Mobile Menu

Hamina haltuun pyöräillen

  • Pyöräily Haminassa
Hamina on idyllinen historiaa täynnä oleva kaupunki. Keskustan ympyräkaava on ainutlaatuinen koko maailmassa. Vastakohdan historialliselle keskustalle tarjoaa kaupunkia ympäröivä kaunis ja monipuolinen luonto. Hamina on helppo ottaa haltuun myös pyöräillen.

Haminan pyöräreitillä on pituutta 16 km. Matkalle mahtuu monenmoista uraa kestopäällysteisestä pyörätiestä kapeaan hiekkatiehen. Urat ovat kuitenkin kauttaaltaan hyvässä kunnossa, eli niillä voi pyöräillä myös aivan tavallisilla kaupunkipyörillä. Voit aloittaa reitin mistä kohtaa tahansa. Tässä kuvauksessa aloitus- ja lopetuspisteenä on Haminan keskusta. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Reittiin voi tutustua myös sähköisesti Googlessa tai voit  ladata esitteen pdf-version: Hamina haltuun pyöräillen.pdf

Haminan pyöräreitti

1. Kaupungin sydän on kahdeksan sädekadun keskipisteenä sijaitseva Raatihuone (1798), joka toimii nykyään kaupungin keskushallinnon toimitilana. Se on kaupungin virastojen ohella ehtinyt palvella pankkina, kauppapaikkana, putkana, poliisilaitoksena ja linnoituksen  päävartionakin 1800-luvun alussa. Rakennuksessa toimii nykyisin myös Raati Cafe Kaneli. 
2. Luterilaisen seurakunnan uusklassinen kirkko noudattelee kreikkalaisen temppelin muotoja. Kirkko on rakennettu 1843, ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Paikalla aiemmin sijainneessa linnoituksen komendantin virka-asunnossa asuivat ja allekirjoittivat rauhansopimuksen Haminan rauhan venäläiset neuvottelijat. Tapahtumasta on muistokivi kirkon vieressä.
3. Tanelinkulma on Haminassa 1800-luvulta lähtien vaikuttaneen, venäläistä alkuperää olevan Aladinin suvun uusrenessanssi- eli nikkarityylinen kaupunkipalatsi, jonka on suunnitellut Waldemar Aspelin, rakennettu vuonna 1889. Rakennuksessa toimii mm. Konditoria Huovila. 
4. Haminan kaupunginmuseo on kuvassa taaempana näkyvä oranssi rakennus. 
5. Haminan ortodoksinen kirkko on uusklassinen, bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli, joka on italialais-ranskalaisen arkkitehti Louis Viscontin tyyliä. Hänen käsialaansa on myös mm. Napoleonin hautamuistomerkki Pariisissa. Kirkko on rakennettu 1837.

Haminan pyöräreitti

6. Keskustan historiallisen kierroksen jälkeen on aika suunnata eteenpäin pois kaupungista. Reitin lopussa palataan vielä takaisin keskustaan. Matkalla kannattaa poiketa vielä vanhassa lipputornissa, jossa palvelee kesäisin Haminan kaupungin matkailuneuvonta.
7. Vilniemen lenkillä kuljetaan vanhan Vilniemen kartanon pihapiirin läpi. Rakennus on edelleen yksityiskäytössä, joten ethän poikkea sisäpihalle vaan tyydyt tutkimaan näkymiä tieltä käsin.
8. Vilniemen kartanon vanhat piharakennukset herättävät muistoja menneestä ajasta.
9. Pitkäthiekat on tunnettu haminalainen uimaranta, joka houkuttelee kävijöitä myös kauempaa. Pitkäthiekat sijaitsee Suomenlahden rannalla, noin 5 kilometrin päässä Haminan keskustasta. Juoma- ja ruokatauon voi pitää Pitkienhiekkojen leirintäalueen ravintolassa. 
10. Pitkilllähiekoilla vuokrataan vuokrataan myös polkupyöriä, joilla voit tutustua Haminaan esimerkiksi tätä pyöräreittiä kulkien.
11. Itse hiekkaranta on laaja ja ranta matala. Kuin tehty rantaleikkejä ajatellen.

Haminan pyöräreitti

12. Seuraava pysähdyspaikka on Lupinlahden lintutorni. Sieltä avautuu hyvät näkymät tälle kuuluisalle lintulahdelle. Etenkin keväisin tornissa käy paljon lintubongareita.
13. Tien varressa olevia vanhoja aittoja, maalaismaisemaa parhaimmillaan!
14. Haminan kaakkoispuolella reitti kulkee vanhan maaseutualueen halki kapeaa hiekkatietä mukaillen.
15. Kirkkojärvellä reitti kulkee pengertietä pitkin.
16. Kirkkojärven pengertien vieressä on myös lintutorni. Tornin vieressä on ilmoitustaulu, jossa kerrotaan Kirkkojärven linnustosta.

Haminan pyöräreitti

17. Reitti palaa takaisin Haminan keskustaan. Nyt on hyvä hetki tankata vielä Haminan historiaa tutustumalla esim. Haminan lippumaailmaan.
18. Lappeenrannan portin vartiorakennus vuodelta 1774.
19. RUK:n päärakennus
20. Kauppiaantalomuseo
21. Reitin päätteeksi voi piipahtaa vielä nauttimassa ansaitut pullakahvit jossakin Haminan keskustan kahviloista, kuten esimerkiksi Kahvila Varvarassa.