Mobile Menu

Hyvä aika linturetkelle

  • Kirjosieppo
Jos haluaa nähdä lintujen kevätmuuttoa, nyt on hyvä aika lähteä linturetkelle.

- Paras aika kevään linturetkiin on aina huhti-toukokuu. Parhaat retkikohteet sijaitsevat vesien äärellä, kertoo yli 50 vuotta lintubongausta harrastanut kotkalainen Pekka Vainio. Nykyisin miehen mukana linturetkivarusteissa kaukoputken sijaan mukana on kamera.

Lintujen kevätmuutto on keliherkkää, ja tänä keväänä muutto on ollut keskimääräistä aikataulua jonkin verran edellä. - Toki päämuutto on aina suunnilleen samoihin aikoihin vuosittain. Mutta juuri nyt on oikein hyvä aika lähteä linturetkelle.

Kymenlaaksossa on jo nähty runsas valikoima muuttolintuja, alkaen maaliskuun alusta ruokilla ja uivelolla. Viimeisimpiä tulijoita ovat mm. käenpiika ja pikkukuovi.

- Ensimmäiset pääskytkin on jo nähty, mutta niiden määrä vain lisääntyy viikko viikolta. Vanhan sanonnan mukaan on siis kesä. Ehkä tutuista linnuista seuraavaksi itse odotan pihapiiristä tuttua kirjosieppoa sekä leppälintua.

Lintutorniin, rannalle tai puistoon

Kymenlaakson ja koko maan lintuhavaintoja voi seurata Tiira-havaintojärjestelmästä. Netistä löytyvät myös Kymenlaakson lintutornit.

- Parhaat retkikohteet sijaitsevat vesien äärellä. Kotkan ja Haminan rajalla Kaarniemen - Salminlahden alue on rikasta linnustollisesti. Jos ei halua mennä Salminlahden lintutornille, jonne kulkutie lähtee Hotelli Ravintola Leikarin pihapiiristä rakennusten oikealta puolelta, voi mennä myös Kaarniemen kylänrantaan. Siellä ainakin runsaslukuiset silkkiuikut rakentavat pesää, harmaahaikaroita näkee runsaasti sekä mm. kanadanhanhia. Merikotkatkin pyörivät alueella päivittäin, Vainio kertoo parhaimmista kohteista.

- Haminan Kirkkojärvi ja Lupinlahti tietysti ovat kärkikohteita. Molemmissa myös lintutornit. Kirkkojärvellä on tilaa kuljeskella patotiellä ruovikon laidassa. Siellä pesiin mm. ruskosuohaukka, joita näkee ruovikon yllä lentelemässä. Lupinlahdella voi katsella myös sillalta, jolloin voi pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.

Kotkassa Santalahden luontopolun varrella löytyy rikasta linnustoa. Kaulushaikaran puhalluksia voi käydä kuuntelemassa vaikkapa Metsolanlahdella.

Myös puistot ovat erinomaisia retkikohteita. Kotkassa Katariinan Meripuisto on ehdoton ykkönen ja kupeessa Tervaleppälehto. Isopuisto tarjoaa myös runsaasti lintuihmeitä. Sepelkyyhkyt ovat kesyjä, ja meriharakan siellä näkee melko varmasti. Haminassa myös Tervasaari-Rampsinkari on erinomaista seutua lintujen katsojille.

Pekka Vainio

Monipuolinen harrastus helposti

Lintujen tarkkailuun ei välttämättä tarvitse mitään välineitä. Vettäkestävät jalkineet ovat hyvät kosteilla alueilla. Ja rannoilla usein tuulee, siis tuulenkestävää vaatetta kannattaa varata päälle.

Jos lintuja haluaa tunnistaa, on kiikarit tai jopa kaukoputki hyvät niiden tarkkailussa. Hyvä lintukirja mahtuu reppuun, jos lajit eivät ole vielä hallussa. Kunnon retkieväät pitävät nälän poissa, mutta ethän jätä roskia luontoon. 

- Lintuharrastus on hyvin monipuolinen juttu. Toiset keräävät lajeja – viikoittaisia, kuukausittaisia ja etenkin vuoden pinnoja. Minusta parasta on liikkuminen luonnossa, jossa linnut ovat hyvin näkyvä osa ja helposti havaittaviakin. Lintuja on joka paikassa, Vainio kertoo

”Linnut iso osa elämää”

Lintuharrastus ei ole vain lajeja keräävää bongausta, joka vie harrastajansa harvinaisuuksien perään ympäri maata. Se on tapa nauttia luonnosta ja sen kiertokulusta. 

Vainion lintuharrastus alkoi yli 50 vuotta sitten oppikouluikäisenä Kouvolan seudulla.
-  Luokallani oli pari muuta poikaa, joiden kanssa aloitimme retkeilyn. Kouluaikanani linnut kiinnostivat enemmän kuin opiskelu – mutta siitäkin selvittiin ja lakki tuli, kertoo Vainio, joka päivätyönsä teki merenkulku-upseerina Kotkassa.

Nykyisin Pekka Vainio tunnetaan ennen kaikkea kuvaajana. Sosiaalisessa mediassa voi ihailla hänen luonto- ja maisemakuviaan. Pitkä mies on myös tuttu näky mm. KTP:n jalkapallo- ja koripallo-otteluissa. Hän on ikuistanut myös monet perhejuhlat.

- Minulle linnut ovat aina olleet iso osa elämääni. Nyt luontokuvaajana tärkeässä roolissa myös kuvauskohteina, vaikka en ole varsinaisesti lintukuvaaja.

Haarapääsky

 

Teksti: Pekka Vainio, Mervi Liimatainen

Kuvat: Pekka Vainio, Jari Lehto