkkoon 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Esillä on myös Jumalanäidin kirkon kirjojen kokoelmaa. Tämä Kotkan sotilassairaalan kirkko hävitettiin 1800-luvulla, mutta sen kirjat siirrettiin Haminaan.

Kirjojen lisäksi näyttelyssä on esillä suomalaisista yksityisistä kokoelmista lainattuja ikoneja, jotka esittelevät pyhiä ihmisiä kirjoineen.