Mobile Menu

Joulu alkaa Haminasta

  • WHJ Hamina Bastioni Vesa Hov
  • WHJ joulunäytelmä Vesa Hovi
  • WHJ myyjätonttu holvistossa Vesa Hovi
  • Hamina Bastionin tapahtumatuottajat.jpg
Holvistossa hääritään Joulupukin asioilla. Hamina Bastionin linnoitusmuurien holvistoissa rapisee.

Ei, asialla eivät ole hiiret vaan Haminan kaupungin tapahtumatuottajat, jotka puuhakkaina häärivät jo 15. kertaa järjestettävän Wanhan Holviston joulu -tapahtuman valmisteluissa. Joulukuun lähestyessä Pasi Vainio on jo ottanut esiin kaksimetriset, punanuttuiset tontut ja muutaman sata metriä havuköynnöksiä. Ne tulevat koristamaan jouluisen myyntitorin ulkomyyntialueita. Myös valtava 8-metrinen joulukuusi on pystytetty, sen havuilla lepäävät jouluvalot ovat marraskuusta asti luoneet tunnelmaa linnoitusravintolaan saapuville asiakkaille. Kymmenet pienemmät joulupuut, olkipaalit ja lyhdyt tuodaan paikalle tapahtuman alusviikolla. Viimeisen silauksen ulkokentälle tuo liki neljämetrinen lumiukko ja taatusti Haminan suurin lahjapaketti pihakuusen alla, sekin miestä korkeampi. 

Joulutapatuman valmistelut on aloitettu jo aikaisin syksyllä

Ensin kartoitamme aina jouluisten herkkujen ja käsitöiden myyjät, joita on pitkälti toistasataa, kertoo tapahtumatuottaja Eija Karnaattu. Pian tämän jälkeen alkaa ohjelmiston suunnittelu. Tänä vuonna kävijöitä ilahduttavat kotieläinpiha ja suloiset ponit sekä rapsuteltavat kaverikoirat. Ja siinä missä edellisvuonna veistettiin jääveistoksia, nyt taotaan tulikuumaa rautaa sepän näytöksessä, tapahtumakoordinaattori Hanne Vainikka toteaa.

Aitojen elämysten suunnittelu saa aikuisetkin innostumaan

"Tämä vie mukanaan", nauraa Eija. Maalasin eilen itseni ja punaisen pulpetin pukinkirjeen kirjoittajille. Myös vanhaa kirjepaperia on kaivettu esiin. Pian alamme rakentaa Talven Ihmemaa-selfiepistettä, jossa kuka tahansa pääsee ottamaan potretin, vaikka joulukorttikuvaksi Eija toteaa.

Lämminhenkisten räsymattojen ja joulukoristeiden värittämässä pukinpajassa on esillä myös lasten taidetta. Ennen pukin tapaamista pääsee myös testaamaan kiltteyskonetta ja askartelemaan. Wanhan Holviston Joulun avaa yleisölle 9.-10.12. itse Tonttumuori. Tapahtumapäivinä esitetään joulunäytelmää Kolme kuningasta ja kuullaan kauneimpia joululauluja. Piha-alueella saattaa myös törmätä poromaskottiin tai satuhahmoihin lumiukosta Pakkasukkoon.  

Hämärän lähestyessä nautitaan ulkotulien loisteesta ja Haminan Teinisirkuksen tulishowsta. Linnoitusravintolassa porisee joulupuuropata aamusta iltaan ja piha alueella pääsee nauttimaan myös hapanvellistä, letuista ja makkaroista. 

Kaikista näistä on Wanhan Holviston Joulu tehty!