Mobile Menu

Kireitä siimoja Kymijoella

  • Kalastaja Kymijoella
Venäjän keisari Aleksanteri III tiesi sen jo 1800-luvulla rakennuttaessaan kalastusmajan Kotkan Langinkoskelle. Kymijoki on eteläisen Suomen paras lohijoki!

Kymijoelle tullaan nykyisin kalastamaan keisarin jalanjäljissä kauempaakin. Enää ei tarvitse kuitenkaan käyttää matkantekoon yhtä paljon aikaa kuin keisari. Uuden moottoritien ansiosta Kymijoen kala-apajat ovat naurettavan lähellä. Vain reilu tunti pääkaupunkiseudulta itään.

Yksi upeimmista Kymijoen kalastuspaikoista on Kokonkoski, jossa on kuvattu myös yksi Valio Koskenlaskija -mainoksista. Kokonkosken lohet ovat aikoinaan kelvanneet myös Pietarin hoville. Tästä muistona ovat vanhojen lohipatojen jäänteet kosken rannoilla.

Villa Koskenäyräs, Kotka

 

Nykyisin Kokonkosken rannalla on upea Villa Koskenäyräs, joka tarjoaa hulppeat puitteet ja tukikohdan jopa 10 hengen porukoille. Virveliä ja perhoa voi heitellä kätevästi omalla rannalla tai siirtyä vastarannalle Siikakoskelle. Kireitä siimoja, sauna, palju, hyvää ruokaa ja seuraa… Mitä muuta voi täydelliseltä kalareissulta toivoa? Kalastukseen saa myös tarvittaessa opastusta ja välineitä vuokralle Villa Koskenäyrään yhteistyökumppaneilta.

 

Kun tulet Kymijoelle kalaan, saatat törmätä joella kalastaviin alkuasukkaisiin. Suurimman osan näistä termeistä varmasti jo tiedät, mutta joukossa on muutamia vain Kymijoella käytössä olevia sanoja. Tässä siis pieni sanakirja avuksesi:

KYMIJOKI-SUOMI-sanakirja

Jussi = Kutuasuinen lohi

Pulla, kirbeli, kille = Kirjolohi

Tanttu = Taimen

Pumu, vimu, pimu = Kuvaa putkiperhojen väriyhdistelmiä esim. vimu on vihreä musta, pimu on pinkki musta jne

Roppa =  Vahingossa muualta kuin suusta tarttunut kala

Korkkari = Korkeakoski

Lankkari = Langinkoski

Talvikko = Jokeen talveksi jäänyt ja edellisenä syksynä kutenut lohi tai taimen

Synkkä jyrää = Kymillä käytetään paljon nopeasti uppoavia siimoja, joilla perhon saa syvemmälle

Kalastajia Kymijoella