Mobile Menu

Kiinnostaisiko Kavaljeerivallin wiettelys? 

  • Kamu ravintola MilkaTarkiainen
Linnoitusravintola Kamu! tarjoilee nyt herkkuja ja historiaa samassa paketissa. 

Jos annoksen nimi on Poternin kulkijan falafel tai Ruutikellarin räiskywämpi pihvi, alkaa annoksen lisäksi kiinnostaa myös nimi sen taustalla. Linnoitusravintola Kamu!n menu tarjoaa historiaa ja herkkuja yhtä aikaa. Huippua! 

Linnoitusravintola Kamu! sijaitsee Hamina Bastionin historiallisessa kasemattiholvistossa. 240 metrin mittaisen holviston 58 holvia rakennettiin alun perin varastotiloiksi 1800-luvun alussa. Osa jykevästä, lämmitetystä holvistosta on nyt tunnelmallisen ravintolan käytössä, tarjoten jopa 450 asiakaspaikkaa ruokailijoille ja juhlaväelle. 

Nimien arvoitus selviää Kamu!ssa 

 

Kamu ravintola MilkaTarkiainen

Vallihauta lienee monille tuttu lapsuuden saduista. Haminan bastionilinnoituksessa on lisäksi lukuisia rakenteita, jotka saattavat tulla tutuksi vasta Kamu!n pöytään istahtaessa. Kaponieeri, kavaljeerivalli, palisadi ja kurtiinivalli saavat selityksensä paikan päällä ravintolassa. 

Mitä annokset sitten sisältävät? Ruutikellarin räiskywämpi pihvi on nimensä mukaan makoisan pippurinen vaihtoehto naudan sisäfileepihvin ystäville. Jos haluat herkuttelun jälkeen käydä kurkkaamassa Ruutikellaria, löydät sen Roopertinkadun päästä, keväisin kukkivan Kirsikkapuiston liepeiltä. 

Poternin kulkijan falafel taas on vegaaninen herkkuannos, jossa luvataan sen nauttijan mahtuvan mahdollisesti poternista pian itsekin, jos ottaa annoksen nauttimisen ”tawaksi” – poterni on pieni kulkuaukko puolustusmuurissa. 

 

Jälkimakiaa neidon tai sulhon wiettelykseksi 

Listalta löytyy myös muun muassa Löwenin liekehtivää lohta linnoituksen rakennuttamisen aloittaneen kenraali Axel von Löwenin mukaan. Alkuruokalistalla houkuttaa Seitsemän bastionin bruchetta, joka viittaa Haminan tähdenmuotoisen linnoituksen kärkien eli bastionien määrään. 

Otsikossa mainittu Kavaljeerivallin wiettelys on tietenkin ihanaakin ihanampi jälkiruoka, joka on menun mukaan ”sopivainen jälkimakia vaikka neidon tai sulhon wiettelykseksi taikka ystävän valloittamiseksi.” 

Kamu!n menu uudistetaan pari kertaa vuodessa. Linnoitusrakenteisiin perustuva menu on käytössä vielä vuodenvaihteen tienoille. Arkisin lounasaikaan vaihtoehtona on myös runsas ja herkullinen noutopöytälounas. Nyt kannattaankin suunnata pian Kamu!un herkuttelemaan ja opiskelemaan samalla hieman historiaa – herkutellen se on hauskaa! 

Teksti: Anita Heikkinen

Kuvat: Milka Tarkiainen