Mobile Menu

Kaunissaari – enemmän kuin nimensä veroinen

Käyskentele kalastajakylän kujilla, maistele saariston herkkuja, vietä yö meren kohinaa kuunnellen. Pyhtään Kaunissaari on enemmän kuin nimensä veroinen.

Jos sinulla ei ole omaa paattia, pääset Kaunissaareen Kotkan Kuusisen satamasta (os. Juha Vainion katu 95, Kotka). Tarkista saaristoliikenteen aikataulut ja lähde merimatkalle! Matka Kaunissaareen kestää noin kaksi tuntia. Omilla veneillä saapuvia vierailijoita palvelee saaren vierasvenesatama ja sen monipuoliset palvelut.

Ihastu kalastajakylän tunnelmaan

Kaunissaaressa rantaudut kylänlahteen, kalastajakylän sydämeen. Kylä on valtakunnallisesti merkittävä, suojeltu perinnemaisema. Sen kujat, venevajat ja pihat ovat oikea aikahyppy mantereelta aitoon saaristolaiselämään. Pysähdy hetkeksi, hengitä merituulta ja katsele kun kalastajat selvittelevät verkkojaan.

Sataman liepeillä on matkamuistokojuja, joista löydät saarelaisia käsitöitä. Taiteilija Mari Sihvosen galleriasta voit löytää matkamuistoksi taidetta. Jos Ahti on ollut kalastajille antelias, myytävänä on myös tuoretta, savustettua kalaa. Kurkkaa myös Saaristolaismuseoon, joka kertoo elämästä ja menneistä ajoista saarella.

Sukella syvemmälle saareen

Kulje kalastajakylästä syvemmälle saareen pitkin helppokulkuisia polkuja, joita saaren asukkaat ovat käyttäneet iät ajat. Käy katsomassa jääkauden muovaamaa pirunpeltoa saaren korkeimmalla kohdalla ja vieraile saaren omalla, vanhalla hautausmaalla.

Kaunissaaressa on hienoja, matalia hiekkarantoja, joissa voit viettää leppoisan päivän aurinkoa ottaen ja uiden. Kalastajakylää lähimpänä oleva ranta on matala ja sopii hyvin perheen pienimmille. Jos unohdit aurinkovoiteen tai tulee tarvetta laastarille, ei hätää! Joka päivä avoinna olevasta Kaunissaaren kaupasta saat peruselintarvikkeita ja päivittäistavaroita.

Nauti saariston herkkuja

Nälän yllättäessä ravintola Kaunissaaren Maja tarjoilee kotimaisia makuja ja saariston herkkuja runsaasta menustaan. Kaunissaaren maja on myös oiva kokouksen tai juhlan viettopaikka pienelle ryhmälle.

Kaunissaaren kaupan yhteydessä palveleva Kahvila Merituuli tarjoilee aamiaista noutopöydästä ja lounasajasta alkaen herkullisia, kiviarinalla paistettuja pizzoja sekä salaatteja.

Yö meren kohinassa

Alkoiko sydämesi sykkiä Kaunissaarelle? Jos haluat viettää saaristolaisidyllissä pidemmän aikaa, on sinun mahdollisuus yöpyä Kaunissaaren Lomakeskuksen mökeissä. Saaren vanha koulu on myös varattavissa pienten ryhmien majoitukseen ja Kaunissaaren Majalla on myös pieni vuokramökki. Mikäpä sen mukavampaa kuin tuudittautua uneen meren rauhoittavaa kohinaa kuunnellen ja aloittaa aamu auringon noustessa horisontista.

www.kaunissaari.fi

Teksti: Helmiteksti / Anita Heikkinen