Mobile Menu

Kestävyys kaunistaa puistoja ja pihamaita

  • Sibeliuksenpuisto Kotka
Kotona kierrättäminen on helppo tapa edesauttaa jätteiden oikeaoppista hävittämistä ja näin vähentää ympäristön kuormitusta. Se voi myös poikia itselle taloudellista hyötyä sekä kestäviä ja luonnonläheisiä ratkaisuja omalle pihamaalle.

Kotkan kaupunginpuutarhuri ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen suosii kierrättämistä työssään, ja kehottaa siihen myös kotipuutarhoissa. Kotkan kaupungin puistotoimi on kierrättänyt rakennusmateriaaleja jo vuosikymmeniä. Aikaa kestävillä materiaaleilla Kotkan puistot ovat saaneet ekologisia elementtejä upeaan kasvutarinaansa. Esimerkiksi vanha puutalovaltainen Kotka kuiskailee vielä tänäkin päivänä Sapokassa, jonka satojen metrien mittaiset graniittireunukset ovat peräisin valtaosin sodassa tuhoutuneiden talojen rakenteista.

Puistojen lisäksi Heikki Laaksonen suunnittelee myös yksityispihoja, ja kehottaakin kaikkia ympäristöystävällisiin ratkaisuihin myös kotipihoilla. “Kompostointi on erinomainen keino ja paras kierrättämisen muoto kotipuutarhoissa ja -pihoissa,” Laaksonen aloittaa.

Nosta vahvuudet esille

Laaksonen suosittelee katsomaan omaa pihamaata laajemmalle ja olemaan sosiaalinen, kun tarkoitus on karsia puutarhan elementtejä: “Jos jotain tarvitsee purkaa tai hävittää, pohdi myös muita käyttötarkoituksia. Itselle tarpeeton voi toimia varsin hyvin täysin toisessa tarkoituksessa jollekin muulle. Nykyisin on hyviä keinoja, joilla tavaroita voi kierrättää, esimerkiksi sosiaalinen media. Siellä voi myös tiedustella, josko jollakulla olisi jäänyt yli jotain sellaista, joita voisi itse hyödyntää omassa puutarhassaan.”

Laaksonen ei suosi ajatusta siitä, että pihamaa jyrätään tyhjäksi, jotta kaikki voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Sitä vastoin luontoa kunnioittava Laaksonen suosittelee hyödyntämään sen, mitä ympäristössä on valmiiksi käytettävissä.

“Aina pitäisi pyrkiä siihen, että tontille tarvitsee tuoda mahdollisimman vähän lisää ja viedä mahdollisimman vähän pois. Ennen suosittiin sitä, että kaikki vanha raivattiin, jotta saatiin uutta tilalle. Se on kuitenkin epäekologista ja kallista. Ympäristöstä pitäisi kaivaa esille niitä positiivisia asioita, ja mahdollisesti häivyttää negatiivisia,” Laaksonen kuvailee.

Laita hyvä kiertämään

Luonnon omaa pohjaa kunnioittava Laaksonen haluaa myös hyödyntää luonnon raaka-aineita kokonaisuuksien suunnittelussa. Esimerkkinä mainiosta reunuksien rakennusmateriaalista hän esittää luonnonkiven: “Se on turvallinen, kestävä ja aina muodissa.”

Kierrättäminen voi näkyä myös pienenä ystävällisenä tekona arjessa. Kukkien ja kasvien harventamisessa ja jakamisessa ylijäämiä ei kannata heti heittää kompostiin, vaikka se onkin hyvä keino hävittää orgaanista jätettä. Jakamisesta hyvänä esimerkkinä toimivat monivuotiset perennat. “Monelle perennalle on etu, että ne jaetaan määräajoin. Näin voit antaa hyväkuntoisia taimia eteenpäin vaikkapa kyläilemään mennessä. Kasvien jakaminen voi olla myös geeniperimän säilyttämistä, mikä varmistaa kannan pysyvyyden.”

Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen

 

Teksti: Avidly/Suvi Nopanen/ Sydänkesä 2019 -lehti

Kuva: Vesa Hovi

Kuvitus: Avidly/Sanna Nevalainen